Autor Wątek: przesyłka zniszczona przez kuriera??!!  (Przeczytany 5228 razy)

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
przesyłka zniszczona przez kuriera??!!
« 30 Kwi, 2009, 20:08:11 »
jak w temacie.. Kupiłem na allegro paczkę 412 i niby porządny kurier dhl a paczka przyjechała zjebana.. Nie mogłem pogadać z kierowcą bo tata odebrał paczkę ale z tego co mówił ojciec to gość ją przyniósł z samochodu w rękach (i niewiedzieć czemu zaparkował za rogiem?!)..

Co do samego uszkodzenia- 2 z 4ech kółek są wyrwane. Z tego jedno z kawałkiem "podłogi" paczki a w jednym śruby zostały wyrwane z drewna i oba kółka są zjebane przez to.. Na moje oko wygląda to tak jakby jakiś debil na tym usiadł i jeździł i jebnął w krawężnik czy coś (tak- kółka wystawały z paczki).. Dodam tylko że to nie są fabryczne plastikowe kółka tylko solidne, masywne gumowe koła na metalowych mocowaniach, wiec raczej nie stało się to przy wrzucaniu paki do auta..

Szczęście w nieszczęściu- przesyłka była ubezpieczona. Gość ma do mnie przyjechać w poniedziałek i mam wypełnić dokument żeby to zgłosić. Teraz moje pytanie- czy miał ktoś podobną sytuację? Jak wygląda "zadośćuczynienie" ze strony kuriera? Oddadzą mi kasę na jaką była ubezpieczona paczka i ją zabiorą? Czy może dadzą mi kasę na naprawę tego? Any idea? Dodam że paczka została nadana w polsce, nie przyleciała zza granicy.

Ps- ma ktoś pomysł ile może kosztować wymiana dna paczki (o ile w ogóle ktoś podejmuje się takich rzeczy)?? Albo może jakoś inaczej można zamocować kółka??

edit:
jedno:

i drugie:
« Ostatnia zmiana: 30 Kwi, 2009, 20:28:45 wysłana przez terrormuzik »

Offline James Dean

• Pr0
  • Ich liebe Lizol

Offline neyoam

• Gaduła
Nie wiem czy Ci zwrócą choćby 1zł.
W grudniu zamówiłem przez neta akustyka. Kurier(DPD) przywiózł gitę, a że się spieszyłem to nie sprawdziłem przy nim stanu zawartości. Po paru godzinach otworzyłem paczkę i zauważyłem, że na płycie wierzchniej jest wgniecenie, na boku jest pęknięcie, a od spodu też wgniecenie.
Zadzwoniłem w tej sprawie do sklepu i wszystko wyjaśniłem. Obsługa sklepu okazała się bardzo spoko i zamówili kuriera do mnie, by ten sporządził protokół szkody. Dwa dni później przyjechał kurier(ten sam o dziwo) i spisał wszystko, ale nie wziął gitary(powalone). Żeby odesłać gitę do sklepu, sam zamówiłem kuriera... dobra nie będę się rozpisywał i przejdę do meritum.
Z tego co mi wiadomo to DPD nie zwróciło ani grosza sklepowi, bo stwierdzili, że to ja z premedytacją zniszczyłem instrument, by wyłudzić odszkodowanie ???. Na szczęście sklep i tak mi uznał reklamację i zwrócił kasę(i tu wielki PLUS dla nich).
Tak więc nie zdziw się, jak firma kurierska się na Ciebie wypnie i powie, że to Ty rozwaliłeś kolumnę.
khm...jajo

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
ale kurier widział jak te kółka wyglądają bo wystawały z paczki. I nie bez powodu paczkę położył mi w holu kółkami do góry. Neyoam- może Twoja paczka była nieubezpieczona?

Offline neyoam

• Gaduła
Była ubezpieczona, napewno. Sklep wysyłając ubezpieczył pakę.
khm...jajo

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
no nic.. pozostaje mi tylko poczekać jak sprawa skończy się w moim przypadku. Problem polega na tym że nie kupowałem w sklepie tylko od osoby prywatnej i gdyby nie te matoły z dhl to miałbym sprzęt w sklepowym stanie za fajne pieniądze.. Następnym razem jak będę wysyłał jakąś kolumnę to odkręcę specjalnie kółka i niech dźwigają..

Offline hofiman

• Gaduła
mam kuzyna pracujacego w dhlu i oni podobno traktują paczki jakby to głazy były.Przed wysłaniem trzeba tak pakowac,żeby wytrzymało upadek z 1 piętra.
moje kondolencje
mój pies,jest spoko i wie o co chodzi,mówi elo mojej mamie zawsze gdy wychodzi.

Offline Budzan

• Pr0
wspolczuje i nie chce Cie martwic ale przez to wlasnie ze  paczke odebral Twoj ojciec i podpisal kwity mozebyc problem z uznaniem reklamacji, chociaz z drugiej strony, jak mowie ze chce sprawdzic sprzet to zawsze najpierw musze podpisywac, a dopiero potem ewentualny protokół reklamacyjny chca spisywać, wiec moze nie wszystko stracone?

ogolnie to z Twojego opisu uszkodzenie brzmi na spore, a patrząc na fotki nie wyglada to tragicznie. wiem ze na forum sporo jest onanistów ale generalnie wplywu na brzmienie to nie ma wg mnie, a sama usterka jest od spodu wiec tez pol biedy. wiadomo ze chcialoby sie dostac paczke w stanie w jakim ja kupiles i zaplaciles, no ale zeby odrazu wymieniac spód cały paczki?

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
no ale zeby odrazu wymieniac spód cały paczki?

tylko rozważałem taką możliwość ;). Prawda taka że zapłaciłem za nią śmieszne pieniądze i jeszcze sprzedawca zapłacił za przesyłkę i dodatkowo za to że długo zwlekał z wysłaniem dorzucił mi struny elixir i parę kostek :P. Zgadzam się- na brzmienie to nie wpływa, ale nie będę jej przecież wiecznie kładł na boku i nosił pod spód- od tego są uchwyty i kółka więc coś muszę wymyślić i to naprawić. Gdyby problemem było to że wyrwało śruby to pewnie nawet nie zgłaszałbym tego do dhl. Problem polega na tam że w jednym miejscu (na tym pierwszym zdjęciu widać) śruba mocująca kółko wyrwała kawałek spodu paczki i nie bardzo wiem jak to obejść. No i jeszcze to że 2 kółka są zepsute więc pewnie będę musiał kupić 4 nowe.

A w ogóle to jak wysłałem te zdjęcia nadawcy paczki to powiedział że wszystkiego by się spodziewał ale nie zniszczenia kółek- to mniej więcej tak jakby zepsuć młotek ;)..

przez to wlasnie ze  paczke odebral Twoj ojciec i podpisal kwity mozebyc problem z uznaniem reklamacji

Przez to że paczkę odebrała osoba nieupoważniona do tego to kurier może mieć problem a nie ja.. Z resztą przyzwyczaiłem się już do tego że dzwoni i umawia się że przywiezie o 14 a tym czasem o 12 dostaję telefon że czeka pod domem i że byliśmy umówieni..

Myślałem o tym jak przymocować kółko w tym samym miejscu (tam gdzie jest naderwane dno). I wymyśliłem coś takiego:

(KLIK)
przykręcę śrubami na wylot i nakrętkami złapię w środku paczki. Z zewnątrz nie będzie nic widać oprócz podartej okleiny a mam nadzieję że będzie się trzymać jako tako. To czerwone to jakaś metalowa płytka. W końcu przydadzą mi się blaszki inpost, które tepsa przykleja mi do każdego rachunku ;)
« Ostatnia zmiana: 02 Maj, 2009, 12:48:12 wysłana przez terrormuzik »

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • volvoRWD.pl
    • Robię grafiki

Myślałem o tym jak przymocować kółko w tym samym miejscu (tam gdzie jest naderwane dno). I wymyśliłem coś takiego:
( Obraz usunięty.)
przykręcę śrubami na wylot i nakrętkami złapię w środku paczki. Z zewnątrz nie będzie nic widać oprócz podartej okleiny a mam nadzieję że będzie się trzymać jako tako. To czerwone to jakaś metalowa płytka. W końcu przydadzą mi się blaszki inpost, które tepsa przykleja mi do każdego rachunku ;)

link do obrazka nie hu hu. pomysl dobry, zanim zobaczylem obrazek chcialem to zaproponowac ;)
Łe tej.