Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 323580 razy)

Offline selfslave

• Gaduła
@gizmi7 jako, że mojego pytania nie podsumowuje żodyn z wymienionych przez Ciebie punktów, bo odnoszę się do tego:
Nie uważam, że progresywny podatek jest zawsze lepszy od liniowego - jedynie uważam, że byłby lepszy w Polsce. Jak dla mnie, to nawet mógłby być liniowy przy bezwarunkowym dochodzie podstawowym. Whatever - byle działało. A teraz zdecydowanie nie działa, bo dług tylko rośnie, klasa średnia ma się słabo i daje sobą manipulować, bo jest sfrustrowana.
To ponawiam pytanie i zaznaczam, że serio mnie interesuje czy pomysł wprowadzenia podatku progresywnego bierze pod uwagę taką zmienną, czyli:
Jeśli uważasz, że w Polsce to byłby taki świetny pomysł to jak zmusić (lub zachęcić) lepiej zarabiających do płacenia większych podatków?
Bo czytam o tym rozwiązaniu i nie znalazłem lekarstwa. Jest tylko teza, że to źli ludzie, którzy na różne sposoby unikają płacenia większych podatków. Czyli co? Wprowadzamy i jak nie wyjdzie to powiemy, że nie wyszło przez złych ludzi, ale pomysł był świetny? Wyjaśnij proszę, bo nigdy nie czytałem żadnej książki ekonomicznej i może czegoś nie biorę pod uwagę.