Autor Wątek: Jak "najlepiej" porównywać gitary?  (Przeczytany 20017 razy)

Offline Nightmarishreaper

• Pr0
  • ÞUNGR HNÍFR. Þessi hnífur á að vera þungur.
    • Dimension Eleven
Siemx,

mam obecnie dwie 7, jedna mahoń druga lipa, moje pytanie brzmi jak porównywać gitary żeby usłyszeć realne różnice? Czy dobrze kombinuje, że najlepiej założyć te same sety strun + ten sam strój i grać na sucho? Pikapy mają stockowe i testowanie na sprzęcie odpada.

Póki co mam różne grubości strun, ale jak porównuje to w mahoniu podoba mi się masywność dzwięku, zaś w lipie większa wyrazistość/jasność. Nie mam czasu, żeby kupić pikapa i bawić się w testowanie go w dwóch gitach.

Chodzi o to, że musze się zdecydować na jedną. Mahoniowa ogólnie lepiej wykonana i osprzętowana.

Lepiej brać mahoń i nadrabiać klarowność pikapem? Czy sprzedać dwie i szukać olchy?

Gitary elektryczne.
To może inaczej - ile % brzmienia jest w pikapie a ile w desce? Moje porównanie "na sucho"  i po podpięciu do sprzętu daje podobne odczucie - machoń = ciemnio, lipa - klarowniej; pomimo różnych pipaków. Więc wnioskuje, że to wpływ dechy. Teraz, jeśli upgrejduje pikapa to czy wpływ jest na tyle znaczący że machoń zagra jasno z dużą ilością presence?

W teorii to ja wiem która lepsza - machoń, bo i droższa, ale ta lipa ma fajny rejestr/vibe (coś w rejonie górny środek-niskie wysokie) który mnie urzeka.