Znad talerza z owa potrawa-makaron z sosem carbonara wersja dla leniwych.
Potrzeba:
boczku
2 jaj
kubeczka smietanki 30%
przypraw
makaronu (ja zjadam jakies 250 g [waga przd ugotowaniem
])
ew. zoltego sera
+ja jeszcze wkrawam czosnek dla smaku, ale to dla tych, ktorzy sie nie zamierzaja calowac
Przygotowanie:
kroimy boczek i podsmazamy na patelni, az sie wytopi. W miedzyczasie wstawiamy wode na makaron. Kiedy woda sie zagotuje, wrzucamy makaron. Makaron sie gotuje, boczek pyrka, a my w tym czasie w misce mieszamy smietanke, jaja (dobrze rozbeltac
), starty zolty ser, przyprawy, czosnek. Kiedy makaron sie ugotuje, nastepuje szybka akcja:
odcedzic, z powrotemdo gara, dorzucic boczek, wlac sos, zamieszac. Chwile odczekac, zeby sie sos podgrzal i lekko zgestnial (garnek moze stac na palniku/plycie), ale nie scial. Przelozyc na talerz, wsuwac