Autor Wątek: Miksen-miksen-wokalen-miksen  (Przeczytany 7033 razy)

Offline Tolein

• Pr0
Miksen-miksen-wokalen-miksen
« 23 Gru, 2010, 20:58:04 »
Jako że mi się nudzi, no i kupiłem se majka, a także myśląc se, że może niektórzy z was mają ochotę czasem se pomieszać coś z wokalami, wpadłem na pomysł, że będę nagrywał tracki, coby usery się mogli pobawić.
Dodatkowo mamy święta, większość z was będzie miała mnóstwo wolnego czasu, gdzieś pomiędzy jedzeniem, rozpakowywaniem prezentów, jedzeniem, opierdalaniem się, jedzeniem, opierdalaniem się, tyciem, upijaniem się i jedzeniem.
Spoiler
I dlatego właśnie, myśląc o was, misie, postanowiłem wrzucić coś na szybciutko na ruszt. Na szybciutko, bo spieprzam zaraz do wawy, a majka ze sobą nie biorę. Stąd trochę niezajebiste to może być.
Te niezajebistości będziecie musieli sobie poprawić troszki, usunąć wyraźne oddechy, gdzieś tam miejscami załtotjunować, wyrównać, a przede wszystkiem pozbyć się okropnych pyków, jako iż jeszcze nie dorobiłem się popfiltera.
Mogłoby być lepiej nagrane i zapewne będzie następnym razem, trzeba jednak, jak wiadomo, od czegoś zacząć, lepszy taki start niż żaden. Spieszyłem się wybitnie, albowiem chciałem zdążyć na pociąg. Nie zdążyłem, ale teraz nie bardzo mi się chce tam cokolwiek poprawiać, chyba po prostu pójdę spać. A i postaram się jakoś soon dograć te niższe partie (niestety mój wokal pracuje albo w trybie low freq albo high freq, jakoś nie chce pracować w obu na raz, to chyba niedoleczona choroba).

Liczę na wielki odzew mniej i bardziej profesjonalnych forumowych mieszaczy. Proponowałbym, żebyście dograli ściechy gitar do tego, jak ktoś opanuje już tą trudną sztukę, to niech może podzieli się z innymi, żeby reszta mogła po prostu mieszać, nie martwiąc się gitarami (a kto będzie miał czas i ochotę i samozaparcie, to sobie sam gitary dogra). A i garki mogę spróbować otabować, cobyście mogli wyczarować je do midów.

Paczka z projektem z reapera:
http://dl.dropbox.com/u/3530835/mix/no%20morals.rar

Tab (wersja rozwojowa 0.9.2):
http://dl.dropbox.com/u/3530835/mix/07.%20Without%20Morals.gp5
Spoiler

Info:
Spoiler

Pozdrawiam
Oddany sprawie, kochany Toluś :-*
« Ostatnia zmiana: 06 Sty, 2011, 03:26:55 wysłana przez Tolein »
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
Odp: Miksen-miksen-wokalen-miksen
« Odpowiedź #1 23 Gru, 2010, 21:01:21 »
Jest zajebiste.
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline Jakub_Z.

• Pr0
  • Matowy
« Odpowiedź #2 23 Gru, 2010, 21:06:50 »
Panie mój drogi, a info o tempie i w ogóle tonacji jakiejś czy coś można prosić? ;)
Nie każdy pracuje na rejperze niestety. Ano i info o tonacji to tylko takie poglądowe, bo i tak nie mam pojęcia co to w ogóle jest i i tak gram w Drop A i mje to zwisa :D
Spoiler

A tak btw toto jest jedna ścieżka WAV czy jak to wygląda w środku? Bo się ściąga dopiero, a na odległość nie sposób sprawdzić :D

EDIT: No to w pizdu, są tylko pojedyncze ścieżynki, a jakże toto składać to pojęcia nie mam... W mordem!
« Ostatnia zmiana: 23 Gru, 2010, 21:20:43 wysłana przez Jakub_Z. »

Offline Tolein

• Pr0
« Odpowiedź #3 23 Gru, 2010, 21:27:07 »
Paczka zawiera multum ścieżek pcm spakowanych przez reapera (na moją prośbę) do flaczka (nie są spakowane jednak, dlaczemu - nie wiem, poprawię to przy uploadzie ewentualnych dogrywek, bo na razie nie chcę burdelu robić), coby miejsca zaoszczędzić nieco. W jednym z tych flaczków (łatwo poznać - to ten największy) mieści się też oryginalny utwór, coby nie było wątpliwości. Do tego jest plik rpp, czyli projekt reapera, w którym, jak mniemam, są wszelkie informacje które nie mieszczą się w pcmie, czyli umiejscowienie danego wave'a na osi czasu oraz na konkretnej ścieżce, a także wszelkie info o głośnościach, umiejscowieniu w panoramie, etc. Przy czym wszystkie takie są ustawione na 0, nic nie macałem z głośnością, etc.
Co się tyczy tonacji - wiem że Loomiś stroi się w A# standard, w jakiej tonacji jest kawałek sobie jak mniemam sami sprawdzicie organoleptycznie przy odsłuchu. Co do tempa - nie wiem, nie mierzyłem, nie liczyłem (up 1 post!), polecam zachować się podobnie jak w przypadku tonacji.

Mały bonus:
http://dl.dropbox.com/u/3530835/mix/temptation.rar
« Ostatnia zmiana: 03 Sty, 2011, 05:45:47 wysłana przez Tolein »

Offline domas

• Moderator Globalny
  • Dziki osioł numer raz
    • Animus
« Odpowiedź #4 24 Gru, 2010, 00:47:03 »
Czy jakiś miły użytkownik reapera mógłby pokonsolidować tracki i zrobić dobrze użytkownikom niereapera? :)

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #5 24 Gru, 2010, 02:28:35 »
To tak na szybko minusy: mam jakieś dziwne problemy ze skonsolidowaniem tracków i zgraniem ich z oryginalnym utworem. W żaden sposób nie idzie tego zrobić. Medżik.

Zaśpiewane dobrze, choć nie do końca zgodne są akcenty z oryginałem, no i lekkie rozjechania w melodii.

Garki otabuj i koniecznie podaj tempo, w jakim jest numer, a ścieżki wrzuć w .wav, każda oddzielnie i ma trwać tyle, ile cały numer (tzn. okresy ciszy też mają być w każdym pliku zawarte), żeby potem nie było problemów z eksportem.

Gdzie nagrywałeś? Bo nieprofesjonalizm pomieszczenia niestety czuć.

Ale generalnie bardzo dobrze, pobawię się tym, jak zmiksuję chór ;)

Offline Tolein

• Pr0
« Odpowiedź #6 24 Gru, 2010, 06:15:45 »
Nagrywane w domu, w moim uroczym kąciku.
Lekkie rozjechania melodii, o ile chodzi o to, że melodia zaśpiewana różni się od tej usłyszanej na płycie oraz o ile same nagrane ścieżki ze sobą się zgadzają oraz o ile z gitarami nie koliduje, to chyba nie jest problem.
Większym problemem jest fakt, że chyba zapomniałem o paru harmoniach.
Wyjeżdżam Mondziuchny w świat, będę po świętach. Jak wrócę, to why not, mogę coś poczarować.
A to czego ode mnie oczekujesz - połączenie ścieżek w jedną wielką z ciszą - zaznaczamy solo ścieżki i klikamy render, potem odznaczamy, zaznaczamy solo drugiej ścieżki i klikamy render, potem to samo z trzecią, piątą i dziesiątą.
Dobra, spadam na pocionkg.

Domaś, może to pomoże:
http://dl.dropbox.com/u/3530835/mix/no%20morals%20-%20consolidated.rar
^ wersja nieupdate'owana ^
« Ostatnia zmiana: 03 Sty, 2011, 22:01:53 wysłana przez Tolein »

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #7 24 Gru, 2010, 11:29:06 »
Tolek świetne to to :). Szacun!
Do oryginału śpiewałeś? Tempo i strój ten sam? Jak tak to pewnie nagram sobie gitarkę do tego i będę się bawił :) (jak już nagram coś na konkurs bernie rico..)

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #8 25 Gru, 2010, 22:56:07 »
A to czego ode mnie oczekujesz - połączenie ścieżek w jedną wielką z ciszą - zaznaczamy solo ścieżki i klikamy render, potem odznaczamy, zaznaczamy solo drugiej ścieżki i klikamy render, potem to samo z trzecią, piątą i dziesiątą.
I tak właśnie robiłem, nie mam pięciu lat :) Ale po wrzuceniu wszystkich ścieżek w innego DAW'a były rozjechania z oryginalnym trackiem, nie wiem skąd. No nieważne. W każdym razie warto oddzielne wavy wrzucać zamiast całego projektu choćby z uwagi na workflow, jaki każdy ma wypracowany w różnych DAW'ach i zrobić to po swojemu, a nie na siłę w Reaperze.

pozdro

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
« Odpowiedź #9 26 Gru, 2010, 14:22:00 »
Jak dodałem sobie delaya do Twoich ścieżek to mi całość zaczęła robić dobrze. 8)

Zajebiste jest to, że nie masz takiego polisz akcent jak większość muzyków w naszym kraju śpiewających w języku angolów.

A, i głos masz lepszy niż ten ich wyjec z Nevermorów(który notabene śpiewa świetnie, żeby nie było). :)

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
« Odpowiedź #10 26 Gru, 2010, 15:09:24 »
I teraz Tolek nie wie czy popaść w samozachwyt, czy znienawidzić Cię za obrażanie jego idola.

Pewnie wybierze oba :P
Wszystko ustabilizowane w najświętszy chuj!

Offline Tolein

• Pr0
« Odpowiedź #11 26 Gru, 2010, 17:00:38 »
Gdzie som miksy, siem pytam, gdzie som?

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #12 28 Gru, 2010, 02:49:15 »
Na szybko dziś zrobiłem :)
http://www.speedyshare.com/files/25928798/icarus_tolek.mp3
Zajebiście Tolku zaśpiewałeś! Zamierzam nagrać swoją wersję instrumentalną w G i dorzucić Twój wokal bo podoba mi się bardziej niż oryginał.

Offline Tolein

• Pr0
« Odpowiedź #13 03 Sty, 2011, 05:42:19 »
up, nowe info w 1 poście.
postaram się dograć wokale brakujące/źle nagrane i podmienić ścieżki w paczkach.
jak komuś się nie podoba podmienianie to niech da znać i napisze dlaczego, to nie będę podmieniał, tylko dorzucę jakoś sprytnie.

- - -
up, podmienionych kilka ścieżek, doły i harmonie.
i tab w miarę zrobiony, na razie gitarowy.
link do skonsolidowanej paczki wywaliłem, bo w paczce głównej i tak są ścieżki poklejone (na dobrą sprawę to są dwie ścieżki, obie lecą od początku do końca, poza dziurą w miejscu solówki (69.3 - 93.2 (takt.taktowanie), plus do tego kilka ścieżek szeptu dla zuchwałych) i za dużo pierdolnika z tym wszystkim.
da się w każdym razie bez reapera ogarnąć główną paczkę.
pozdro

- - -
up, otabowane solo, zostało otabować perkę i dopisać jakieś basiwo.
« Ostatnia zmiana: 06 Sty, 2011, 02:21:39 wysłana przez Tolein »