Humanitarny ubój polega na porażeniu prądem i podcięciu tętnicy oszołomionemu zwierzęciu.
To z filmiku nie jest humanitarne, ale jest tradycyjne i zapewne poza powiedzmy "wartością kulturową" może wpływac pozytywnie na jakość produktów
Troszkę teorii:
Metody i etapy uboju:
– oszołomienie
– wykrwawianie
– oparzanie
– skubanie
– opalanie
– wytrzewianie
Ubój drobiu obecnie jest przeprowadzany prawie wyłącznie taśmowo. Drób dostarczany do rzeźni powinien
być uprzednio przez ok 12 h głodzony z wolnym dostępem do wody. Zmniejsza to zanieczyszczenie ptaków a
potem tuszek odchodami. Po dostarczeniu do rzeźni każdy ptak jest manualnie zawieszany za obie kończyny na
przesuwanej taśmie ubojowej.
Oszołomienie drobiu jest obowiązkowe i przeprowadzane elektrycznie przez kontakt lub zanurzenie głowy
ptaka w wodzie, przez którą przepływa prąd elektryczny. Czas oszałamiania wynosi 4-6 s, w zależności o
wielkości i gatunku.
Wykrwawienie następuje w trakcie przesuwu taśmy z wiszącym ptakiem obok wirującego okrągłego noża.
Ustawiony jest precyzyjnie i w ten sposób, aby przeciąć jedynie tętnicę szyją wewnętrzną tuż za czaszką.
Wykrwawienie trwa od 55.s do 2 minut, a krew spływa do rynny, leżącej pod wiszącymi ptakami i
odprowadzana jest do osobnych zbiorników. Nie ma ona znaczenia spożywczego.
Automatyzacja wykrwawiania nie zawsze jest właściwa, co ma miejsce w 1-2 przypadkach na 1000, dlatego
konieczna jest stała kontrola poprawności wykrwawiania, a w wątpliwych przypadkach pracownik dokonuje
właściwe cięcia. Wskaźnikami niedostatecznego wykrwawienia są ruchy skrzydeł tuż przed oparzeniem.