Autor Wątek: Mieszka ktoś z was w Skandynawii?  (Przeczytany 10199 razy)

Offline sylkis

• Pr0
Sylkis, jest jeszcze sprawa jezyka, ktorego ucza w naszych szkolach i jezyka, ktorego uzywaja w UK/USA/NZ/RPA itd. Ja zdaje sie umialem duzo, zanim wyjechalem, chuja to jednak dalo, skoro pierwszego dnia murzyna w makdonadzie nie moglem zrozumiec :) Teraz to luz, tylko ze szkockim akcentem mam dalej problemy, chyba nigdy go nie zrozumiem.
O ile ktoś nie napierdala w Scots, który de facto jest osobnym językiem (jak np. śląski to jest osobny od polskiego język, tylko politycy nie chcą go uznać takowym), to nie mam problemów ze zrozumieniem brytyjskich dialektów akurat ;) Nawet nam się zdarzają wykładowcy z np. irlandzkim akcentem i jest spoko. A tam, gdzie mam braki (w co to nie wątpię, że mam), myślę, że względnie szybko nadrobię - w końcu kurwa na filo eng z językoznawstwa robię magisterkę, więc minimum uzdolnienia w tym kierunku posiadam, skoro daję radę. Sam staram się gadać w Estuary English (na a ile mi to wychodzi na podstawie czytania o nim i osłuchiwania się oglądając seriale i wywiady, to już pewnie inna kwestia) i na pewno "trochę" musiałbym to doszlifować na miejscu, co do tego to się nie łudzę. Ale mimo to czuję się raczej pewny siebie, że o ile nie spotkam jakiegoś hardkorowego cockneya, to go zrozumiem - ale to i bardziej nie wymowy (no chyba, że jednak to co pokazują w np. Misfitsach to banał względem rzeczywistości, ale rozumiem ich bez problemu bez napisów), a użytych slangowych wyrażeń bym się bał... a te no to kwestia czasu i będzie spoko. A że w szkołach ich nie uczą? No sory, w szkołach się nie powinno się uczyć lansiarskiego języka, który za 5 lat już będzie uśmieszek politowania na twarzy wywoływać... ;) nie wspominając, że będzie przydatny w jednym miejscu na świecie, a tzw. szkolny angielski jest teoretycznie międzynarodowy (a przynajmniej jest punktem wyjścia takowegoż).
« Ostatnia zmiana: 02 Maj, 2013, 19:37:48 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo: