@Wolfhorsky wiem co to jest EBM, a to co opisujesz to są fajne założenia, które niestety w praktyce nie mają miejsca i badań określanych jako EBM dotyczą własnie wspomniane problemy. Nigdzie nie pisałem o żadnych 100 badaniach. Napisałem, że w Twoich ulubionych opracowaniach Cohrane'a są właśnie badania przeprowadzane na grupach 100 osób, a poczytałem tylko kilka pierwszych z brzegu. Więc są zgodne z EBM, bo co? Bo tak deklarują, więc wierzysz im bez sprawdzania?
Skąd Twoja pewność, że badania, które czytasz nie są finansowane przez koncerny, tego też nie wiadomo. Utopia. To że w teorii EBM jest fajne to oczywiste, ale w praktyce to tylko ładne opakowanie. Teraz piszesz, że nie wierzysz w to bezkrytycznie, ale jak przeczytasz swoje poprzednie posty to wszędzie potarza się podejście EBM = fakty.
Co to znaczy, że lekarze przepisujący lek na odchudzanie nie postępują zgodnie z EBM? Jak pewnie wiesz lub powinieneś wiedzieć, przy niektórych schorzeniach jest problem ze spalaniem tkanki tłuszczowej, niezależnie od diety i trybu życia i wtedy normalne jest, że przepisuje się takie leki. W zasadzie nie wiem co Cię rozbawiło. Tacy lekarze też twierdzą, że sugerują się tylko wiarygodnymi badaniami.
Na prawdę póki co rozmowa z Tobą o EBM to jak rozmowa ze ślepym o kolorach. Nie wiesz na czym to polega, ale nie przeszkadza Ci to w pisaniu jakichś dziwnych rzeczy. Zupełnie bez sensu, bo nie rozumiesz idei odbiasowania, inclusion criteria, level of evidence itp. Myślisz, że nikt nie jest tak mądry żeby nie wiedział o sponsoringu. Ciekawe.
O lekach zmniejszających tkankę tłuszczową, wskazaniach i powikłaniach sobie poczytaj na pubmedzie, medline, researchgate itp. Potem zrozumiesz.
Piszesz, że jesteś wyedukowanym pacjentem.
![](https://forum.sevenstring.pl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg.joemonster.org%2F%2Fmg%2Falbums%2Fnew%2F160211%2Fprosze_nie_mylic_wyszukiwarki_google_z_moim_dyplomem_lekarza.jpg&hash=044c6af97ddede4482cd11147f3e736420b99959)
Jeśli trafiłeś na niekmpetentnych lekarzy to trudno. Jest ich wielu, ale też jest wielu bardzo mądrych lekarzy. Chociażbyś się zesrał z edukacji internetowej, nie masz możliwości ogarnięcia tego czego się musi nauczyć lekarz. Dużo Ci się wydaje.
Efekt Krugera-Dunninga:
" (...) osoby niewykwalifikowane w jakiejś dziedzinie życia mają tendencję do przeceniania swoich umiejętności w tej dziedzinie (...)" oraz "(...) Osoby niekompetentne zwykły przeceniać swój własny poziom zdolności.
Osoby niekompetentne nie potrafią ocenić prawdziwego poziomu zdolności u innych.
Osoby niekompetentne nie potrafią ocenić prawdziwego poziomu swoich zdolności. (...)".
Według mnie to idealnie odzwierciedla naszą dyskusję.
I dla jasności: nie wmawiaj mi ślepego zapatrzenia w EBM. Po prostu EBM jest pierdyliard razy lepsze niż te wasze wynurzenia nie poparte wiarygodnymi dowodami.
Konkretnie: znajdź mi badania, że szczepionki są szkodliwe. Konkretne i z pism z IF. Wtedy przedyskutujemy je.
Ja dałem konkrety i nawet Ciebie nie zaczepiałem. Natomiast stwierdziłeś w pewnym momencie, że warto by było mnie oceniać.
![Chichot :D](http://forum.sevenstring.pl/Smileys/classic/xcheesy.png.pagespeed.ic.7bCSCnTxWL.png)
Ja oczekuję konkretnych argumentów i merytoryki jeśli już się mnie przypieprzyłeś. Czy jesteś w stanie dźwignąć temat?