Autor Wątek: szukam kogoś obeznanego w vatach i cłach przy sciaganiu czegos z poza Unii  (Przeczytany 1578 razy)

Offline Lechu_

• Pr0
jak w temacie , sprawa dotyczy ściągnięcia czegoś z poza Unii i naliczeniu vatu i cła, dojebali mi tak strasznie że chciałbym dowiedzieć się od kogoś obeznanego w tych sprawach czy mili do tego prawo , lub czy ja moge jakoś to odkręcić . Wyszło na to że kupiłem używany drożej o jakieś 2 kafle niż nowe  :evil: Będę wdzięczy za wszelaką pomoc.
Gram tylko 15 min dziennie. Czasem nawet na gitarze.

Offline Konrad_89

• Użytkownik
Tutaj możesz sobie sprawdzić ile powinni Ci doliczyć. Szukasz tego, co kupiłeś, masz podane ile % i liczysz.
Spoiler
Prawo ofc mają. Tak już jest, że jak się ściąga z poza Unii to naliczają. I robią to właśnie według tych danych spisanych na tej stronce.

Offline Lechu_

• Pr0
na pewno maja , kwestia tylko tego czy jeśli koleś z Islandi dokonał zakupu w Niemczech (nie płacił cla i vatu) a potem wróciło to do mnie (czyli znowu w Unii) to teraz nagle dowalają cło i Vat tworząc straszną kwotę. Koleś na cle z którym rozmawiałem mów że są dwie opcje , albo nie przyjmę przesyłki (wtedy ona wraca i muszę wybłagać oddanie kasy, co już jest niemożliwe bo kontaktowałem się z kolesiem od którego kupiłem) , albo wydruk z jego urzędu celnego o dopuszczeniu do użytkowaniu w  Islandii (tu nie ma opcji bo tego koleś na pewno nie ma)
Jednym słowem, popłynąłem  :facepalm: i trzeba zapłacić i szukać jakiś opcji , może znajdzie się jakaś luka.

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!
Przecież Islandia należy do EOG więc nie powinni nic naliczać dodatkowego?!

Offline Lechu_

• Pr0
Islandia nie jest w UE , i (jestem właśnie w trakcie rozmowy z Muchatek) w takim wypadku zawsze cło i Vat.
Ale się jeszcze nie poddaje...

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!
Ale jest w Europejskim Obszarze Gospodarczym a to oznacza wolność przepływu towarów i usług m.in. i takie tam pierdoły. Oficjalnie ofkors. Możesz wygrać z Urzędem Celnym. W sądzie, kurwa... :/
Jako kraj należący do EFTA (chyba tak to się nazywa) jest wyłączony z Unii celnej, ale to oznacza, tylko tyle, że jeżeli towar jest spoza Unii (Japonia, USA, Chiny itp.) Islandia pobiera swoje stawki celne a nie unijne. Skoro towar znalazł się w Islandii z Niemiec to wogóle nie powinno być tematu.
« Ostatnia zmiana: 28 Gru, 2010, 22:22:49 wysłana przez se7en »

Offline Lechu_

• Pr0
Ale jest w Europejskim Obszarze Gospodarczym a to oznacza wolność przepływu towarów i usług m.in. i takie tam pierdoły. Oficjalnie ofkors. Możesz wygrać z Urzędem Celnym. W sądzie, kurwa... :/
Jako kraj należący do EFTA (chyba tak to się nazywa) jest wyłączony z Unii celnej, ale to oznacza, tylko tyle, że jeżeli towar jest spoza Unii (Japonia, USA, Chiny itp.) Islandia pobiera swoje stawki celne a nie unijne. Skoro towar znalazł się w Islandii z Niemiec to wogóle nie powinno być tematu.

se7en - wyobraź sobie , do opakowania została dołączona naklejka ,a na niej :

"Towary niespełniające warunków ustawowych w art.9 i10 Traktatu ustanawiającego Europejska Wspólnotę Gospodarczą"

Właśnie szukam przepisów tego traktatu , może znajdę luke.

Offline sylkis

• Pr0
http://eur-lex.europa.eu/pl/treaties/dat/11957E/word/11957E.doc
to to?:P
pewnie poszlo o to, ze producent wiosla nie jest europejski (?) i nie ma w pelni udokumentowanej historii...
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline Lechu_

• Pr0
zdaje sie że tak ,
1. sprzęt używany
2. prod usa

szkoda, ale za to sprzęt rekompensuje ból finansowy :)