My wcześniej mieliśmy umowę z OPEK i zdecydowanie nie polecam. Paczki notorycznie dochodziły po 2 dniach. Co było wręcz nie do zniesienia, tłumaczenie klientom gdzie jest ich towar... duży plus dla nich to że faktycznie było bardzo tanio.
W tej chwili mamy umowę z UPS nie jest aż tak tanio jak było w OPEKu ale za to zawsze jest na czas, do tego dużo mniej czasu trzeba poświęcić na wypisywanie listów bo robi się to elektronicznie. W tej chwili wprowadzamy system B2B i B2C który nam kurierów obsłuży więc jeszcze mniej czasu na to pójdzie. Do tego nie mniej ważne że jednym kurierem obsługujemy zarówno paczki PL jak i zagraniczne.
Pewnie zupełnie inaczej wygląda to z perspektywy konsumenta, który wysyła 1 paczkę na pół roku, jednak jeśli wysyła się dużo to te różnice są bardziej widoczne.
Kolejna rzecz - w OPEKu niby cena dobra, ale na pobrania trzeba było czekać 3 tygodnie!, w UPS najpóźniej w 7 dni są przelewy - nie muszę chyba pisać jak jest to ważne.
Moje doświadczenia jeśli chodzi o wysyłanie, koczą się na tych 2 kurierach. Jadnak praktycznie wszyscy kurierzy przywożą nam paczki i widzę jak to wygląda. Tutaj zdecydowanie po raz kolejny wielki plus dla UPS, chłopak wlatuje wita się i nawet nie wiem kiedy go już nie ma, nie stęka, że ciężkie itd. Do tego paczki dochodzą i przychodzą całe! Nie wiem czy we wszystkich miastach tak to wygląda ale UPS ma dość konkretne busy, które maja półki na mniejsze paczki...