Autor Wątek: Alior czy mBank ?  (Przeczytany 11660 razy)

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
Alior czy mBank ?
« 21 Wrz, 2009, 19:23:16 »
Jak w temacie, musze zalozyc sobie konto osobiste. Myslalem nad m bankiem, ale alior wydaje sie orzystniejszy. 0 oplat za konto i przelewy, wszystkie bankomaty za darmo, no i w nocy jeszcze kasa rosnie. Jakies kruczki ? Moze DB ? Co polecacie ?
« Ostatnia zmiana: 21 Wrz, 2009, 19:35:07 wysłana przez Fasol »

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
Odp: Alior czy mBank ?
« Odpowiedź #1 21 Wrz, 2009, 19:35:46 »
Cholera, ja bym brał w Alior Banku, moja narzeczona ostatnio się z ING do Aliora właśnie przepisała.
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
« Odpowiedź #2 21 Wrz, 2009, 20:02:20 »
Wyczytalem ,ze w aliorze placi sie 3 zl za karte. mBank ma chyba jako jedyny zero oplat. Zastanawia mnie tez kwestia bankomatow. Alior ma niby wyplaty w kazdym bankomacie, a mBank w BZ WBK, Cash4You, eCard oraz Sieci Euronet. Co jest chyba rownoznaczne z tym, ze praktyczniewiekszos c wyplat bedize darmowa, bo oprocz bankomatow PBO BP, w warszawie raczej ciezko  o bankomat innej firmy. W wiekszosc wyplaca sie chyba w euronecie. Mhh...

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #3 21 Wrz, 2009, 20:12:11 »
bierz aliora. ja się przymierzam żeby zmienić konto właśnie z mbanku na alior (overnight to zajebista sprawa). A jeśli masz miesięcznie co najmniej 5000zł przelew przychodzący to rozważ kontoaquarius w multibanku bo wtedy nie masz żadnych opłat (i z tego co pamiętam większość, jeśli nie wszystkie bankomaty for free)

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
« Odpowiedź #4 21 Wrz, 2009, 20:17:03 »
terro, czemu zmieniasz z mBanku na aliora ?

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
« Odpowiedź #5 21 Wrz, 2009, 20:17:36 »
http://www.banki.crib.pl/alior-bank-konto-osobiste-konto-walutowe-konto-z-lokata-nocna-konto-zakupowe.html Tu masz wszystkie opłaty w aliorze, ale pewnie już przeczytales. ;)

Ale, generalnie, najważniejsze:
- Karta bankomatowa 3 zł/mies
- Za przelewy się płaci, jeśli przekroczysz darmowe 50 przelewów/mies i 10 darmowych potwierdzeń/mies
- chyba za wydrukowanie potwierdzenia wypłaty z bankomatu się płaci 1 zł
« Ostatnia zmiana: 21 Wrz, 2009, 20:19:50 wysłana przez Az »
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #6 21 Wrz, 2009, 20:32:20 »
chcę zmienić bo wkurza mnie wypłacanie kasy w bankomacie. Jak nie ma pod ręką bankomatu euronetu (?) to płacę 5zł prowizji, a w aliorze mam za darmo w każdym.

http://www.banki.crib.pl/alior-bank-konto-osobiste-konto-walutowe-konto-z-lokata-nocna-konto-zakupowe.html Tu masz wszystkie opłaty w aliorze, ale pewnie już przeczytales. ;)

Ale, generalnie, najważniejsze:
- Karta bankomatowa 3 zł/mies
- Za przelewy się płaci, jeśli przekroczysz darmowe 50 przelewów/mies i 10 darmowych potwierdzeń/mies
- chyba za wydrukowanie potwierdzenia wypłaty z bankomatu się płaci 1 zł

zdarzyło się komuś z was zrobić kiedyś 50 przelewów w miesiąc? :D Potwierdzeń i tak nie drukuję. A 3zł/mies to nie dużo.

Za to z drugiej strony w mbanku mam w obrębie jednego konta 3 różne subkonta i jak np. Nie chcę żeby cała wypłata mi się rozeszła to część zostawiam sobie na koncie z dostępem z bankomatu, a część bezpiecznie leży na innym koncie ;). Nie wiem czy jest coś takiego w aliorze.

Offline Frantic

• Pr0
« Odpowiedź #7 21 Wrz, 2009, 20:54:41 »
Oczywiście mBank! Za konto tam dostaniesz superbojownika na zawsze na joemonster :P

Offline KykuPL

• Gaduła
« Odpowiedź #8 21 Wrz, 2009, 21:01:34 »
mam osobiste w mbanku i faktycznie 5zł za prowizje w bankomacie to zdzierstwo....tylko to mnie wkurwia, wszystko inne jest ok, 1.70pln za ubezpieczenie karty to nie dużo na miecha......... a prowadzi z Was ktoś konto biznesowe? jeśli macie jakieś info gdzie najbardziej opłaca otworzyć takie konto to dajcie znać please ;)

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
« Odpowiedź #9 21 Wrz, 2009, 22:01:34 »
Ja mam kont ofirmowe w m banku, mam to ubezpieczenie 1,70. Niestety przy firmowych nie ma tak fajnie z bankomatami, bo zawsze sie placi za wyjecie.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #10 21 Wrz, 2009, 22:03:35 »
ja posiadam konto zarówno w aliorze jak i w mbanku i jestem zdecydowanie za mBankiem. Po pierwsze mam otwarte konto zwykle jak i emax plus gdzie kasa trochę tam wzrasta, ale dla mnie mbank jest o wiele przyjaźniejszy, obsługa internetowa jest bardziej intuicyjna. I generalnie całkowite 0 opłat, a ja nie chce placic za prowadzenie konta. Co do bankowamtów...w mB można wypłacac w BZ, w Euronet, zdaje sie w multibanku i w czyms jeszcze. Jak długo mam konto, jeszcz sie nie zdazoyło żebym musial jakoś specjalnie szukac bankomatu. Zreszta i tak jade w 90% na operacjach bezgotówkowych.
Na plus Aliora przemawia obecność placówek w duzo większej ilości niż tych mbankowskich, więc łatwiej załatwiać wszystkie sprawy papierkowe, jednak w mbanku tez nie narzekam, jak bralem kredyt, to byłem bardzo sympatycznie potraktowany, no i coraz więcej jest mkiosków.
B ( o ) ( o ) B S

Offline hofiman

• Gaduła
« Odpowiedź #11 21 Wrz, 2009, 22:21:19 »
wystrzegaj się M,nie dotrzymują umów i zmieniają warunki bez wiedzy klienta.
pzdr
« Ostatnia zmiana: 22 Wrz, 2009, 00:08:31 wysłana przez hofiman »
mój pies,jest spoko i wie o co chodzi,mówi elo mojej mamie zawsze gdy wychodzi.

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #12 21 Wrz, 2009, 23:56:48 »
wystrzegaj się mbanku,nie dotrzymują umów i zmieniają warunki bez wiedzy klienta.
pzdr

powiesz coś więcej na ten temat?

Offline hofiman

• Gaduła
« Odpowiedź #13 22 Wrz, 2009, 00:08:05 »
mogę.Koleś od którego wynajmuje mieszkanie(ma spory kapitał) miał umowę w M. I procesuje się z nimi teraz z powodu zmiany warunków(na jego niekorzyść) ,bez jego wiedzy.A przy znacznym kapitale,te różnice się bardzo uwypuklają.Sprawę znam mało dokładnie,ale nie jest to jedyna negatywna opinia osoby bezpośrednio powiązanej z tym bankiem.
mój pies,jest spoko i wie o co chodzi,mówi elo mojej mamie zawsze gdy wychodzi.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #14 22 Wrz, 2009, 09:32:21 »
Szczerze? Pracuje w banku i jakbym mial opierać swoje zdanie na tym co mówia mi ludzie ktorzy dzwonią/do ktrych dzwonię, to bym w życiu żadnemu bankowi nie powierzył swoich pieniędzy. Ale ZAWSZE są 2 strony medalu. Nie twierdze że facet od którego wynajmujesz mieszkanie kłamie, ale uwazam że nie do końca jest tak jak mówisz. Wina banku może być, nie kwestionuje tego, ale ten facet mógł nie dczytac umowy etc. no różne przypadki chodza po ludziach.
Żeby nie było, nie twierdzę że mB jest święty, koleżanka pracowała w nim i też wiem z czym ludzie dzwonili (zresztą sam też wykoonywałem zlecenia dla M). Z 2 strony dam sobie obciąć głowę, że takie cos znajdzie się w KAŻDYM banku BEZ WYJĄTKÓW :)
B ( o ) ( o ) B S

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
« Odpowiedź #15 22 Wrz, 2009, 09:45:53 »
Skoro pracujesz w banku, to mozesz cos polecisz ;]

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #16 22 Wrz, 2009, 11:05:49 »
Skoro pracujesz w banku, to mozesz cos polecisz ;]

Tak jak mówiłem, nie ma złotego środka. Zazwyczaj wygląda to tak że po jednej stronie masz darmowe prowadzenia konta i większość czynności codziennych z tym związanych albo lepsze oprocentowanie, ale to i owo już jest płatne. Ja osobiście jako osoba młoda zdecydowałem się na konto całkowicie darmowe, ponieważ nie mam jeszcze dochodów tak wysokich żebym mógł na tych procentach zarabiać i moje odsetki na ROR pokrywałyby opłaty za prowadzenie go i może jeszcze miałbym "na frytki". Dlatego stosuje metodę taka jak wcześniej opisałem, czyli konto darmowe + konto oszczędnościowe, a w tym miechu, jako że zaczniemy zarabiać z moja narzeczona wspólnie już całkiem sensowne pieniądze i będziemy w stanie odkładać sobie ok 2k/m-c, to zdecydujemy się na jakąś lokatę, bo oprocentowanie jest zdecydowanie lepsze.

Podsumowując najpierw zdecyduj czy chcesz mieć wszystko za darmo czy lepsze % (choć i tak niewielkie), potem popatrz na dostęp do placówek, bankomatów etc. Np w mB nie brakuje mi bankomatów, zawsze jakiś jest w pobliżu, ale wpłatomaty to jest parodia, bo jest ich tragicznie mało u mnie i np w jednej z poprzednich prac (dawno temu) otrzymywałem wynagrodzenie do reki i kończąc prace powiedzmy ok 22-23 musiałem przez miasto jechać z kasą za cały miech w kieszeni a na 2 dzień pojechać żeby wpłacić i okazywało się że wpłatomat nieczynny. Ale to taka dygresja i myślę ze już nie ma zbyt wielu zakładów pracy gdzie dostaje się kasę do ręki (chyba że się robi "na czarno")
B ( o ) ( o ) B S

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #17 22 Wrz, 2009, 14:47:28 »
zdecydujemy się na jakąś lokatę, bo oprocentowanie jest zdecydowanie lepsze.

taką kwotą na lokacie dużo nie zarobisz, po odliczeniu belki i uwzględnieniu inflacji oprocentowanie realne maleje dość znacznie (przykładowo lokata 5% - inflacja 4,5% (z tego co pamiętam teraz to coś koło 4,5) - belka 19%= 0,0405% w skali roku). Na frytki bez keczupu może starczy ;)

ps- swoją drogą śmiesznie że dostawałeś kasę do ręki :P. w jakim banku?

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #18 22 Wrz, 2009, 14:58:47 »
zdecydujemy się na jakąś lokatę, bo oprocentowanie jest zdecydowanie lepsze.

taką kwotą na lokacie dużo nie zarobisz, po odliczeniu belki i uwzględnieniu inflacji oprocentowanie realne maleje dość znacznie (przykładowo lokata 5% - inflacja 4,5% (z tego co pamiętam teraz to coś koło 4,5) - belka 19%= 0,0405% w skali roku). Na frytki bez keczupu może starczy ;)

ps- swoją drogą śmiesznie że dostawałeś kasę do ręki :P. w jakim banku?

Wiesz lokata ni będzie miesieczna i trochę się uzbiera w ciagu kilku miechów. Nie licze że się z % utrzymam bo to niemoliwe przy kwotach niższych niz parę milionów. Chc żeby pieniądze lezały gdzieś gdzie bedą robiły cokolwiek sensownego :)

Kasa do reki nie była w banku. To stare dzieje. W finansach i bankowosci robie dopiero od roku a od 3 miechów w banku. Tylko nie pytać jakim bo nie powiem ;)

PS. na pewno nie w mB ani Aliorze :D
B ( o ) ( o ) B S

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #19 22 Wrz, 2009, 15:02:36 »
żeby robiły coś sensownego? tak mi się skojarzyło żeby sobie domek zamiast z kart to z kasy układać na stole :P. będę musiał spróbować ;)

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #20 22 Wrz, 2009, 17:22:13 »
żeby sobie domek zamiast z kart to z kasy układać na stole :P. będę musiał spróbować ;)

Własnie mi wskazałeś nowe życiowe cele ^^
B ( o ) ( o ) B S

Offline metalfan

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #21 28 Wrz, 2009, 02:14:50 »
W mBanku to jest afera zdaje się, bo zarząd ustalił nowe oprocentowanie kredytów (hipotecznych zdaje się albo w ogóle) i zmienił je nawet klientom, którzy już mieli podpisane umowy i rozpisane raty. Nie wiem czy to dotyczy konkretnej waluty, czytałem o tym jakiś czas temu i nie pamiętam już dokładnie - można sobie sprawdzić.

Tak czy inaczej jeśli ktoś chce zwykłe konto i kartę debetową, to nie powinien się przejmować takimi rzeczami, a patrzeć jedynie w tabele opłat i prowizji ;) Multibank, mBank, BZ WBK i parę innych - wybór jest spory, a decyzja zależy głównie od tego w jakim jesteś wieku i jakich operacji będziesz dokonywać najczęściej. Są w internecie gotowe zestawienia kont bankowych.
"(...)To those who understand, I extend my hand
To the doubtful I demand, Take me as I am
Not under your command, I know where I stand
I won't change to fit your plan, Take me as I am"

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
« Odpowiedź #22 28 Wrz, 2009, 23:48:05 »
Koniec tematu, juz wybralem i dzisiaj odebralem karte ;]

Pozdro i dzieki za pomoc.

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #23 28 Wrz, 2009, 23:56:30 »
E tam koniec, zawsze możemy podyskutować. Ja mam konto w mbanku, rozważam również lokatę. Moje dziewczę się uparło na Aliora przez to oprocentowanie nocne właśnie, ale szczerze mówiąc, coś mi tu śmierdzi. Nie wiem co, nie mogę powiedzieć, że jakaś konkretna rzecz mi się nie podoba, ale w pewien dziwny sposób nie mogę zaufać temu bankowi. Coś za ładnie to wszystko wygląda, wg mnie nic nie dostaje się za darmo w tym kraju.

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #24 29 Wrz, 2009, 01:22:56 »
nie czytałem OWU aliora, ale na pewno są jakieś opłaty za takie rzeczy jak sprawdzanie stanu konta w bankomacie, drukowanie potwierdzenia, kartę czy tego typu sprawy. Poza tym bank też zarabiać może podbierając część (%) z tego co pieniądze zarabiają na koncie/lokacie. warto wziąć OWU do domu i poczytać, zaznaczyć sobie wszystkie podejrzane/niezrozumiałe miejsca i dopytać w placówce :)