Autor Wątek: NAM to przyszłość - konkurencja na najwyższym poziomie.  (Przeczytany 111 razy)

Offline ITHMW

• Pr0
Moim zdaniem genialna alternatywa NAM to przyszłość. Coraz więcej tanich i wypasionych sprzętów pojawia się z dnia na dzień. Odpuściłem sobie Tonex'a, ponieważ uważam, że NAM ze względu na śmieszny koszt może zdominować wszystkich graczy Quad, Line 6, Axe, Tonex itd. albo przynajmniej stać się pełnowartościowym współzawodnikiem. Przez chwilę myślałem o urządzeniu DIMEHEAD. Według testów na YT wynika, że natywne  profile przedstawiają najwyższą jakość z możliwych. Nie mam przekonania co do ceny vs. wykonanie tego urządzenia. Zalatuje mi to technologią lat 90tych, tym bardziej, że pojawił się kolejny Włoch poza Tonex'em  na rynku. Malutki, bardzo podobny technologicznie do DIMEHEAD i tani jak barszcz. Dołączając Chocolate Plus to łącznie nadal tylko 1000zł. Konwersja NAM mi nie przeszkadza. Ja doliczam do wszystkiego percepcję odbioru dźwięku swoim uchem i nie mam problemów nawet z mega tanim Valetonem.

Nowe włoskie urządzenie, które zresztą już zamówiłem przedstawia zdecydowanie krok w przód. Dla mnie nawet przekonwertowane profile z tego urządzenia brzmią genialnie. Taka chirurgiczna precyzja. Konwersja NAM'ów to jedna sprawa. Druga to taka, że urządzenie jest rozwojowe i z każdym firmware otrzymuje się genialnej jakości dodatki. Podobno w przyszłości będzie nawet można zrobić z tego zaawansowany, cyfrowy standalone efekt gitarowy. Podobno może stać się Harmonizerem, Fuzzem, Chorusem, Delayem itd. itp. Już na dzień dzisiejszy nowy firmware przyniósł wysokiej jakości modulacje jednocześnie będąc NAM playerem i to mnie interesuje najbardziej.

Pożyjemy, zobaczymy.
INTERSTELLAR

Offline Frantick

• Gaduła
kibicuje ale uwazam ze IK z tonex'em zrobili sobie ciekawy ekosystem ktory moze byc ciezko przebic.
Bo np. dostep do profili z poziomu samej app napewno przyciagnie spora grupe uzytkownikow vs a szukanie profili, a i byc moze IR'ki na tonezone3000 (jesli swiat ustalil to jako standard, bo moje podrygi z NAM skonczyly sie na grupie FB i poczatkach ToneHub'a a o tonezone dostalem maila)

* zeby nie bylo to szanuje NAM i jak na moje granie to wydaje mi sie ze lepiej radzi sobie z hi-gain ale patrz wyzej

Offline ITHMW

• Pr0
Regułą jest, że nie ma nic za darmo w sensie nic porządnego czy unikatowego nie dostanie się za free.
Nie uważam tego za zmarnowany czas, ponieważ coś tam znalazłem, ale cztery dni dłubania na stronie TONE3000 mnie wykonczyły. Przewaliłem 3 lata NAM'ów. To graniczyło z szaleństwem. Zrobiłem to tylko dlatego, że przez przypadek na samym początku trafiłem na trzy prawie doskonałe NAMy. Koleś miał katalog trzech plików Peavey 5150 w tym dwa dopalone kostkami CHUG i MXR. Rewelacyjne, darmowe NAMy.

Od razu zaznaczę, że nie korzystam z NAM'ow ALL IN ONE. Nie ma mowy o zintegrowanych pakach. Z mojego doświadczenia najlepsze brzmienia uzyskuje się gdy korzysta się z surowych NAM'ów i własnej symulacji paki.

Gram różne pierdoły więc szukałem czystych, crunch i high gain barw. W zasadzie wszystkiego od A do Z. TONE3000 oferuje 99,9% takiego syfu, że można popełnić samobójstwo.
Ludzie płaczą, że nie dają rady z profilami NAM bo za ciche, bo za mdłe czy cienkie itp. itd. W ogóle się nie dziwię bo ta darmowa strona oferuje tyle syfu, że aż strach się bać.

Celowałem w każdy profil. Fender, Marshall, Bogner, Diezel, EVH, ENGL, Mesa, Peavey, Victory itd. Wszystkie dostępne modele. Bardziej butikowe wzmaki też.

Znalazłem tylko jeden profil Marshall crunch, który finalnie i tak został zastąpiony przez Twin'a. Marshall miał trochę za bardzo przesadzoną szklistą górkę. Za duży twang w górce powodował, że profil wydawał się być taki trochę odchudzony z ataku. Brakowało tego PUNCH'u, ale mój kumpel go uwielbia.

Znalazłem tylko dwa czyste profile HotRod i Twin, które zatrzymałem. W międzyczasie znalazłem taką trochę hybrydę MESA/Marshall, jednakże odpadł w porównaniu do Fendka.

Niektóre znalezione profile były prawie idealne, ale np. tak jak ENGLSAVAGE high gain, który znalazłem niestety był błędnie zrobiony. Dziwne lekkie klipowanie w górce. Tak jakby czysty dźwięk struny odbijającej się o progi. W każdym razie w tym katalogu były dwa NAMy. Drugi to barwa crunch. O ile sama barwa nie oferuje nic specjalnego i była dla mnie bezużyteczna to okazało się, że z fuzzem miażdży system. Czysty przypadek.

Na stronie TONE3000 znalazłem jeden prawie idealny profil, który z linkiem poprowadził mnie do płatnych spraw. Wtedy okazało się ile syfu pływa na tej darmowej stronie.
Płatne profile high gain EVH 5150III Gold i Peavey 5150II to moje perełki. Przy czym EVH Gold wzmocniony końcówką mocy na głośniku Texas Heat 4ohm zostawia na gębie efekt WOW !!!
INTERSTELLAR