Autor Wątek: temat maglowany nieraz- pierwsza siódemka  (Przeczytany 7024 razy)

Offline el-biczel

• Pr0
  • Zawsze chciałem neutrinem być...
Nieeeee. Nikt na prawde.
Jak paczka idzie przez pocztę polską. To jeśli jest odprawiana celnie to zajmują się nią celnicy z Pocztowego Użędu Celnego na ulicy Łączyny w Warszawie. Jedziesz tam, składasz deklaracje a oni wyliczają stawkę. Wysyłają Ci paczkę i tylko płacisz 2zł opłaty za przekaz zwrotny. Za przesyłkę po Polsce też nie płacisz. Jeśli paczka szła EMSem z zagranicy to po polsce rozwozi Pocztex, jeśli priorytetem to paczką priorytetową, a jeśli ekonomiczną to też ekonomiczną.
Tylko wtedy nie trzeba wypełniać dokumentu SAD/SAT czy jakoś tak, bo składasz deklarację a wszystkim zajmują się bezpośrednio celnicy.
Jak paczka idzie kurierem(miałem doświadczenie tylko z Shipsmartem) to paczka trafia do nich na cargo, tam przewoźnikowi składasz deklaracje, a oni wypełniają taki przesrany wielki dokument SAT/SAD, którego instrukcja wypełnienia ma ponad 1000stron. Później składają ten dokument w urzędzie celnym i Ty celnikom płacisz tylko cło. Co najwyżej musisz kurierowi zapłacisz za wypełnienie tego przejebanego dokumentu. Tylko, że za to nie płacisz użędnikowi celnemu, tylko agentowi celnemu, który wypełniał SAT.

Mam nadzieję, że jasno napisałem.