WSTEP
Gitary LTD z serii Deluxe to najwyższe modele firmy ESP wykonywane w Korei. Cechuje je wysokiej klasy osprzęt i wykonanie. Wystarczy spojrzeć jakie zespoły grają na tym modelu, np. Behemoth, Rammstein, Qeensryche. Najbardziej znanymi muzykami grającymi na gitarach ESP i często LTD są gitarzyści Metalliki.
BUDOWA
Moja gitara to EC-1000, kształtem i budową nawiązującą do LP.
Korpus i gryf jest wykonany z mahoniu, podstrunnica z palisandru. Na wyposażeniu mamy blokowane klucze ESP, pickupy to EMG 81 pod mostem i EMG 60 pod gryfem. Siodełko Earvana 42mm, mostek Tonepros. Do dyspozycji mamy przełącznik trójpozycyjny. Całość jest upiększona nakładką z klonu falistego, perłowo - białym bindingiem wzdłuż calej gitary i perłowymi markerami w kształcie flag. Gryf jest 24 progowy o skali 24,75'', wklejany w korpus. Mój egzemplarz jest ciemno niebieski/turkusowy. Bardzo dobrze wygląda na nim ciemny, grafitowy osprzęt.
GRANIE
Profil gryfu jest bardzo wygodny, jednak sposób grania na ostatni 4 progach (zwłaszcza wyższych strun) wymaga przyzwyczajenia. Dużym plusem są blokowane klucze które ułatwiają zakładanie strun i bardzo dobrze trzymają strój.
Dźwięk gitary unplugged jest bardzo przyjemny, zrównoważony i stosunkowo głośny, przez co bardzo łatwo wychodzą wszystkie zabiegi artykulacyjne. Po podłączeniu do wzmacniacza otrzymujemy paletę brzmień, od bardzo ciężkich (EMG 81) po delikatne (EMG 60). EMG 81 daje bardzo mocny sygnał, przesterowujące kanał czysty wzmacniacza, za to brzmiące potężnie na kanale distortion. EMG 60 jest jego przeciwieństwem. Dzięki niemu uzyskujemy klarowny clean i crunch w rockowo-bluesowym stylu.
Niestety gitara nie jest pozbawiona wad. Wykorzystanie ciemnego drewna w połączeniu z niskim strojeniem powoduje, ze brzmienie w pozycji przetwornika przy mostku może być dla co poniektórych zbyt zbasowane i zamulone. Słychać to w strojeniu co najmniej do B. Jednak nawet modele Gibsona nie są tego pozbawione. Można to wyeliminować przez odpowiednie ustawienie sprzętu, ale trzeba to brać pod uwagę jeśli reszta naszego zestawu daje dużo dołu. Przy graniu w E czy niżej, np. do C# sound jest niesamowicie czytelny i z wygarem. Mimo świetnego wykonania, w jednym miejscu widać delikatne kropki niebieskiego lakieru, który zachodzi na binding lub jego zbyt cienką warstwę jednak są ta mało istotne niuanse, ostatni minus to zaczep od paska, który lubi się odkręcać. Poważny zarzut nie inherentny to brak futerału lub chociaż pokrowca.
PODSUMOWANIE
Gitara jest bardzo uniwersalna, nadaje się do więkoszości rodzajów muzyki, pod względem brzmieniowym jak i wizualnym. Pomimo drobnych niejasności brzmieniowych i niuansów w wykonaniu, uważam ze jest to instrument wysokiej klasy. Jako konkurenta można wymienić Gibson LP Studio w tej samej cenie, ale razem z futerałem. Przetestowałem kilka Gibsonów i każdy grał skrajnie inaczej. Gitary LTD są bardziej uśrednione, kupując Gibsona trzeba go wybrać z dużej liczby egzemplarzy.
od siebie dodam ze ceny byly aktualne w sierpniu 2008, ltd z dokupionym futeralem i gibson z futeralem w standardzie kosztowaly okolo 3400zl w RFN