Autor Wątek: Co was ostatnio zszokowało?  (Przeczytany 1441666 razy)

Offline escape_artist

• Pr0
  • Drę morde oraz zabijam szałtę. Majkel Patrz Wyżej!
A właściwie co w tym szokującego i o co koman ?

No dobra oberzłem widjo fenixa , cóż kogoś faktycznie mocno straszy, rzekłem to jako katolik.

nie no ponoć to jest jakaś wyłącznie specyficzna dla obszaru Polski tradycja machania obrazami  świętymi, ekhm feretronami (jak sie okazuje to jest poprawny termin na tego typu obrazy na podstawie noszone podczas procesji)...jakkolwiek by samo "machanie obrazami świętymi" nie brzmiało... u nas w kraju co kościół to obraz, jest pewna tradycja co to do obrazow swietych, ale co do tego to nie slyszalem o tym nigdy wczesniej. A do tego szukajac w internecie znalazlem tylko taka krotka notke przy okazji artykułu na jednym z portali dodanego niedawno wlasnie z powodu publikacji tego filmiku z yt:

["Taniec" feretronów, czyli dwustronnych obrazów religijnych, niesionych podczas katolickich pielgrzymek to zwyczaj równie stary, co tajemniczy.

Ogranicza się właściwie do regionu Kaszub oraz dwóch sanktuariów, Matki Bożej Wejherowskiej i Sanktuarium Królowej Polskiego Morza w Swarzewie. ]

wychodzi na to ze zwyczaj jest, ale bardzo lokalny i pewnie nikt dotad po prostu nie wpadl na pomysl zeby to wrzucic na neta...stad taka sensacja jak sadze.

ja wole taka wersje jak juz (bardziej adekwatne do tego co sie dzieje):

Feretrony tańczą, tańczą tańczą tańczą, Tańczą tańczą tańczą feretrony...

EDIT: a jednak sa na jutubie juz wczesniej

http://www.facebook.com/FeretronisciTaniecFeretronow
« Ostatnia zmiana: 27 Cze, 2013, 11:41:59 wysłana przez escape_artist »
||Po prostu troche sie przyczepiliscie szczegolow zupelnie nie istotnych w tym momencie... || !!!!MAJKEL RÓB CEBULE!!!! ||Początkujący treser Lewiatanów ||