Oglądałem pierwowzór i jest to jeden z moich ulubionych filmów Dario Argento z mega klimatem. Jestem mega ciekaw remake'u bo jeśli Ci się Musa podobała to tym bardziej sięgnę po ten film.
'Musa' podobał mi sie bardzo. Tym bardziej, że w takich pogmatwanych tematach często brakuje zwartej logiki (twórca wygodnie zrzuca odpowiedzialność na tzw "poezje filmową" i wymusza aby sens dorabiał sobie odbiorca...). Tutaj wszystkie myki domknięte były ze sporą precyzją, jakby wzięte w dużą klamrę domykającą cały sens od początkowych scen po ostatnie... No i lubię filmy przemycające wątki pogańskie, z dozą okultyzmu. W 'Suspiria' tez tego nie zabrakło i było dość smacznie wplecione w enigmatyczna fabułę. Bardzo fajny, zmuszający do myślenia, refleksji. Polecam.
@Dick Retard obejrzałem Halloween za Twoja rekomendacją... Muza miejscami faktycznie fajna - przyznaje. Niestety film jest konglomeratem głupot występujących w klasycznych horrorach klasy C (np. poślizg na własnej skarpecie w kluczowym momencie, albo szykowanie się 40 lat na odwet po to, żeby w pierwszej konfrontacji z agresorem dostać w banie i paść jak szmata etc. etc.)