Autor Wątek: Nóż kuchenny - jaki?  (Przeczytany 14868 razy)

Offline benkai

  • The Resolver
  • Gaduła
  • Wiadomości: 496
Odp: Nóż kuchenny - jaki?
« 21 Sty, 2016, 14:18:44 »
Nie lubie tych 'nozycowych'  ostrzalek,  bo niby latwo sie ostrzy ale najczęściej wykonuje sie paskudne wzery i postrzepienie powierzchni. 
Juz chyba lepiej poszukac diamentowej ostrzalki rolkowej (tylko bron boze nie tej z metalowymi kółkami). 
Co do sedna - w robocie mam fiskarsa z taniej 'hipermarketowej'  linii i tepi mi sie na jelitach tak samo szybko jak nóż z gownolitu za 20 zl.  Jednego i drugiego ostrze tak samo skutecznie za pomocą 'stalki'.  Miekkim nożom łatwiej przywrócić 'geometrie'  krawędzi.  W tych droższych potrzeba lepszego sprzętu i wiekszych umiejętności do ostrzenia. 
Przynajmniej taka jest moja opinia ;-)