Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 313896 razy)

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Nie wiem jakie badania czytasz, ale ja widzę skąd i kiedy ludzie uciekają do rajów podatkowych, przechodzą do szarej strefy, robią coraz większe wały albo po prostu zamykają interesy. Skoro ludzi nie stać na wydawanie pieniędzy to z czego mają być wpływy? Dokręcenie śruby i jeszcze większe opodatkowanie pracy?
Przywołałeś życzeniowe uproszczenie rzeczywistości, to masz. :D

Szalona koncepcja: poprawić procesy(zwłaszcza rekrutacji!), zaoferować lepszy produkt zamiast cisnąć na taniej sile roboczej. Praca zawsze będzie tańsza gdzie indziej(np. w Chinach), więc realistycznie patrząc to jedyna sensowna droga.

Na którą firmę, gdzie się cebuli na podwyżkach czy zatrudnianiu ludzi po stażach, nie spojrzę jest to samo: z jednej strony rzeczone cebulenie, z drugiej chujowe procesy(albo jeszcze lepiej - brak procesów) i rozwalanie kasy na głupoty albo po prostu chujowy, niekonkurencyjny produkt.

Rozkminiałem ostatnio jak zrobić, żeby w 2018 wreszcie jakiegoś ziutka zatrudnić i tego nie żałować. Wyszło mi, że muszę po prostu dobrze wybrać, a żeby to zrobić potrzebuję porządnego procesu rekrutacyjnego. Dobry człowiek spokojnie będzie 3x lepszy niż chujowy(za tę samą kasę), co neguje wszelkie tzw. "koszty pracy".