Jest parę wideo na YT jednego gościa który używa tej końcówki z Axe (sam miałem ją zamówić) , używa jej z paczka 2x12 i brzmi mu to zajebiście. Ja dziś odbieram końcówkę Reloop Empire D720 , testy prawdopodobnie też dziś.
Generalnie bawię się już axe od tygodnia , jest genialny i to trzeba mu przyznać , udało mi się też połączyć z Axe Edit , świetne możliwości ustawień na kompie. Teraz brzmienie - trzeba naprawdę pokręcić , możliwości ustawień są tak ogromne że aby wykręcić sobie "na początek" jakieś brzmienie trzeba troszkę czasu na to poświecić. Dla mnie np to zaleta bo uwielbiam siedzieć nad sprzętem. Czy brzmi jak lampa? Przy wstępnych próbkach które nagrywałem, TAK - dla mnie brzmi jak lampa , artykulacja, brzmienie. Teraz będę robił testy na końcówce tranzystorowej i paczce 4x12. Dotychczas kręciłem na "zwykłej" wieży stereo i w sali prób na końcówce mocy , mixerze i "nie pierwszej młodości" kolumnach Peavey`a których używamy do wokalu i klawiszy. Teraz taka konkluzja - wydaje mi się że aby otrzymać dobry sound z Axe który będzie wszędzie brzmiał dobrze trzeba użyć do tego dobrego nagłośnienia , np dobre monitory bądź kolumny szerokopasmowe.Ja mam taka sytuacje ze i na tej nieszczęsnej wieży i na tych kolumnach brzmiało to inaczej. Najlepiej znaleźć najbardziej miarodajne odsłuch. Trzeba sie przestawić na takie myślenie - uruchamiając wszystkie symulacje (kolumny mikrofony wzmaki) jesteśmy jakby w studiu nagrań - w jednym pomieszczeniu mamy nasz RIG w drugim stoi/stoją paczki i przy nich poustawiane mikrofony. Im studio ma lepszy odsłuch tym ustawimy brzmienie które będzie powtarzalne u innych odpalających potem naszą płytę. Tak owszem , realizator , możliwości studia mix master. TAK ALE to teraz my jesteśmy tymi osobami. Wiadomo że mogą być potem korekcje na śladzie gitary. Jednak mi chodzi o coś innego. Majac Fractala jesteśmy kreatorami swojego brzmienia w 99%. Wyobraźcie sobie ścianę wzmacniaczy , paczek mikrofonów, efektów (kolejnych paczek bo można ładować IR) w jakimś studiu nagrań. Macie ze sobą tylko swoje wiosło , umiejętności i macie możliwość podpinania wszystkiego jak tylko chcecie i testowania WSZYSTKICH USTAWIEŃ. Wpinacie Mese DR z dopałka równolegle z jakimś drugim piecem potem dajecie EQ potem kompresor, pomiędzy to dla Waszego widzimisię COŚ w pętli (trzeba nie trzeba , można
) potem ustawiacie dla każdego dwie paczki stereo z rożnymi głośnikami i rożnymi mikrofonami. Powiecie , mając lampę i ten sprzęt , nawet w okrojonej wersji też to wykręcę. Owszem , ale kto ma kasę żeby siedzieć w studio 2 tygodnie nad samym brzmieniem gitary? Ja nie , a mam taką możliwość z Fractalem. Każda zmiana elementu daję zmianę brzmienia. Nawet dodanie AIR przy paczce i mikrofonie już coś zmienia, pomnóżcie to przez ilość elementów i skali na "gałkach" , teraz sami wiecie jak ogromne możliwości daje Axe.
Trochę się rozpisałem ale chciałem pokazać (na razie słownie , próbki też postaram się wrzucić jak ukręcę coś z czego będę NAPRAWDĘ zadowolony) jak ogromne możliwości ma to urządzenie. Brzmi naprawdę rewelacyjnie w moim odczuciu. Purystów , "dozbieraj kup lampę" przekonywać nie mam zamiaru
Super jest mieć racka 17U z szafą z dwoma head`ami i 4 paczkami 4x12 z rożnymi głośnikami , macie transport i lubicie tachać , macie miejsce na scenie na to wszystko , macie swoje brzmienie , świetnie. Sam chętnie coś takiego sobie ustawię ale już nie w Polsce i nie w tym życiu. Fractal zapewnia mi (nie puryście) to samo w 2U w pełnym stereo na przodach.Mówię MI bo zawsze znajdzie się ktoś kto stwierdzi że to NIE BRZMI jak lampa albo nie brzmi w ogóle. Ja sobie ściągnę IR paczek (BDW mam 2GB na DVD, dostałem od poprzedniego właściciela, nie zdążyłem odpalić ani jednej) z netu będę miał kolejne mnogości ustawień i chyba już do końca życia będę miał nieodgadnione wszystkie rozwiązania AXE( notabene wyjdzie nowa aktualizacja i będą nowe brzmienia
) Pozostałem życzę z całego serca możliwość przetestowania tego sprzętu. Dla mnie on spełnia 200% tego co potrzebuje.