Autor Wątek: Konkurs czy coś w ten deseń  (Przeczytany 7580 razy)

Offline maarioo

• Pr0
Konkurs czy coś w ten deseń
« 30 Kwi, 2009, 23:23:06 »
Siema Chłopaki.
Ostatnio chodzi mi po głowie idea malutkiego konkursiku, bez nagród, a dla satysfakcji i takich tam ;)
Otóż może pokonkurowalibyśmy w miksie? :D
Pomysł mam taki, żeby nagrać i zmiksować swoimi sposobami wycinek JEDNEGO ( tzn wszyscy to samo ) jakiegoś krótkiego, prostego wycinka numeru, później to wrzucić i poddać ankiecie - coś a'la ostatni konkurs ss.pl na jingiel na www.
Mój osobisty typ na kawałek to pierwszy riff Blinda Korna - proste, mocne, no i w sumie każdy może na swój sposób coś zrobić :)

Tak - wiem, że Lord wygra, ale liczy się zabawa :)

Co Wy na to? :)

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
moja propozycja necrophagist- advanced corpse tumor :headbang:

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
Moja propozycja: Atom N270 ssie w takim czymś, a ciągle jest moim mainem, ale zasadniczo podoba mi się pomysł i wchodzę w to :D
A jak będzie zainteresowanie to mogę się nawet pokusić o ufundowanie jakiejś beznadziejnej nagrody. Taśmy izolacyjnej, albo kawałka skrętki UTP 5e.
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
dobra, jak szaleć to szaleć. Do puli nagród od siebie mogę dorzucić 2 ekranowane wtyczki RJ ;)
jak widać jest o co walczyć :P

Offline Qvd

• Gaduła
A będzie DI track z gitarami? Do reampu? Aktualnie brakuję mi jednej struny;) a pomiksowałbym sobie. Just for fun. Pomysł fajny.

Offline hofiman

• Gaduła
myślę,że trzeba z jakąś firmą się skumać o ufundowanie nagrody;]
pomysł super:)
mój pies,jest spoko i wie o co chodzi,mówi elo mojej mamie zawsze gdy wychodzi.

Offline maarioo

• Pr0
no to na jaki fragment się w końcu decydujemy?
ja bym nie był za deathami itp - chodziło mi bardziej o jakiś naprawdę łatwy motyw, żeby nie było problemu z jego zagraniem, a żeby większa część roboty polegała na miksie ;)

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
Któryś z Twoich kawałków. Naprawdę zacne, z chęcią zmierzyłbym się z nimi w miksie :)

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
taki pomysł przyszedł mi teraz do głowy że można wziąć jakiś utwór z lamb of god- sacramant bo na płyie editors edition jest każdy utwór podzielony na traki więc można by po prostu nagrać gitarę i podłożyć do tego :P. Taki fejk ;)

Offline Qvd

• Gaduła
No ale w takim przypadku się za dużo nie namiksujesz;) A gdzie radość z edycją garów z ezdrummera?:D

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
ale jak słucham tego editors edition to dochodzę do wniosku że przesadzili z echem i to strasznie.. Taki ładny wokal a oni go tak zepsuli..
sory, już nie otfopuje

Offline Wybielacz666

• Pr0
  • mam paliwo razy sto, suki
    • growl'n'roll, baby!
no i tu pojawia sie pytanie co do reguł - miks obejmuje tylko wiesła, czy perę, bas itp też? ja bym chętnie wziął udział, ale garów robić nie umim, więc byłbym za pomysłem Terrormuzika :) albo ktoś by wrzucił "suchą" ścieżkę garów, żeby każdy ją po swojemu obrobił.

a bas każdy może octaverem zrobić :D
do widzenia.

Offline utarefson

• Gaduła
    • http://landsbeyond.bandcamp.com/
I'm in!

Byłoby najlepiej gdyby jedna osoba zmontowała krótki kawałek i wrzuciła di gitar i midi z perką (lub gotowe ścieżki jeśli nagra :) ) i ew. basem. Tak żeby wszyscy mieli w miare równe szanse można się też ograniczyć do np. tylko darmowych wtyczek czy innego softu, ale to tylko nieśmiała sugestia i w sumie to sam wątpię, że przejdzie :D

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
tu jest tab z perkusją. Nie wiem na ile pokrywa się z oryginałem bo nie chce mi się szukać oryginału na dysku ale jeśli dobrze pamiętam to dużo się nie różnił ;). Jak słychać pierwszy pattern do skomplikowanych nie należy.
http://www.ultimate-guitar.com/tabs/k/korn/blind_guitar_pro.htm
Co do robienia basu octaverem- jak uzyskasz choć trochę podobne brzmienie do oryginału to chyba przestanę szukać basisty do kapeli tylko se gitarzystę z octaverem znajdę :P

Offline Qvd

• Gaduła
To co panowie? Walczymy czy przyglądamy się sobie?:) Tak jak piszę utarefson, di z gitarami + midi z perką coby szanse były równe. I konkurs jak się patrzy:)

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
Zara wywinę solo na garnku i się skończy. W sumie chętnie.

Offline maarioo

• Pr0
no tak, tylko zależy czy ktoś robi gitary wtyczkami czy np. z PODa...
ja byłbym za regułą 'każdy robi swoje'. jeśli ktoś nie potrafi robić garów, to albo niech się nauczy, albo poprosi kogoś by mu zrobił :P

Offline Wybielacz666

• Pr0
  • mam paliwo razy sto, suki
    • growl'n'roll, baby!
są tutaj nawet takie dinozaury, które nagrywają gity przez mikrofon :P
do widzenia.

Offline utarefson

• Gaduła
Mario przecież masz XT więc możesz sobie bez problemu reamping zrobić. Przez mikrofon też można reamping zrobić więc nie widzę problemu ;)

Offline wuj Bat

• Pr0
Temat zajebiaszczy! Miszcz zmiksuje mi na jesieni płytę mojej kapeli ;)
Paczki z głów!

Offline deely

• Gaduła
    • deely.bandcamp.com
Pomysł niecny!

Moje propozycje co do tego, od czego zaczynamy:

A]
  1. DI z gitarą
  2. MIDI z perkusją
  3. opcjonalnie MIDI z basem

B]
  1. Gitarę nagrywamy sami
  2. Perka MIDI
  3. Bas albo nagrywamy sami, albo MIDI z VST

C]
  1. DI z gitarą
  2. DI z basem (może być z VST)
  3. WAV z perkusją np. bez żadnych ustawień z S2.0 albo EZDrummera ;-)

Ja bym był za B, ew za A. C to opcja tylko do miksowania. Wpisujcie wasze typy razem z miastami!! ;P
A tak serio to trzeba coś ustalić, bo temat się przedawni i umrze a inicjatywa fajna.

EDIT

Co do C zapomniałem zaznaczyć, że jedyne sensowne wyjście, to WAVy wszystkich ścieżek (stopa, werbel, hihat, overheadsy)

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
A!
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline Qvd

• Gaduła
A jako jedyna, sprawiedliwa i słuszna opcja:) Kazdy ma wówczas takie same szanse. Sory, ale jak będzie gotowy wav z perką jak w przypadku C to gdzie pole do popisu i miksowania? Skoro perkusja będzie "zafiksowana". Chyyyyba, że osobno dostaniemy pliki wav ze stopą, werblem etc. - jednak to trochu bez sensu będzie, lepiej już gotowy plik midi.

Offline utarefson

• Gaduła
Moim zdaniem właśnie C jest najuczciwsza. W przypadku A to jest taki szkopuł, że jeden sobie przepuści to midi przez Superiora, drugi przez Addictive Drums a trzeci nie przepuści przez nic bo go nie stać na drogie wtyczki (czyt. nie piraci) :) No chyba, że umawiamy się na korzystanie tylko z darmowego softu. Anyway, w przypadku C jedna osoba tworzy ścieżki w wav osobno werbel, stopa, hihat, tomy (mogą być razem w jednym wav od biedy jeśli rozłożone w panoramie) i overhead, wrzuca do rara uploaduje i wszyscy mamy równe szanse :)

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
C najsensowniej IMO 8)