Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 321142 razy)

Offline Winged

• Gaduła
Najpierw mówisz o wolności wyboru, swobodzie podejmowania decyzji a potem... o gettoizowaniu nieszczepionych?
( Obraz usunięty.)

Rzecz w tym, że przyzwolenie na podjęcie dobrej decyzji to żadna wolność. Istota wolności opiera się na tym, aby człowiek mógł podjąć taką decyzję, jaką chce podjąć, niekoniecznie prawidłową.
Idąc tym tokiem, powinno być ogólne przyzwolenie na to by ktoś wyciągnął pistolet i zastrzelił mi matkę na ulicy. Niekoniecznie prawidłowa decyzja ale w końcu też go mogę zastrzelić...prawda? ;D
Do pierwszej rzeczy: nie mówiłem o gettoizowaniu (jak to określiłeś), tylko że takie getta mogłyby same powstać (choć i tak już potem zaznaczyłem, że uważam tego za bardzo prawdopodobne, bo wątpię, żeby skala problemu była aż taka duża). Chodzi tu o takie mechanizmy, że niektóre szkoły, miejsca pracy i osiedla mieszkaniowe, ale tylko i wyłącznie te, które by same chciały wprowadzić takie przepisy, mogłyby wymagać szczepień.
Do drugiej: tutaj w pierwszym poście tego nie napisałem, dopiero w kolejnych to rozwinąłem i to prawda, z mojej strony był to błąd. Chodzi tu o wolność w takim zakresie i tylko takim, aby nie naruszała wolności innych ludzi wolnych. Zatem ten "ktoś" może wyciągnąć pistolet i zastrzelić samego siebie - w tym nie ma nic nie w porządku - nie może natomiast zastrzelić Twojej matki (milcząco przyjmujemy, że ten ogólny "ktoś" nie jest Twoją matką). Jeżeli z kolei tak zrobi, to powinien zostać pociągnięty do odpowiedzialności.