Autor Wątek: Samochód do 15 000  (Przeczytany 38461 razy)

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Odp: Samochód do 15 000
« Odpowiedź #75 26 Lip, 2010, 19:42:46 »
Thx za podpowiedź odnośnie wielkości silnika i mocy :)
W sumie poszperałem na necie i jestem prawie na 100% zdecydowany na "dyzla". Czy są jeszcze jakieś za i przeciw tego napędu, o którym nie wspomniano, a co by go mogło przekreślić jako wybór? Przypominam przy okazji ze to będzie moje pierwsze autko :)
B ( o ) ( o ) B S

Offline Vertigo

• Pr0
  • I'm here to solve problems.
    • Good Girl Maggie
« Odpowiedź #76 26 Lip, 2010, 21:34:49 »
Focusowe TDCI - szczególnie 1.6 są wysilone i mizerne, klepią jak mój staruszek, a oleju żrą jeszcze więcej po 250 tysiącach. Jak coś od forda to 2.0 i więcej :)

Zorro dobrze gada - jak masz do wyboru silniejszą wersję to weź właśnie tą mocniejszą. Mały silnik musisz deptać, mocny będziesz głaskał :) A w razie czego masz moc, żeby uciec, odskoczyć, cokolwiek.

Weź mechanika który robi w dieslach. Co prawda przebieg tego silnika trudno zamaskować, ale dla niewprawnego ucha/oka to ciężki orzech.

Parę podstawowych zasad z praktyki jak będziesz kupował auto i użytkował :

1. Nie może być żadnych wycieków (jakichkolwiek)

2. Sprawdź stan płynów (olej, chłodzący, hamulcowy) - jak np. jest minimum olej to koleś pewnie w dupie ma eksploatację

3. Pozwól sobie podnieść dywaniki w aucie, np. w bagażniku - pod nimi kryje się prawda ;)

4. Podstaw rękę pod wydech i niech ktoś przegazuje trochę silnik - jak będziesz się musiał myć to sobie odpuść. Na zimnym silniku lub przy 'mocniejszym' dociśnięciu może się pojawić kilka kropek, ale nie powinien 'żygać' olejem ani kopcić. To z miejsca dyskwalifikuje - diesle wbrew pozorom nie chodzą głośno.

5. Koniecznie się przejedź i zobacz jak jeździ właściciel - to Ci powie prawdę o eksploatacji samochodu

6. Sprawdź stan licznika do stanu 'wygłaskania' kierownicy i pedałów. Po 250-300 tyś. jest już gładziutka, szczególnie w miejscach trzymania dłoni.

Diesel nienawidzi jak się go katuje, tym bardziej na zimnym silniku, to taki 'krążownik liniowy' tzn. tak jakby Ci mówił - "rozpędź mnie i daj mi jechać, a odwdzięczę się małym spalaniem i bezawaryjnością"

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #77 27 Lip, 2010, 08:50:11 »
3b ;) Będą tylko dwie osoby

Rozumiem, że tylko anal, a nasieniowody podwiązane? Czasem można się zdziwić... :D

Ehh, man nie o tym temat, ale na wpadkę są inne sposoby. Skupmy się na Ma Luba + Ja, czyli dwie osoby i ew. pies i kropka. Po za tym idąc Twoim tokiem, to rozważę autobus? ;)

Oj, już zabieram nogę ;) Globalnie bardziej nadał by się rower - łatwiej obskoczyć kochanki po wioskach i ew. ukryć się w zbożu ;)

Zorro dobrze gada - jak masz do wyboru silniejszą wersję to weź właśnie tą mocniejszą.

Weź mechanika który robi w dieslach. Co prawda przebieg tego silnika trudno zamaskować, ale dla niewprawnego ucha/oka to ciężki orzech.

(itd., itd. ;))

Diesel nienawidzi jak się go katuje, tym bardziej na zimnym silniku, to taki 'krążownik liniowy' tzn. tak jakby Ci mówił - "rozpędź mnie i daj mi jechać, a odwdzięczę się małym spalaniem i bezawaryjnością"

Sama prawda! Nie wiem, czy dobry jest diesel na pierwsze auto, bo jeździ się inaczej, myśląc o autku. W benzynę wsiadasz, deptasz - i nie myślisz. Przesiadłem się na ON i tak: kluczyka od razu nie przekręcisz, czekasz aż się świeczki zajarzą. Nie deptasz brutalnie, bo się szybko zaprowadzisz do mechanika. W zimie - jak coś nie tak (ciśnienie, świece, za gęsty olej) - nie odpalisz. Zatrzymujesz się - z pół minuty co najmniej musi pochodzić, żeby turbina wystygła... Inna filozofia jazdy. Za to najfajniej lać o ileś % tańsze paliwo i jeszcze spalać go np. połowę mniej w trasie ;) Ale jak się kupi diesla przy asyście mechanika - będzie zadowolenie.
No i te wycieki. W benzynie zero!, w dieslach trochę się tolerancja podwyższa, ale np. trochę ubywającego płynu hamulcowego albo konieczność "podpompowania" sprzęgła - to może być zużyty wysprzęglik. Takie małe gówno, przez które trzeba wyjąć silnik...
Paczki z głów!

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!
« Odpowiedź #78 27 Lip, 2010, 08:55:47 »
Kurde, jak bym miał 15 tysi do wydania na auto...
Ale bym se kupił nielogiczną kurwę jakąś. Np. Discovery II z 4.0 V8... Albo Range Rovera znowu...
Albo Merca E500 poszukał...  :choszatan: :onan:

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #79 11 Lis, 2010, 22:12:41 »
Dobra, temat trochę wraca, bo nie zdecydowałem się na żadne auto a teraz potrzebuje jakieś bardzo niedrogie. Zapomnijcie, że ma byc do 15. Ma byc tańsze. 3x tańsze. Nie chce wiązac z nim jakiejśc mega dlugiej przyszłosci, ale ma byc auto niezawodne i tanie w utrzymaniu.

Co myslicie o tym?
http://otomoto.pl/fiat-punto-gaz-ekonomiczny-warto-C14683239.html

Czy nie jest dziwnie/podejrzanie tanie?
A dlaczego fiat? Bo jest prosty w naprawie i tani ;)

Edek:
Albo ten golfik: http://argocentrum.otomoto.pl/volkswagen-golf-raty-bez-biku-C14880633.html
« Ostatnia zmiana: 11 Lis, 2010, 22:17:05 wysłana przez g-zs »
B ( o ) ( o ) B S

Offline Aston

• Pr0
    • Kanał YouTube
« Odpowiedź #80 11 Lis, 2010, 22:58:42 »
Jak niezawodne i tanie w utrzymaniu to szukaj jakiejś możliwie nowej 190-tki Mercedesa. Z klekocikiem najlepiej - małe spalanie a i wyglądasz jak człowiek a nie jak półczłowiek w aucie a nie półaucie.

(Moja opinia ;))

Offline Vertigo

• Pr0
    • Good Girl Maggie
« Odpowiedź #81 11 Lis, 2010, 23:42:51 »
Jak niezawodne i tanie w utrzymaniu to szukaj jakiejś możliwie nowej 190-tki Mercedesa. Z klekocikiem najlepiej - małe spalanie a i wyglądasz jak człowiek a nie jak półczłowiek w aucie a nie półaucie.
(Moja opinia ;))

+1 ! Zdecydowanie. Zresztą pisane to było w tym temacie :)

albo Audi C3 jak czegoś większego - ocynk + ładne wyposażenie z elektryką i klimą + silniki od 1.8 do 2.3 Turbo (90-176KM). Np. taki :

http://otomoto.pl/audi-100-audi-c3-poj-2300-gaz-C16016322.html

I nie bój się wieku tego auta ani przebiegu - ich to nie boli.

Dla Fiata Punto ZDECYDOWANE NIE! Jeździłem 4rema puntami II/III i 4rema Grande Punto. Psuje się, wcale nie jest tani w utrzymaniu, pali nawet do 12 LPG jak go naciskasz, a jak coś padnie to w elektryce to jedziesz lawetą. Jeżeli celujesz w używane z tego zakresu cenowego a chcesz jeździć a nie stać w miejscu to albo Merc albo Audi.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #82 12 Lis, 2010, 06:59:23 »
wszystko swietnie, tylko że wciąz zostaje warunek konieczny pod postacią kobiety, czyli jest wymóg połauta ;)
Ja tam moge wygladac jak półczłowiek, bo to ma byc samochod przejściowy.
To jak nie punciak, to moze Golf III ? Wiem że dresiarskie, ale mi to wisi, moge zakladac dres do roboty ;)
B ( o ) ( o ) B S

Offline Aston

• Pr0
    • Kanał YouTube
« Odpowiedź #83 12 Lis, 2010, 09:19:01 »
Też wcale nie jest tani, bo trzeba kupić spojler, nowe światła, i najważniejsze - puchate kostki i płytę cd, żeby powiesić na lusterku.

Swoją drogą - pasuje mi bycie nastolatkiem i brak konkretnego związku. Przynajmniej mogę sobie jeździć czym chcę :D

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #84 12 Lis, 2010, 10:21:54 »
to jeszcze Corsa B.
Wczesniej juz pisałem, że z oplami mam same dobre doświadczenia, ojciec ma astrę I z 97 i od tych 13 lat nic sie nie spierdoliło, tylko to co mogło się wyeksploatować to się wyeksploatowało (trudne słowo :D)
+ Corsa jest mała (wiec najważniejszy warunek spełniony - zadowolona kobieta) ;)
+ Pali niedużo
+ Opel - nie kopuluje się często
+ Cena

- Nie ma gazu
- chyba nie ma airbagów :/

co myślicie o Corsie? (Bo merc i audi zdecydowanie odpdają)
B ( o ) ( o ) B S

Offline James Dean

• Pr0
  • Ich liebe Lizol
« Odpowiedź #85 12 Lis, 2010, 10:53:16 »
Mialem taka corse, trzy lata nia jezdzilem. 1.4 60km.

Ciezko mi ja oceniac jak od ponad roku mam astre g, ktora lepiej jezdzi, lepiej skreca, lzej sie prowadzi, szybsza, oszczedniejsza i lepiej wyposazona :D

Offline october

• Pr0
  • Oct.
« Odpowiedź #86 12 Lis, 2010, 13:12:20 »
Jak zacząłem czytać ten temat to nie myślałem o wymianie auta. Wyprzedziłem Cię trochę ;)

Też szukałem ekonomicznego auta a kupiłem nieekonomiczne. Przynajmniej patrząc na spalanie :)

Corsa może nie jest takim złym pomysłem. Mała, niewygodna, nie za ładna, ale po mieście można śmigać. Unikaj Fiesty w tym przedziale dużo tego sprzedają. Punto? To już lepiej fiestę :)
007

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #87 12 Lis, 2010, 15:15:39 »
Rzeczowy hint dnia: Paru kumpli śmiga corsami i one ledwo co jeżdżą(nie znam żadnej, w której bym się nie bał jadąc), a ja śmigam Puntem i jest git;)
No i Corsa jest sporo mniejsza od Punta w środku - do Corsy się nie mieszczę przy 192cm.
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline Vertigo

• Pr0
    • Good Girl Maggie
« Odpowiedź #88 12 Lis, 2010, 22:17:46 »
Dex ale ile ty tym jeździsz :>?

Corsa to syf - nie bierz tego - też mieliśmy 2 Corsy B - obie w gazie - i obie sypały się jak kasztany na jesień :/ Po prostu leciało wszystko po kolei i od elektryki po zawieszenia, chłodzenie - po prostu wszystko.

VW - tak, ale powyżej jak dobrze kojarzę 98 (?) roku. Poniżej tego nie są ocynkowane i po prostu gniją... to samo się tyczy Vento (Jetta III). Lepiej już znaleźć zadbanego GII z końca produkcji np. Fire&Ice Edition '91 czy Wolfsburg Edition...

To kup już lepiej mniejsze Audi 80 B3 - podobna cena, mniej wyposażenia - ale nie będzie to gniło... Ze starszych roczników to po prostu musi być ocynk i nie bite. Choć akurat te benzyniaki nie są super najlepsze ale spokojnie wystarczające - po prostu słabawe jak na moc którą reprezentują.  For ex :

http://otomoto.pl/audi-80-2-0-115-km-benzyna-gaz-C15980133.html

Wiesz - za 5000 jeżeli chcesz jeździć to nie masz niestety wiele wyboru ;)

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #89 12 Lis, 2010, 22:45:26 »
wiem, że wybór mam okrojony, ale wiem też, że czego nie wybiorę to nie będzie to jakies super niewiadomo co. Ale jednego jestem pewny: ile osób, tyle opinii, chociażby na przykładzie tego forum. Z jednej strony corsa ok, z 2 strony cors be, z kolejnej punto=shit, ale jednak punto może być cacy.
Się wkurwie to wezmę droższe na raty :D
Rozważam jeszcze opla astrę I hatchback. Z wyposażeniem lepiej niż w corsie, z ogólną specką też lepiej. No i wewnątrz przestronniejsze przy wciąż średnich gabarytach.
B ( o ) ( o ) B S

Offline Vertigo

• Pr0
    • Good Girl Maggie
« Odpowiedź #90 12 Lis, 2010, 23:01:13 »
To już znaczenie lepszy wybór :D Astry nie są złe, jak trafisz na egzemplarz to będziesz zadowolony :)

Wiesz, jak żona ma tym jeździć - to tym bardziej byłoby lepiej gdyby jakby to było duże :D

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #91 12 Lis, 2010, 23:37:28 »
Żona jest za mała na duże, a ja z duży na małe (auto) :D
Kolejny konkurent dla astry to Honda Civic V gen (1.3, 16V)

Co myślicie o tym samochodzie (najlepiej w porównaniu do ww Astry I)?

E: np:

Civic
http://moto.allegro.pl/okazja-honda-civic-1995r-1-5-benzyna-lpg-i1312540732.html

Astra
http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C16052215
« Ostatnia zmiana: 12 Lis, 2010, 23:59:21 wysłana przez g-zs »
B ( o ) ( o ) B S

Offline Vertigo

• Pr0
    • Good Girl Maggie
« Odpowiedź #92 13 Lis, 2010, 00:06:32 »
Jak Ci się uda znaleźć niezajechaną, nieztjuningowaną, nieklepniętą to będzie Ci ładnie chodzić :) Szansa 1:500 ? :D

No i jak się coś sypnie to części są względnie drogie - np. przeguby czy łożyska kół.

W porównaniu do Astry to lepszy wybór, auto jest niższe, ciekawe wizualnie - ale też fatalnie wypadło w testach NCAP swoją drogą :P Ma dość mały bagażnik (heada zmieścisz ;)). Silniki są za to zajebiście dynamiczne a spalanie w benzynowej 'normie' :) LPG raczej słabo przyjmuje bo mały silnik :)

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • volvoRWD.pl
    • Robię grafiki
« Odpowiedź #93 13 Lis, 2010, 01:15:33 »
Niecynkowane Astry przybierają piękne, jesienne kolory na błotnikach i progach, a Civic, jak już napisał Vertigo, to ciężka misja żeby trafić egzemplarz. Może szukaj 5d zamiast 3d? One są jakby mniej popularne u wiejskich tunerów.
Łe tej.

Offline october

• Pr0
  • Oct.
« Odpowiedź #94 13 Lis, 2010, 09:37:47 »
Się wkurwie to wezmę droższe na raty

Najrozsądniejsza opcja. W auta za 5k z reguły trzeba sporo włożyć. Dla przykładu ja w swoją starą fiestę, którą kupiłem właśnie za 5ke włożyłem ok 2,5k w ciągu roku. Więc robi się 7,5k. Dołóż do tego stracone nerwy, czas na naprawy i robi się nie fajnie. Możliwe, że trafisz na auto lepsze. A może nie. W tym przedziale to loteria, gdzie większość kuponów to robaczywki :)

Zmierzam do tego, że lepiej kupić auto za 10k. Za tą kasę można już szukać przyzwoitego auta.
007

Offline Vertigo

• Pr0
    • Good Girl Maggie
« Odpowiedź #95 13 Lis, 2010, 14:14:34 »
... w swoją starą fiestę, którą kupiłem ...

No offence do użyszkodników - ale to dużo tłumaczy :D W tej cenie żadnych aut z grupy F - Fordów, Fiatów i Fszystkich Francuskich ;)

Offline Dexterek

• Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #96 13 Lis, 2010, 14:42:17 »
a folcwageny ?

Offline Vertigo

• Pr0
    • Good Girl Maggie
« Odpowiedź #97 13 Lis, 2010, 15:05:00 »
Fałweje :P? Po 98, 99 roku jak mają już ocynk XD

Offline Dexterek

• Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #98 13 Lis, 2010, 15:39:21 »
Do 5k?

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
« Odpowiedź #99 13 Lis, 2010, 16:02:32 »
No offence do użyszkodników - ale to dużo tłumaczy :D W tej cenie żadnych aut z grupy F - Fordów, Fiatów i Fszystkich Francuskich ;)
Znajomy ma Peugeota 406 i to od niego to zdanie usłyszałem po raz pierwszy. :)
Awarie do tej pory(przez pół roku kiedy je śledziłem):
-Lewa poduszka powietrzna kierowcy.
-Jeden z wentylatorów chłodnicy. Musieliśmy jechać z włączonym ogrzewaniem. W środku lata. Przynajmniej mieliśmy pretekst do poczwórnego zimnego łokcia. 8)
-Jakaś uszczelka w jakimś trudno dostępnym miejscu.
-COŚ wzięło i jebnęło. Nie wiem co, ale samochód od miesiąca stoi w warsztacie.

Ogólnie więcej stoi niż jeździ. ;)