Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 314611 razy)

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
@13 Wyobraź sobie ze dokładnie Ciebie rozumiem. W tym wszystkim mam tylko jedno "ale".
Który z punktów ustawy oprócz tego ze Ziobro może zmieniac sedziów jak chce doprowadzi do zmiany sprawności i rzetelności działania sądów powiedz mi który.

Szczerze mówiąc, to nie wiem czy ta ustawa daje taką gwarancję...
Ale jest coś, co zapamiętałem, i nie chciałbym już tego przeżywać. Był taki czas po ogłoszeniu wyroku, że budziłem się, i szedłem do pokoju dzieci... siadałem przy łóżkach i płakałem, płakałem bo myślałem, że nigdy już nic im nie kupię, że nie będę w stanie pozbierać w tej beznadziejnej sytuacji, w której się znaleźliśmy...
Wiem, że co najmniej dwóch z sędziów, którzy się zmienili odmówiło orzekania "pod pana x", dopiero ten ostatni nie miał skrupułów.
Dobra wiadomość jest taka, że dwóch było uczciwych.
W związku z tym, że opinia pierwszego biegłego zdyskwalifikowała powoda, bo nic z tego co było w pozwie nie miało odzwierciedlenia ani w papierach ani w rzeczywistości, sąd powołał (sąd powołał! Sąd nie jest stroną w sprawie!) własnego biegłego, który miał już stawiane zarzuty o łapówkarstwo.
Kiedy Kasia odmówiła złożenia podpisu pod opinią, biegły przekonywał, że na razie jest to tylko na brudno, i że kiedy będzie sporządzona opinia "na czysto", Kasia dostanie ją do przejrzenia i podpisania. Nic takiego nie nastąpiło. Na sprawie sędzie powiedział tylko: "Skoro pani to podpisała, to znaczy, że się pani z tym zgadza. Trzeba było nie podpisywać. To wszystko co mam do powiedzenia."
Piszę o tym dlatego, że biegły jest kolejnym ogniwem w tej całej sprawie.

Nie wiem co się zmieni. Nie wyobrażam sobie też, że Ziobro będzie mianował i odwoływał sędziów w całym kraju, od sądów rejonowych, drugiej instancji, po sąd najwyższy.
Szczerze to nawet nie wiem o co chodzi w tej ustawie. Wiem, że nie życzę nikomu zetknięcia z tymi ludźmi, z którymi ja się zetknąłem i takiego kumoterstwa, które trudno sobie nawet wyobrazić.

Żeby nie było tak strasznie, otrzymaliśmy ogromne wsparcie od wierzących braci i sióstr na całym świecie. 33,500,00 zł odsetek, bo tyle wyniosła kwota odsetek za 5 lat, zapłacili w całości wierzący z Irlandii, my poszliśmy tylko do US zapłacić podatek od darowizny...

Nie życzę nikomu zderzenia z taką rzeczywistością, jaką mamy dziś na salach sądowych. Tu jest jeden z przykładów:

Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.