Autor Wątek: Konwersja pętli rownoległej na szeregową  (Przeczytany 8837 razy)

Offline Budzan

• Pr0
Konwersja pętli rownoległej na szeregową
« 25 Paź, 2010, 10:25:07 »
Mam nowego wzmaka no i kurna jest w nim petla równoległa co wkurza mnie niesamowicie, nie potrafię ogarnąć w niej delaya, wpinam delay w linie i gra fajnie, ale jak wiadomo na duzym gainie sie pierdoli wszystko, dlatego postanowiłem zmienic tą pętlę na szeregową. jakieś rady jak to zrobic?

wzmak to laney lc50

Offline wuj Bat

• Pr0
Mam nowego wzmaka no i kurna jest w nim petla równoległa co wkurza mnie niesamowicie, nie potrafię ogarnąć w niej delaya, wpinam delay w linie i gra fajnie, ale jak wiadomo na duzym gainie sie pierdoli wszystko, dlatego postanowiłem zmienic tą pętlę na szeregową. jakieś rady jak to zrobic?

wzmak to laney lc50

Kup lampę :D
Paczki z głów!

Offline Budzan

• Pr0
a lc50 to niby co jest? ;D

Offline xmortex

• Gaduła
lc50 to wzmacniacz:

a wuj pisze :
Kup lampę :D
czyli chodzi mu chyba o

moze warto zainwestowac? nie wiem jak to sie ma do konwersji petli, ale jesli pomoze to kto wie :)

:D ;)

Offline Budzan

• Pr0
widze ze towarzystwo sie rozluznilo  :facepalm:

Offline wuj Bat

• Pr0
a lc50 to niby co jest? ;D

Oj, tam :D Przeca wiem, pojechałem z aytomatu :P Dzwoń do MG, serio tym razem.
A lampka się przyda przy lutowaniu.
« Ostatnia zmiana: 25 Paź, 2010, 11:28:26 wysłana przez wuj Batman »
Paczki z głów!

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
Wg dostepnego w sieci schematu ten model nie ma pętli 

Masz pewnie jakąś nowszą wersję. Bez schematu korespondencyjnie nie da się rozwiazać tego problemu...
« Ostatnia zmiana: 25 Paź, 2010, 11:33:14 wysłana przez theremin »
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline Budzan

• Pr0
nie chce iśc do MG bo to na pewno nie jest trudne do ogarnięcia, poza tym będę musiał czekać 150 tygodni aż będzie miał czas i jeszcze będę musiał jechać na to jego wypizdowie.

Offline wuj Bat

• Pr0
nie chce iśc do MG bo to na pewno nie jest trudne do ogarnięcia, poza tym będę musiał czekać 150 tygodni aż będzie miał czas i jeszcze będę musiał jechać na to jego wypizdowie.

Nie, poradzi tylko co odlutować. O ile wiem, to jeden kabelek.
Paczki z głów!

Offline Budzan

• Pr0
Wow, to sie nazywa support. Napisałem do pomocy technicznej Laneya. Niejaki Roger odpisał błyskawicznie, nie chciał powiedzieć jak to zmodować, ale wysyłał kompletny schemat wzmaka.

http://www.speedyshare.com/files/24860007/LC50.pdf

czy teraz jest ktoś wstanie powiedzieć co trzeba wypierdolić zeby działało? :D

Offline Pneumonia2

• Pr0
Budzan zastanów się mocno a potem się jeszcze raz zastanów. Jeżeli w pętli masz tylko delay ewentualnie reverb to ja bym jej nie przerabiał. Ludzie (w tym ja) kupują miksery liniowe jak mają pętlę szeregową żeby nie tracić analogowego soundu wzmaka. Jedyne co trzeba zrobić żeby efekty w niej miały prawo brzmieć to włączyć w nich kill dry. Jeżeli nie mają to jakąś gałką wet/dry dać 100% dry lub nie wiem czym wyciąć z efektu całkiem sygnał "wzmaka" i zostawić same powtórzenia.

Offline Budzan

• Pr0
juz sie zastanowiłem, ta pętla jest tragiczna. z tego co wiem to modyfikacja petli to nie jest skomplikowany zabieg, wiec nie ma co sie zastanawiac w sumie nawet ;)

Offline theremin

• Pr0
Wyglada na to, że powinno wystarczyć wylutowanie R44, ale wówczas podczas nieużywania pętli sygnał bedzie przechodził w całości przez rewerb  (R44 bajpassuje jednoczesnie pętlę i reverb). Przy korzystaniu z pętli reverb będzie pracować równolegle do pętli jak przed przeróbką, ale nie będzie możłiwości miksowania suchego sygnału ze zreverbowanym. Należałoby połączyć ze sobą styki zwierne gniazd pętli (być może przez rezystor), żeby sygnał przechodził przez pętlę gdy nie jest używana (z rysunku wynika, że nie są one wykorzystywane), mniej wiecej jak na rysunku. Problem będzie jak gniazda pętli są na PCB i styki zwierne są połączone z masą...
Moim zdaniem Laney zastosował dupne rozwiazanie dając reverb równolegle do pętli zamiast szeregowo za nią, co teraz komplikuje przeróbkę.
Może ktoś ma lepszy pomysł?
Póki ktoś nie potwierdzi, ani nie opierdoli mojej koncepcji nie bierz się za przeróbkę.
« Ostatnia zmiana: 25 Paź, 2010, 13:32:06 wysłana przez theremin »

Offline Budzan

• Pr0
theremin, reverb chodzi i tak cały czas, tyle że można go wyciszyć za pomocą gały "reverb" więc wydaje mi się, że wywalenie R44 będzie ok?

poza tym, rozumiem że jeśli mówimy o wywaleniu r44 to mówimy o przerwie w obwodzie w tym miejscu?

Offline theremin

• Pr0
Tak, chodziło mi o wylutowanie tego rezystora i pozostawienie przerwy. Jest tylko jeden problem - przez niego przechodzi sygnał "dry" (niezmodulowany) dla reverbu, czyli jeśli go usuniesz, to gdy nic nie będzie wpiete w pętlę będziesz miał tylko sygnał "wet" z reverbu, a wyciszajac reverb wyciszysz kompletnie sygnał z preampa, stąd mój pomysł na wykorzystanie styków zwiernych gniazd pętli. Niemniej zanim coś zaczniesz dłubać warto jeszcze zasięgnąć opinii Marvela, Basha bądź Pudlla, bo nie jesem pewien czy nie trzeba przy tym skorygować wartości kilku elementów.
« Ostatnia zmiana: 25 Paź, 2010, 15:38:24 wysłana przez theremin »

Offline Budzan

• Pr0
Marvel na pw nie odpisuje :(

w sumie to w petli zawsze mam delay, wiec chyba nie ma problemu jesli dobrze Cie rozumiem?

Offline Marvel

• Użytkownik
    • MarvelAmps
Sory, potrzebowałem trochę czasu do zastanowienia a potem zapomniałem odpisać...   :facepalm:

W pierwszej chwili też pomyślałem o R44, więc go wywal i już. Jeśli zawsze używasz delaya to nie powinno być skutków ubocznych. Bez delaya spreparujesz sobie najwyżej patchcorda  do łączenia Send z Return z rezystorem R44 w środku (Bogner oficjalnie zaleca modyfikację kabla Send do Shivy dwoma rezystorami, więc to żaden wstyd  ;D ).

Modowałem takiego Laneya (LC30) zresztą troszkę bo ma on niezbocznikowany rez. 10k w katodzie. Jak mu dasz równolegle do masy 10k+1uF to zwiększysz trochę gain. A jak dasz 2k7+220nF to zwiększysz jeszcze bardziej.

Aha, gniazda pętli są oczywiście na PCB.

Pozdr, M.

Offline theremin

• Pr0
Teraz po sugestii Marvela nt. łaczenia gniazd pętli (gdy nie jest używana) kablem, przyszedł mi do głowy pomysł, żeby wylutować jedną nóżkę rezystora R44 i dorobić wyprowadzajac na tylny panel mały pstryczek do załączania R44 gdy pętla nie jest używana. Wygodniejsze to niż ciąganie ze sobą dodatkowego kabelka.
« Ostatnia zmiana: 25 Paź, 2010, 23:02:17 wysłana przez theremin »

Offline Marvel

• Użytkownik
    • MarvelAmps
O, znalazłem foto LC30, w którym grzebałem kiedyś. I coś mi się wydaje, że pętla będzie na tej pionowej płytce z tyłu, i obym się mylił, ale widzę tam jakby elementy SMD...  :o

Pozdr, M.

Offline Budzan

• Pr0
dzieki za pomoc. wstawie przed R44 switch on/off i bede wybierac miedzy petlami w zaleznosci od potrzeby.. tak chyba bedzie najlepiej i najprosciej za razem.

Marvel, mozesz powiedziec cos wiecej o tym gain modzie? gdzie to dokladnie wstawic itp? az tak biegle tego nie ogarniam :D poza tym, jak juz go rozbierac, moze jakies inne ciekawe mody sa do niego? :P

jutro zabiore sie za modowanie, wiec czekam na propozycje ;)

Offline Marvel

• Użytkownik
    • MarvelAmps
Mod bardziej czuć pod ręką niż słychać. Tu masz mojego moda w Bognerze XTC:

Cameron, Pre 2004 i Post 2004 to trzy ustawienia tego moda (ma przełącznik on-off-on).

Pozdr, M.

Offline theremin

• Pr0
dzieki za pomoc. wstawie przed R44 switch on/off i bede wybierac miedzy petlami w zaleznosci od potrzeby.. tak chyba bedzie najlepiej i najprosciej za razem.

Aby uniknąć problemów z ewentualnymi szumami, sprzężeniami, brumami indukowanymi w przewodach idących do tego pstryczka itp. użyj przewodu dwyżyłowego w ekranie - jedną żyłą puścisz sygnał z płytki do włącznika a drugą od włącznika do płytki, a ekran połącz z masą wzmacniacza ale tylko z jednej strony.

Offline Budzan

• Pr0
a wiec, mod zrobiony. poszlo bez wiekszych problemow, za 1 razem cos sie zjebało i była ciagła przerwa w obwodzie i była lipa z reverbem, ale potem polutowałem to od nowa i jest git.

niestety zauważyłem, że lampy mocy nie są w żaden sposób zabezpieczone przed większymi wstrząsami i latają na lewo i prawo..

Offline Marvel

• Użytkownik
    • MarvelAmps
Są co najmniej dwa rodzaje mocowania lamp, tylko pewnie trzeba by wiercić w chassis, bo nie wiem, czy tam są otwory obok podstawek. Natomiast często lampy są unieruchamiane specjalną gąbką włożoną między lampę a kratkę ochronną. Tylko nie wiem, co to za gąbka jest, bo musi wytrzymywać wysokie temperatury...

Pozdr, M.

Offline Budzan

• Pr0
sa otwory, jutro kupie takie mocowania na sprezyny.