Autor Wątek: Podłączanie starych niemieckich głośników do “współczesnego” sprzętu - konwerter  (Przeczytany 19 razy)

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Jakiś czas temu dorwałem parę Braunów L710 na oryginalnych kangurzych standach w zestawie z amplitunerem Regie 510, który lata świetności ma za sobą i ogólnie nawala, a do tego waży 20kg i jest olbrzymi. Więc najwygodniej byłoby mi podłączyć głośniki pod jakiś nowszy, mniejszy wzmacniacz, ale też nie chcę naruszać oryginalnych przewodów, bo to jednak zabytkowe głośniki i nie chcę ich niepotrzebnie niszczyć.

W związku z tym, czy ktoś ma może dojście do pigtailowych adapterów z 2-pinowego DIN, który jest na końcu kabla głośników na tzw. banana plugi? Albo zna kogos, kto potrafiłby taki elegancko zrobić? Chodzi o pigtail, gdzie z jednej strony będzie wchodził kabel DIN 2-pinowy, czyli odpowiednie gniazdo żeńskie i po drugiej stronie kabla rozdzielenie na banany.

Jeszcze kilkanaście lat temu takie rzeczy były w miarę dostępne na rynku, ale teraz nie ma tego nawet na Alliexpress. Wrzucam jako wątek, bo może więcej osób ma stare niemieckie/PRLowskie sprzęty, którym by się przydało drugie życie i też by chcieli skorzystać.