Autor Wątek: Gotowanie! Ot co!  (Przeczytany 36538 razy)

Offline Tolein

  • Pr0
  • Wiadomości: 725
Odp: Gotowanie! Ot co!
« Odpowiedź #25 20 Lis, 2010, 18:48:51 »
Zielona papka plus mienso
czas przygotowania: trochę, niedużo, zależy (ok 40 minut)
smak: zajebisty
zdrowość: zdrowe bardzo
porcje: dwie
bielizna: jaka bielizna?
termiczna: po co?

Składniki: dorodny brokuł, kilka jaj (4), nieco bułki tartej (nieco), czosnek (ze 2 ząbki), trochę filetu indyczego (40dag), sól, pieprz, oliwa z wytłoczyn
Sposób przyrządzania: nastawiamy wodę na brokuła, oczywiście solimy; niektórzy dodają nieco octu - ja nie. Gdy woda się ugotuje wsadzamy brokuła (nie ma potrzeby wsadzać go w całości, na końcu i tak ma wyjść z tego papka). Na drugim palniku stawiamy patelnię, natłuszczamy oliwą z wytłoków (może być smalec zamiast oliwy, ponoć jest zdrowszy), obsmażamy na nim zawczasu przygotowane mienso* i dusimy. Jeśli mamy nie więcej niż dwa palniki, to zanim weźmiemy w obroty mienso, podsmażmy na sprężystą jajecznicę ze 3 jaja, które przełożymy do jakiejś miseczki, gdzie grzecznie poczekają na swoją kolej. Gdy brokuł się ugotuje, przy czym polecam rozgotować go na miękko, musimy go nieco zdewastować, polecam oddzielenie różyczek z jak najkrótszym fragmentem łodygi, różyczki rozpadną się same, a łodygę (tylko ugotowane fragmenty) możemy posiekać na kawałki. Tymczasem na rozgrzanej zawczasu patelni ląduje posiekany drobno czosnek; trochę go rozmiękczamy, gdy się rozmiękczy dorzucamy to co zostało z brokuła oraz jajka. Na koniec posypujemy to wszystko bułką tartą, wbijamy jajko albo dwa (można je zawczasu nieco rozbełtać), mieszamy wszystko, aż jajko nam się zetnie ładnie wszystko sklejając. Powinna nam wyjść urocza zielona papka w białe, żółte oraz ciemnozielone kropki.
Smacznego

FAQ
Spoiler
« Ostatnia zmiana: 23 Lis, 2010, 02:21:26 wysłana przez Tolein »
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon