Autor Wątek: Import z USA  (Przeczytany 1332 razy)

Offline sei.tahn

• Gaduła
Import z USA
« 16 Kwi, 2009, 23:44:34 »
Witam!
Licze na Wasze doswiadczenie. Zamierzam sprowadzic sobie za posrednictwem czlonka rodziny jakis drobny sprzet z USA (dokladnie 2 stompboxy i 2 pickupy). Ow zyczliwy chlowiek bedzie podrozowal z USA do UK, skad najprawdopodobniej poczta przesle sprzet do Polski. Mam pytania dotyczace ograniczen i oplat:
1. Przedmioty do jakiej wartosci mozna wywiezc z USA?
2. Czy trzeba za to cos zaplacic?
3. Jak wyglada prawo celne w UK? Jaka jest kwota wolna od cla i czy trzeba placic VAT przy przewozie we wlasnym bagazu na wlasny uzytek?
4. Przy wysylce priorytetowej paczki (airmail) z UK trzeba podac jej wartosc? 
Mam nadzieje ze macie jakies pojecie w tych sprawach

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
Odp: Import z USA
« Odpowiedź #1 17 Kwi, 2009, 00:00:37 »
http://forum.sevenstring.pl/off-topic/sciaganie-sprzetu-z-usa/
http://forum.sevenstring.pl/f-a-q/faq-sciaganie-sprzetu-z-usa/
Gdzieś jeszcze był temat chyba Wuja albo Nikta z tego co pamiętam dotyczący sprowadzania.. Nie mogę znaleźć, wie ktoś gdzie to?

Offline BetoNova

• Gaduła
  • Wut?
    • Mein zespół
« Odpowiedź #2 28 Lis, 2024, 09:56:53 »
Helo.
Wiem że odkopuje, ale nie ma tych faqow z linka powyżej, chciałem się upewnić - kupując stare wiosło z USA niestety nalicza się zarówno VAT oraz cło? (Ca 25% wincyj do ceny wiosła?) Koszty przesyłki nie ma znaczenia?
Ktoś moze opowiedzieć swoją historię jak to w praktyce jest?

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #3 28 Lis, 2024, 13:15:59 »
Powyżej 150 dolarów płacisz cło i vat (przy gitarze to raczej na 100 procent). Nie jestem 100 pro pewien, bo dawno nic nie zamawiałem, ale jedno z tych dwóch jest liczone od całej kwoty łącznie z przesyłką.
mniut i piah

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #4 28 Lis, 2024, 16:24:29 »
Można poprosić o deklarację przy wysyłce niskiej kwoty, temat śliski, ale nieraz sami proponują - ile razy coś ściągałem z USA, to co drugim każdym razem :D
Ale nie jest tak strasznie, często byłem pozytywnie zdziwiony wartością tych dopłat.
Paczki z głów!

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #5 28 Lis, 2024, 18:16:03 »
Cło płacisz i VAT od:
1. Wartość zadeklarowana + koszt przesyłki,
2. Wartości podanej jako ubezpieczenie + koszt przesyłki.
3. W przypadku nieubezpieczonej paczki bez podanej wyceny, wezwą Cię do przedstawienia dowodu zakupu lub zapłaty.

Do cła i VAT doliczasz koszt odprawy celnej

Przy deklarowaniu niskiej wartości nie odzyskasz kasy w przypadku uszkodzenia drogiej gitary
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline BetoNova

• Gaduła
  • Wut?
    • Mein zespół
« Odpowiedź #6 28 Lis, 2024, 18:18:33 »
Nie no deklaracji niskiej kwoty przy fenderze z '60 to wolę nie składać na rzecz ew. katastrofy i zniszczenia w transporcie i odszkodowania.

Ale jak to technicznie - placę  na reverbie ziomek wysyła i za pare-nascie dni dostaje info listem poczta polska, że mam do odbioru przesyłkę z UC, ale wymagana jest opłata celna i VAT?

Posty połączone: 28 Lis, 2024, 18:20:20
Cło płacisz i VAT od:
1. Wartość zadeklarowana + koszt przesyłki,
2. Wartości podanej jako ubezpieczenie + koszt przesyłki.
3. W przypadku nieubezpieczonej paczki bez podanej wyceny, wezwą Cię do przedstawienia dowodu zakupu lub zapłaty.

Do cła i VAT doliczasz koszt odprawy celnej

Przy deklarowaniu niskiej wartości nie odzyskasz kasy w przypadku uszkodzenia drogiej gitary

Czyli japierdole shipment też nabija VAT ;////

Szkoda.
Będę musiał dozbierać dalej
« Ostatnia zmiana: 28 Lis, 2024, 18:20:20 wysłana przez BetoNova »

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #7 28 Lis, 2024, 19:54:27 »
Ja dostawałem zawsze list z UC Zabrze z wezwaniem do wyceny i przestawieniem zeznania do odprawy. Forma brała za to 100zl. Wystawiali decyzję z naliczeniem podatków i oplacales. Wtedy paczka była wysyłany. Ważne żeby mieć zdjęcia jak była zapakowana przez kupca bo te kurwie z UC potrafią ja rozpakować i nie zabezpieczyć.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline BetoNova

• Gaduła
  • Wut?
    • Mein zespół
« Odpowiedź #8 29 Lis, 2024, 15:53:48 »
Ok, dzięki
Pomyśle po świętach czy mogę sobie zrobić prezent 🤣