Myślę, ze ten problem nadaje się do tego działu. Otóż odkąd mam nowe kolumny, które są wydajniejsze w niskich częstotliwościach niż głośniczki komputerowe jakie miałem wcześniej, pojawił się problem dudnienia.
Włączyłem sobie test (20Hz-20kHz) do tego analizator spectrum i na oko połapałem które częstotliwosci są podbijane (przez wpływ pomieszczenia gdzie sie znajduja kolumny). Lord (dzięks men
) zapodał mi plugin do foobara dzieki ktoremu mozna sobie uzywać z foobarem pluginy VST (mnie interesował eq parametryczny). Na nim skorektowałem podbijane cz. do poziomu innych. Wsio jest zajebiscie tylko... to działa mi tylko w foobarze
Jak słucham czegokolwiek na yt, myspace, soundclikach-cloudach, mam niestety dziwek bez ingerencji parametrycznego eq. Wkuwia mnie to bardzo bo dudnienie występuje przy ok 110Hz, i jest zamula mi muze. Teraz jako karty muzycznej uzywam Line6 gx, i nie za bardzo chce wracać do soundblastera, ale GX nie ma zaimplementowanego EQ (moze jest, ale przy instalacji sterownikow pominąłem, w co bardzo wątpie)
I teraz główne pytanie. Czy jest cos takiego jak EQ graficzne (parametryczne było by bombą totalna) które włącza sie razem z systemem i equalizuje wszystkie dźwieki pochodzace z wszelkiego softu?
półśrodkiem byłby plugin eq do FireFoxa, ale na razie nie znalazłem nic w tej kwestii, oprócz próśb ludzikow aby cos takiego powstało.