Już drugi ostatnio Djent z kobietą na wokalu się wyłonił. Bardzo fajnie się słucha.
kurwa, kto był pierwszy?! zabije!
( taki żarcik )
IMO wokal troche do cofniecia w miksie, nie musi byc na przodzie, z tylu tez sie dzieje sporo ciekawych rzeczy.
IMO ta pani falszuje i nie trzyma sie w tajmie. byloby spoko, gdyby nie to ze muzyka jest do kwadratu matematyczno-idealna w zalozeniu, i jak jedno robi nierowno to cala reszta sie sypie.
J tez mial bym najwieksze zastrzezenie do miksu, wokal za glosno, gitary za cicho. Nie do konca mozna powiedziec czy brzmial okey, bo ich nie slychac.
co do głośności - kurczę, miałem z tym straszny problem, bo dużo, dużo ludzi mówiło mi 'ścisz wokal', ale za każdym razem, kiedy słyszalnie go ściszałem, tracił na wyrazistości, a czasami był wręcz za cicho. a może to tylko moje kieprawe uszy.
co do wokalów - zdaję sobie sprawę z tego, że jest tam trochę fałszy i trochę nierówności. niestety, nie mieliśmy okazji za bardzo czegokolwiek poprawiać, ponieważ tylko Natalię nagrywaliśmy w studio, a czas jaki mieliśmy na to (sześć numerów) wynosił... półtora godziny heheh. mogło być lepiej i może kiedyś, o ile się zespół teraz nie rozjebie - będzie.
hoganmw - gitarę nagrywałem przez PODa XT wpiętego do PeCeta przez USB, ustawionego jako interfejs audio. moją gitarą nie mam się co chwalić, bo to totalna budżetówka - schecter omen7 hehe. pickup pod mostem to emg 707, ten pod gryfem jest odłączony. PODa już wspominałem - to na nim ukręciłem całe brzmienie - w miksie dodałem tylko bbe multi maximizera i tyci eq na przestery, a na kliny trochę reverbów, eq i kompresory. wokal jest prawie, że suchy - jest na nim trochę reverbu, a najwięcej predelaya ( nie potrafię jeszcze kompletnie miksować wokali ).
wszyscy - bardzo, bardzo dziękuję za wszystkie opinie! wszelkie - czy to pozytywne czy negatywne, bardzo podbudowują w tym chujowym momencie 'nie-wiesz,-czy-Ci-się-przypadkiem-kapela-jutro-nie-posypie'.
aha! tak BTW to nasz basowy się wziął i zrobił nam nową, całkiem klimatyczną stronkę - wejdźta, bom oprawę muzyczna robił hehe. wszelkie jakieś błędy, bądź niedogodności mile widziane opisane.
www.resist.yoyo.pl