Dałem się skusić naszemu forumowemu koledze i zakupiłem od niego head'a. Jakaś odmiana, bo na ogół gitarami przerzucałem, hehehe
Tutaj macie kilka fotek potworka:
Typowy wzmacniacz hi gainowy, z twardym, zwartym dołem, dużymi możliwościami korekcji brzmienia. Po pierwszym ograniu jestem zdecydowanie na TAK, ale poczekam, zagram kilka prób, oswoję się i wypowiem bardziej obiektywnie. Na pierwszy rzut ucha daje się zauważyć duże możliwości korekcyjne. W zasadzie każdy ruch gałki powoduje zmianę brzmienia. Największe zmiany są zauważalne przy zabawie z gałami Presense i Sweep. Od brzmienia ciemnego poprzez bardzo jasne i selektywne, bardziej lub mniej skompresowane. Ładnie reagują też gały treble i midrange. Dodając treble mamy fajną górkę, która nie drażni ucha, natomiast dodanie środka sprawia, że brzmienie staje się bardziej agresywne i lepiej się przebija w miksie.
Mimo, że jest to konstrukcja hi gainowa, to posiada piękny, krystaliczny czysty kanał, co na pewno jest dużą zaletą i sprawia, że jest on zdecydowanie bardziej uniwersalny od np. Mesy DR, która jak wiemy, ma dość lichy czysty kanał.
Jeśli miałbym porównywać brzmienie tego wzmaka do innych znanych mi konstrukcji hi gainowych, to wrzuciłbym go gdzieś pośrodku między Mese DR i Peaveyem 5150. Jest zdecydowanie bardziej zwarty i ma twardszy bas niż Mesa, gada selektywnie i ma niezłe przyjebanie, ale to wiadomo!
Trochę na razie wkurwia mnie pętla, bo przyzwyczaiłem się, że mogę ją aktywować lub dezaktywować albo ustawić (w sajdzie) na wybranym kanale/kanałach. W Kranku nie ma takiej możliwości, wpina się w nią efekt i tylko depcząc bezpośrednio na ten efekt można go włączyć lub wyłączyć. Na testach miałem wpięty equalizer Boss'a GE7, który dodatkowo zwiększał możliwości korekcyjne.
Mądrym i koniecznym jak dla mnie rozwiązaniem jest drugi volume, który jest bardzo przydatny np. przy solówkach. W Kranku można przechodzić między 2 głośnościami na kanale przesterowanym przy pomocy footswitcha.
Na pewno jest to warta uwagi propozycja dla wielbicieli amerykańskiego soundu \m/