Autor Wątek: Drewno - Tone Chart  (Przeczytany 90901 razy)

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
Odp: Drewno - Tone Chart
« Odpowiedź #75 10 Lut, 2009, 10:41:10 »
olcha tez nie ten teges, Twoim zdaniem?? a szkoda

porownanie desek od tego samego dostawcy, przygotowanych na podstrunnice

http://www.gilmerwood.com...ent_wood-fingerboards.htm
http://www.gilmerwood.com...od-fingerboards-ebony.htm

East Indian Rosewood $20.00
Malagasy Rosewood $20.00
Santos Rosewood $8.00
Honduras Rosewood $15.00
East Indian Rosewood $190.00 (za kloc na caly neck)
Macassar Ebony $20.00 ( o tym pisałeś i tego uzywali we wszystkich gitach jakie dzisiaj znalazlem z neckami z hebanu)
Madagascar Ebony $75.00 (o tym myslalem kiedy pisales ze chce hebanowy gryf lub body, bo takiego najczesciej sie uzywa przeciez)
Nigerian Ebony $25.00
Cytat: wrobelsparrow  Luty 09, 2009, 15:17:49
2. Znaczny wzrost wagi instrumentu.
to znaczy o ile?? 200-300 gramów?? co najwyzej bedzie leciala na łeb

Nikt!

1. Jak już nie ma nic pod ręką, to może być i olcha. Tylko moim zdaniem robiąc gitarę ręcznie - szkoda na nią czasu, bo jest brzydka po prostu, a ja osobiście lubię jak widać drewno. No, chyba, że akurat jest do dyspozycji w wersji falistej, co zdarza się czasami. Co do jej wartości akustycznych- jest takim średniakiem, niczym się nie wyróżnia, wszystkiego ma po trochu, rzadko gitary olchowe posiadają jakąś swoją szczególną charakterystykę, która sprawia, że gitara brzmi jak żadna inna. Ale - to tylko moja skromna opinia. Jeśli ktoś lubi lite kolory i zrównoważone brzmienie  - wtedy jak najbardziej. Olcha swoją popularność zawdzięcza głównie szerokiej dostępności. Nieprzypadkowo Leo Fender wybrał ją jako podstawowy materiał na Starata. Miał to być odpowiednik Volksvagena - gitara dla ludu, przypadkowo wyszedł mu fajny instrument, no i magia olchy zadziałała. Poza tym nic do niej nie mam:)

2. Oczywiście cena podstrunnicy hebanowej będzie wyższa o ułamek ogólnej ceny gitary POD WARUNKIEM, że zrobisz to sobie u rozsądnego lutnika. Ja mówię o gitarach produkowanych masowo, gdzie producenci tną koszty gdzie mogą - na wtykach, gałkach, drutach do pickupów, siodełkach z plastiku itp. W tym przypadku koszt rzędu 30-50$ to dla nich kwota astronomiczna. Zresztą - zobacz ile kosztuje customowa, hebanowa podstrunnica u PRS, albo innego dużego producenta - chyba ich pojebało, bo koszt wymiany jest kilkaset procent wyższy od rzeczywistej wartości przeróbki.

3. To tylko jeden z argumentów, który przyszedł mi do głowy. Mnie to nie przeszkadza, ale już widzę palanta w piśmie gitarowym, który napisze w recenzji gitary, że jest "bardzo ciężka, albowiem szyjkę wykonano z hebanu/palisandru".

4. Heban nie tyle uwypukla wysokie, co ma wszystkiego więcej z racji swojej niebywałej gęstości. Nie ma to jednak nic wspólnego z "siarzeniem", lub "muleniem". Ale co do meritum - zgadzam się.

5. Korina to odmiana afrykańskiej limby, która teoretycznie należy do rodziny sosnowatych. W praktyce rzeczywiście najbliżej jej do machoniu i jest drewnem o jasnym odcieniu.

6. Cena hebanu wynika z faktu, że jest to gatunek zagrożony. Heban z Gabonu, uważany przez niektórych za najszlachetniejszy, jest już praktycznie nie do zdobycia (oczywiście mówimy o sezonowanym drewnie lutniczym), podobnie ma się sprawa z palisandrem brazylisjkim - niezastąpionym materiałem na gitary klasyczne i akustyczne, który jest od ponad 15 lat dostępny jedenie z eko-upraw za jakieś koszmarne pieniądze. Osobiście jeśli jest możliwość - zawsze wybieram podstrunnicę hebanową. Nie ma nic lepszego według mnie i kropka.

7. Wuju Batmanie - muszę się zgodzić. Bo summa summarum - naprodukowałem się tu jak głupi o jakichś gatunkach, eko-uprawach, hujachmujach, a prawda jest taka, że prawidłowo zbudowana gitara, obojętnie jaka i obojętnie z czego (byle z litego drewna) zawsze powinna odezwać się przyzwoicie. Co zresztą udowodnił Taylor, budując swego czasu akustyka z sękatej sosny wziętej z europalet:)

to by było chwilowo na tyle! Mam nadzieję, że się w czymś przydałem, jestem zawsze otwarty na słowa krytyki i konstruktywną polemikę.

pozdrawiam