Autor Wątek: MOTO-MOTO, czyli czym się lansujecie oraz czym lansować byście się chcieli  (Przeczytany 314330 razy)

Offline roqa

• Gaduła
ceny czesci co prawda sa wieksze niz w audi czy ww ale z dostepnosci niema problemu jest teraz mnostwo zamiennikow
pozatym ten samochód raczej słynie z niezawodnosci:)
jesli chodzi o małe spalanie to polecam forda focusa 5,5-6 litrow (powaznie ciezko w to uwierzyc ale tak jest)

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
"grałeś kiedyś w samoloty?"

Offline Omlet

• Pr0
  • Pitu pitu, rak odbytu
    • Perfect Beauty
Stahoo - jeszcze tylko 13 postów składających się z pół zdania!
Nie dadzą szansy bo to pedalskie forum pełne pedałów. Mogą mi wyzerować włosy z dupy - jfbiggestfan
...gdyż granie do kotleta nie jest graniem do omleta choć oba dobre - commelina

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Kurwa, nie wiedziałem  ze wybieranie samochodu to taka chujowa sprawa :D
Trochę przyswoiłem wiedzy i pogłówkowałem i takie wnioski wyciągnąłem. Chcę:
-benzyna + LPG
-hatchback
Póki co mim faworytem jest Mondeo 1.8 tylko martwi mnie spalanie w nim. Ludzie meldują, ze potrafi sporo wypić.
Razem z Mondziakiem na pierwszym miejscu jest Mazda 6, ale benzynowego hatchbacka ciężko znaleźć, poza tym boję się ze bede musiał dużo za czesci zapłacić w przypadku jakiejś awarii.
Focus mk1 albo mk2. Z tym, że fajnego mk2 ciężko znaleźć w tych pieniądzach.

Co sądzicie o Peżocie 307, Toyocie Corrolli, Hondzie Civicu IIV i Renault Laguna II?

Offline Konrad_89

• Użytkownik
Mondeo w benzynie, to bardzo dobry wybór :) Sam miałem, znajomy ma, wujek kolegi ma. Wszyscy latają bez problemów i jest bardzo wygodne. Ceny części na takim samym poziomie, jak do innych aut, do tego mnóstwo zamienników i używanych. Na prawdę polecam to autko. Spalanie... Ja nie miałem gazu i na trasie potrafił mi spalić od 5 do 7.5 litra, z tym że 7.5 na niemieckiej autostradzie z gazem non stop w podłodze, a miałem kombiaka. Focusa mk1 ma mój sąsiad. MK2 kolega. Wszystko gra, ale do mondeo, to one się nie umywają. Musisz wsiąść do tych aut i się przejechać - sam zobaczysz. Peżota 307 ma ojciec kolegi od nowości z salonu. Non stop problemy z elektroniką. I tam jest tak, że jak coś nie ten teges, to auta nie odpalisz. Laweta i na serwis. Toyoty podobno bezawaryjne, nie wiem, nie znam nikogo kto by miał. Z Hondami tak samo. Laguna... W tych pierwszych PODOBNO są awaryjne silniki. Koleżanka taką jeździ i nie narzeka. Trzeba pamiętać, że Renault, to nie są auta do "driftów" itp, dlatego wydaje mi się, że dostały opinie awaryjnych poprzez męczenie i nieumiejętne obsługiwanie auta. Jak zawsze - JAK DBASZ, TAK MASZ. Ja polecam Mondeo. Na prawdę bardzo fajne auto. Znajdź gdzieś, obejrzyj i się przejedź. Sam się przekonasz :)

Offline wuj Bat

• Pr0
Mondeo w benzynie, to bardzo dobry wybór :) Sam miałem, znajomy ma, wujek kolegi ma.

A nawet Wujek miał ;)

Uwaga: 1,6L to za mało.
Paczki z głów!

Offline Konrad_89

• Użytkownik

A nawet Wujek miał
;)

Uwaga: 1,6L to za mało.
To mówi samo za siebie :D Zdecydowanie za mało. Ja miałem 1.8 i było w sam raz do płynnej jazdy, jednak jak chcesz w gazie, to pomyśl nad mocniejszym silnikiem. I tak będziesz jeździł dużo taniej, a i osiągi i wrażenia z jazdy dużo lepsze :)

Offline wuj Bat

• Pr0
Brachol ma Passata 2.0L - to się nazywa właściwy silnik do takiej budy...
Paczki z głów!

Offline Aston

• Pr0
    • Kanał YouTube
Szkoda, że mój dwulitrowy dizel to taki muł. Ale w sumie to nie ma tragedii. Ostatnio się jarałem 1.9 tdi w Volvo V40, ale ostatecznie mi przeszło, bo napęd na przód jest nieco do dupki.

Offline Semedi

• Pr0
  • Klucze krzywo!
    • Karcer
OK. Wielu samochodowych wyjadaczy siedzi na forum, więc zaczerpnę rady. Napiszę w tym temaci, coby śmieci nie robić ;)

Czas zmienić Peugowoza i kupić nowe cacko. 20 000 to jest maks.
Tera powiem o co mi chodzi.
Samochód musi być:
-tani w utrzymaniu(części zamienne itd...)
-przestronny
-ładny
-jak najmniej awaryjny
-jak najlepszy stosunek mocy do spalania paliwa ;)
-nie powinien być mniejszy niż mój obecny 306
-hatchback albo kombi, sedan niechętnie

Celuję w 2 segmenty: kompakty i klasa średnia
Póki co na oku mam: Audi A4 Kombi B4 po liftingu(bo B5 pewnie nie trafię), Seata Leona MK1, Passata B5 po liftingu, Volvo V40,
Golf 4 niechętnie(zbyt dużo tego na drodze ;)), BMW E46 kombi(??)
Jak wyglądają koszty eksploatacji w/w samochodów i ich awaryjność?

Teraz zastanawiam się jaki silnik potrzebuję. Jeżdżę rocznie minimum 15k km, ale przypuszczam, ze będę jeździł więcej. Zależy mi na ekonomiczności, niezawodności i względnej mocy. Turbo diesel, czy benzyna + LPG?
Jeszcze jest taka rzecz, że mam znajomego w Niemczech, który (przypuszczam) mógłby mi sprowadzić samochód do PL po kosztach. W co w takim wypadku celować?

Pozdro ;)

No Passat B5 nie należy do najtańszych w eksploatacji, owszem jest sporo zamienników, ale ich jakość i trwałość, no cóż. Volvo v40 musisz bardzo uważać, a modele powyżej 2003 roku. Poważnie gdybym miał wybierać i kupować kupiłbym jeszcze raz to, co mam teraz.
Yes! I'm inspired by the Devil!
http://semdedi.soup.io/

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie

Offline october

• Pr0
  • Oct.
W opcji stosunkowo tanio obadaj jeszcze Mitsubishi Carisma. Auto zbiera dobre noty za stosunek cena/jakość. Kolega kupił ostatnio. Nie zauroczył mnie, ale może się spodoba i parę PLN w kieszeni.
007

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Carisma odpada, kuzyn mój miał. Zdecydowanie za mało miejsce w środku.

Offline october

• Pr0
  • Oct.
007

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Raczej sprawowała... nie wiem, nie interesowałem się. Sprzedał 3 lata temu ;)

Offline october

• Pr0
  • Oct.
W takim układzie szukaj MAZDY. Powoli, a trafi się coś ciekawego. Mój szef ma dwie, 5kę i CX7mkę. Oba b fajne i niezawodne, możne pomijając trochę plastiku w środku.
007

Offline Semedi

• Pr0
  • Klucze krzywo!
    • Karcer
a co masz teraz? ;)

Dla niektórych niestety Fiata Stilo Multiwagon 1.9 JTD wersja Dynamic, ale cóż, niech sobie mówią co chcą, ja wiem swoje.

Offline wuj Bat

• Pr0
Trzeba dodać w profilu rubryczkę: Czym się lansujesz?
Paczki z głów!

Offline Konrad_89

• Użytkownik
Fak je! Odebrałem dziś swoją strzałę z warsztatu. Nówka zawieszenie, chodzi idealnie :D

Offline Konrad_89

• Użytkownik
Dzięki :) Za rok mogę Ci sprzedać :P

Online Lechu_

• Pr0
proszę Cie, Liberty są dla kobiet...
Gram tylko 15 min dziennie. Czasem nawet na gitarze.

Offline Semedi

• Pr0
  • Klucze krzywo!
    • Karcer
tera tym latam:

fajny, 3.7 litra, automat, skóra...

tylko jebany pali jakieś 19 na setkę :/

Wstaw gaz...Jak to zrobił znajomy...wyśmiałem go.

Online Lechu_

• Pr0
Faktycznie kobietom się podoba :) wszystkie koleżanki z Buffo mi machają jak podjeżdżam :)

A tak bardziej serio, to nie czuję się mało męski mając motor V6, 3.7L, 211 KM. Burczy jak zdropowany Gibson podpięty pod Recto :)

zerknij parę stron wcześniej , u mnie bulgota 5.9 V8  8)
Gram tylko 15 min dziennie. Czasem nawet na gitarze.

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
tera tym latam:

( Obraz usunięty.)

fajny, 3.7 litra, automat, skóra...

tylko jebany pali jakieś 19 na setkę :/
Piękny jest! ;)