Właśnie ja też nie wiem do końca o co chodzi z zależnością latencja - dynamika.
Lord, a biorąc pod uwagę, że nagrywamy jedna tylko ścieżkę gitary jaki transfer jest nam potrzebny?
Mam znajomego który używał przez jakiś czas Alesisa Multimixa 16USB i 8 traków nagrywał na raz bez problemu.
Nie wiem czy w domowych warunkach, wyższość FW nad USB2.0 to nie tylko pałowanie się dla pałowania..
A jak chcesz nagrywać? Cały problem z latencją polega na tym, że jak chcesz monitorować w czasie rzeczywistym wejście interfejsu, to może być słyszalne opóźnienie co może wpłynąć na komfort gry. Jest to kluczowe jeżeli chcesz korzystać "na żywo z amp sima". Niektóre interfejsy mają coś takiego jak "direct monitoring" - wysyłają sygnał z wejścia bezpośrednio na wyjście, czyli praktycznie rzecz biorąc bez opóźnienia. Jest to przydatne, jeżeli nagrywasz gitarkę standardowo mikrofonem - nie musisz wtedy martwić się o takie pierdoły.
Mi osobiście (i z tego co obserwuję na innych forach) nigdy nie udało się zmusić żadnego interfejsu USB do zejścia poniżej 10ms bez dropoutów, co umożliwiłoby mi komfortowe granie "na żywo" z amp simami VST. Nie oznacza to jednak, że to niemożliwe...
edit: Szanowny interlokutor wyżej widzę wyjaśnił o co biega z "direct monitoringiem"