Autor Wątek: Valeton GP-5 - mały ale wariat.  (Przeczytany 2109 razy)

Offline Zomballo

• Gaduła
Valeton GP-5 - mały ale wariat.
« 30 Maj, 2025, 10:21:06 »

Łyka profile NAM. Może konkurencja skończy żerowanie na naiwności userów? ;)
« Ostatnia zmiana: 30 Maj, 2025, 10:39:43 wysłana przez Zomballo »

Offline ITHMW

• Pr0
Kupiłem to wczoraj tak dla jaj bo to prawie nic nie kosztuje. Jutro ma to przyjść więc sprawdzę jak to działa w ciągu tygodnia.

INTERSTELLAR

Offline ITHMW

• Pr0
Taki wakacyjny układ sprzętowy. Na wyjazdy dla mnie i dla syna by urozmaicić sobie wakacje w Polsce. Na dniach będę to składał.
INTERSTELLAR

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
Taki wakacyjny układ sprzętowy. Na wyjazdy dla mnie i dla syna by urozmaicić sobie wakacje w Polsce. Na dniach będę to składał.

Dojebane, uwielbiam takie minimalistyczne setupy. Na próby kapeli brakuje tylko lekkiej, aktywnej kolumienki.
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline ITHMW

• Pr0
No uważam, że jest co drążyć temat, ponieważ koszt całości włącznie z deską to cena małego Tonex One.
Zabawię się w opis sytuacji w najbliższych dniach.

Co do głośnika to aktywne sprawy mnie nie bawią. Mój syn używa Eminence Texas Heat 150W 4ohm z końcówką mocy od HB. Kiedyś przerobiłem wiórowy monitor od Behringer'a. Genialnie to bryka.
INTERSTELLAR

Offline Skibodeptak

• Gaduła
Trudny do kupienia ten głośnik:  Eminence Texas Heat 150W 4ohm - jak już jest na stronie sklepu w Polsce to jako towar niedostępny.

Offline ITHMW

• Pr0
Lata grania na dziesiątkach różnych misek utwierdziły mnie w przekonaniu i tu tylko umieszczam moje odczucia, że Eminence daje mi najlepszy dźwięk live. Pasmo jakie wychodzi z paczek gitarowych jest obłędne. Natomiast przy nagrywaniu z pozycji mikrofonu moje preferencje skierowane są ku angielskim V30 w pakach 4x12 Mesa, Diesel itp.

Eminence Texas Heat 4ohm genialnie współpracuje z rozwiązaniami pedalboard'ów czy multi napędzanych końcówkami klasy D. Przewaliłem tonę głośników od Eminence. Od paru długich lat Texas Heat nie ma następcy i nie zanosi się na żadną inną zmianę. Ta mała kolumna i jej bass reflex daje niezły efekt. Tzw. rozwiązanie THIELE
INTERSTELLAR

Offline ITHMW

• Pr0
Jeżeli chodzi o konkrety to ceny za sprzęt wyglądają następująco...   ...pomijając Valetona bo cenę każdy zna. Zasilacz RAAD 9v 500mA i power bank 20000mAh już miałem
Całość przyszła z AliExpress i na tamtą chwilę ceny wyglądały tak:

Sonicake Expression/Volume pedal - 105zł
Sonicake Wah/Volume pedal - 120zł
M-VAVE IR loader - 115zł
M- VAVE switch - 105zł
Mini pedalboard + torba - 90zł

Jak narazie ogarnąłem sobie brzmienia High Gain

Offline ITHMW

• Pr0
Poszedłem z tym trochę dalej...

INTERSTELLAR

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Jeżeli chodzi o konkrety to ceny za sprzęt wyglądają następująco...   ...pomijając Valetona bo cenę każdy zna. Zasilacz RAAD 9v 500mA i power bank 20000mAh już miałem
Całość przyszła z AliExpress i na tamtą chwilę ceny wyglądały tak:

Sonicake Expression/Volume pedal - 105zł
Sonicake Wah/Volume pedal - 120zł
M-VAVE IR loader - 115zł
M- VAVE switch - 105zł
Mini pedalboard + torba - 90zł

Jak narazie ogarnąłem sobie brzmienia High Gain

Z ciekawości - po co osobny IR loader, jeśli Valeton ma wbudowaną pamięć na IR? M-Wave ma lepszą rozdzielczość/filtry czy to może kwestia zwolnenia mocy obliczeniowej?

Offline Frantick

• Gaduła
jak ladujesz profile z NAM to wtedy IR loader jest niedostepny, wiec obstawiam ze ITHMW celuje w profile samych wzmakow i puszcza przez swoje ulubione IR zewnetrznie

Offline ITHMW

• Pr0
Dokładnie tak. NAM wymaga zewnętrznego IR loader'a. To urządzenie rozwija skrzydła tylko z zewnętrznymi profilami. To jest jak dzień do nocy w porównaniu do wewnętrznego modelera. Do tego jak w globalnych ustawieniach wyłączy się symulację paki dla całego urządzenia to jakość dźwięku rośnie. Kolejną sprawą jest sam IR loader, który stockowo ZABIŁ mnie pozycją 19tą. Paka 4x12 Diesel na V30 to dla mnie jakieś objawienie. Do tego wbudowany parametryczny EQ to genialne udogodnienie. To może działać jako sam EQ czy sam IR loader albo oba razem z czego ja korzystam. Zasilane USB C lub 9V jak kto woli. Soft pod kompa i telefon. Wszystko za sto parę złotych. Posiadam już dwa takie IR loader'y. Z mojego dużego pedalboardu wyleciał TC Electronic.
« Ostatnia zmiana: 22 Sie, 2025, 14:48:08 wysłana przez ITHMW »
INTERSTELLAR