Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 321092 razy)

Offline october

• Pr0
  • Oct.
Nie mam osób z najbliższych znajomych którzy pojechali do UK/Niemiec/Francji po zasiłki. Jechali tam pracować i nadal to robią.
Popieram takie analogiczne działania.

W DE żeby uzyskać dostęp do HARTZ IV trzeba przepracować przynajmniej 12msc. Jak ktoś przepracował mniej to po 6msc zostaje skreślony i ma go utrzymywać kraj z którego pochodzi. Z tego co widzę Cameron idzie jeszcze dalej i chce wprowadzić 4 lata przepracowane i wtedy pełen dostęp do świadczeń socjalnych. Więc w DE będzie teoretycznie łatwiej.

Tylko niektórzy mają mylne wyobrażenie socjala w DE. Jak ktoś ma ręce i nogi, to ma jak w banku, że będą go zalewać ofertami pracy na które musi odpowiedzieć, szkoleniami, kursami itp. Wszystko w celu jak najszybszego odciążenia państwa. Oczywiście jak ktoś bardziej kombinuje, przedstawi odpowiednie zaświadczenia lekarskie to będzie siedzieć i pół życia na socjalu.

Ten system jest bardzo niesprawiedliwy. Jak ktoś w DE uzyska status uchodźcy nie ma problemu z socjalem, mieszkaniem i zdobyciem wykształcenia, które opłaca w pełni państwo. A jak ktos jest z innego kraju europejskiego stawia mu sie warunki - 12msc przepracowane do socjala, o zdobyciu pieniędzy na dalszą edukację jest jakieś 50 razy trudniej w stosunku do uchodźców. Tworzy sie specjalne programy umożliwiające uchodźcom studiowanie. Bez względu czy mają maturę nie. Trzeba jedynie zdać prosty test językowy i jeszcze banalniejszy test z wiedzy. I ta dam. Studiujemy na uniwersytecie w Hamburgu. Dla porównania gdybym ja chciał zacząć tam studiować muszę przedstawić certyfikat językowy C1 Goethe, uznać świadectwo dojrzałości w Bonn, opłacić wszystko sam i oczywiście dostać się na kierunek. Takich "sprawiedliwości" jest tu pełno. Wszystko w ramach integracji. Tylko czemu nie integruje się bliżej kulturowo Włochów, Polaków, Hiszpanów itd. ? Gadałem z kumplem z Norwegii ostatnio i tam jest tak samo. Polacy na samym końcu łańcucha pokarmowego :)

007