@Az na przykładzie "Świata według Monsanto" (udało mi się odnaleźć ten tytuł, dość często zarzucany przez przeciwników GMO): wypowiedzi i wywiady są wyraźnie mocno tendencyjne (np. zarzucają oskarżeniami i nie dają dojść do słowa) i pocięte (wymieszane z wypowiedziami innych ludzi, którzy z deklaracji są orędownikami "anty"), mroczna muzyczka w tle, inscenizowane "śledztwo" z guglem w roli głównej, wstawki typu dolewanego mleka do szklanki w celu ironizacji i wprowadzenia klimatu grozy i tak dalej. To przykład, którego fragmenty oglądałem niedawno (i szybko wyłączyłem właśnie dlatego), teraz próbuję obejrzeć w całości (jestem własnie w połowie), ogólnie rzecz biorąc pranie domniemanych brudów firmy Monsanto (nie wiem, na ile prawdziwe, a na ile nie) w celu najzwyczajniej w świecie zdyskredytowania ich, co już samo w sobie jest propagandowe (choć jeśli same przewały, które im zarzucają są prawdą, to no może rzeczywiście warto to brać pod uwagę, żeby brać poprawkę na nich, przy czym to jest jedna firma).
Innych tytułów teraz nie kojarzę, ale większość artów i filmików "anty", jakie widziałem, była w podobnych charakterze.
@mhrok aha bo np. kukurydza nagle stanie się trująca jak muchomor... proszę cię.
No i nawiązując do wypowiedzi MrJ w bliźniaczym wątku: już serio tyle ode mnie, bo on ma rację, słusznie pojechał tam m.in. mnie, bo moja wiedza tu nie jest akademicka, po prostu mam swój jakiś-tam pogląd. Więc I'm out, plis