Autor Wątek: gdzie to brzmienie?  (Przeczytany 714 razy)

Offline Ravager

• Prawie użytkownik
gdzie to brzmienie?
« 20 Lis, 2024, 10:33:11 »
Witam szanownych! Po nieskończonej ilości prób w uzyskaniu zajebistego brzmienia do death metalu kieruje prośbę o pomoc co i jak zgrać (używając posiadanych efektów oraz metody 4 kabli), żeby osiągnąć zamierzony efekt. Poniżej lista sprzętu którym aktualnie dysponuje:

wzmak EVH 5150 III 50W
kolumna HESU 2x12
multiefekt Line 6 POD GO
dopałka Maxon OD808X
Noise reductor ISP Decimator II

Jak napisałem wyżej chcę użyć metody 4 kabli przy pomocy POD GO. Do tej pory najlepsze brzmienie uzyskałem wg parametrów:

Łańcuch efektów w POD GO:
1. In front: bramaka - dopałka (wzmak i kolumna off)
2. Fx loop jedynie equalizer

Tak skonfigurowany POD GO wpinam do EVH metodą 4 kabli. Czy jest lepszy sposób na uzyskanie konkretnego brzmienia? co ustawić lepiej/dodatkowo w POD GO, żeby mieć "to coś"?

Przy powyższych podłączeniach borykam się dodatkowo przy dużych szumach z EVH na czerwonym kanale. Zastanawiam się czy nie wpakować dodatkowej bramki (Decimator, tylko czy nie przymuli mi brzmienia?) do pętli efektów wzmaka, bo sama bramka z pod go mało co daje.

Dajcie znać co myślicie, każda podpowiedź będzie na wagę złota. Ja za głupi jestem i zbyt nerwowy, ale chce mieć to w miarę ogarnięte :P

Offline Mother Puncher

• Pr0
  • It is useless, to resist.
Odp: gdzie to brzmienie?
« Odpowiedź #1 20 Lis, 2024, 10:50:54 »
Najważniejsze pytanie: czy gitarę która podpinasz pod ten zestaw to Gibson z EMG? To bardzo ważne, inaczej nie zagra
Ogrywam wiosła na jutubie i się tego nie wstydzę. Mam konta na wszystkich forach.

Offline fk

• Gaduła
    • NailbombAudio
« Odpowiedź #2 20 Lis, 2024, 11:12:13 »
Ja też mam EVH50WIII i Paczke Hesu 2x12, jako dopałki uzywam Precision Drive, wiec Pod wydaje mi sie w całym tym łańcuchu zbędny. No i dwie kluczowe rzeczy, jakosc brzmienia samej gitary i technika gry

Offline Zomballo

• Gaduła
« Odpowiedź #3 20 Lis, 2024, 11:14:37 »
A ja bym wypierdolił tego PODa z łańcucha. Wszystko co miałem od L6 lepiej grało samo niż w pętli. Da się ale potem mamy takie topiki na forum. Druga sprawa efekty z separowanego zasilacza bo inaczej pętla mas. Czerwony kanał dopalasz? Którą wersję masz 5153 v1 czy v2 z koncentrycznymi potkami?

Offline Ravager

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #4 20 Lis, 2024, 11:35:08 »
A ja bym wypierdolił tego PODa z łańcucha. Wszystko co miałem od L6 lepiej grało samo niż w pętli. Da się ale potem mamy takie topiki na forum. Druga sprawa efekty z separowanego zasilacza bo inaczej pętla mas. Czerwony kanał dopalasz? Którą wersję masz 5153 v1 czy v2 z koncentrycznymi potkami?

Mam 5153 v2. Do tej pory dopalałem za pomocą maxon OD808x z gainem blisko 0. Tylko ten nieznośny szum. Planowałem też z czasem używać innych efektów np. delay i żeby uniknąć wydatków kupowania kolejnych kostek to chciałem to zniwelować multiefektem. Czyli brzmienie wzmaka + efekty poboczne z poda.

Posty połączone: 20 Lis, 2024, 11:37:53
Ja też mam EVH50WIII i Paczke Hesu 2x12, jako dopałki uzywam Precision Drive, wiec Pod wydaje mi sie w całym tym łańcuchu zbędny. No i dwie kluczowe rzeczy, jakosc brzmienia samej gitary i technika gry

Pod miał być dla wygody, żeby zastąpić szereg kostek, która każda nie mało kosztuje. Więc brzmienie wzmaka + efekty poboczne z poda. Chciałem mieć furtke, jakby zachciało mi się doać nagle delaya, compresor, eq itp.
« Ostatnia zmiana: 20 Lis, 2024, 11:37:53 wysłana przez Ravager »

Offline Zomballo

• Gaduła
« Odpowiedź #5 20 Lis, 2024, 11:42:30 »
W V2 mi najbardziej pomógł EQ Bossa w pętli. Szum masz prawdopodobnie z poda.

Offline Ravager

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #6 20 Lis, 2024, 11:47:55 »

Bez użycia Poda też są szumy. Podpięcie bramki w pętli redukuje je do zera, tyle że tracę na brzmieniu.

Offline Mother Puncher

• Pr0
  • It is useless, to resist.
« Odpowiedź #7 20 Lis, 2024, 12:17:21 »

Bez użycia Poda też są szumy. Podpięcie bramki w pętli redukuje je do zera, tyle że tracę na brzmieniu.

Bramka w przód zgodnie z instrukcją ISP. U mnie Decimator z 6505 w pętli też się nie sprawdzał
Ogrywam wiosła na jutubie i się tego nie wstydzę. Mam konta na wszystkich forach.

Offline Ravager

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #8 20 Lis, 2024, 12:31:28 »
Bramka w przód zgodnie z instrukcją ISP. U mnie Decimator z 6505 w pętli też się nie sprawdzał
[/quote]

Z początku miałem taki łańcuszek: gita - tuner - dopałka - decimator - wzmak (wszystko z przodu). Decimator ładnie wycina wszystko oprócz szumów z czerwonego kanału 5153. Gdzieś na youtube widziałem, że "ten typ tak ma" (5153) i konieczne jest podłączenie dodatkowej bramki w fx loop, wystarczy nawet tylko w send. Tyle, że to nie rozwiązuje mojego bólu głowy, bo nie mogę korzystać z według uznania z pozostałych efektów z pod go.

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #9 20 Lis, 2024, 21:07:06 »
Dlaczego nie odpalisz bramki w PODzie? Masz go po preampie przecież.
mniut i piah

Offline milsa666

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #10 12 Gru, 2024, 08:22:57 »
Miałem tego EVH.
Pięknie grał (ale zmieniłem na JCM - klasyka) na niebieskim, po modyfikacji lamp także czerwony był sensowny.
Grał pięknie, ale jak nie grał to napieprzał szumem, że łeb bolał.
Chyba ten typ tak ma.
Ja używałem bramki boss (tej nowszej NX) z wykorzystaniem pętli (w pętli bramki była dopałka i preamp).
Wycinał szum pięknie, nie zauważyłem żeby ciął barwę.
W pętli (wzmacniacza, nie bramki szumów!!!) tez miałem delaye, reverby, itd... + boss EQ - robił robotę. Jak kiedyś go wyłączyłem, to byłem bardzo zdziwiony (pewnie kwestia przyzwyczajenia)
Jeżeli chodzi o dopałke to tylko SD-1, TS w ogóle mi nie siedział. Tylko, że ja nie lubię tego ustawienia gain=0, level=max - wolę gain = 7h oclock, level = poniżej max.

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
« Odpowiedź #11 12 Gru, 2024, 09:11:00 »
Jeżeli chodzi o dopałke to tylko SD-1, TS w ogóle mi nie siedział. Tylko, że ja nie lubię tego ustawienia gain=0, level=max - wolę gain = 7h oclock, level = poniżej max.
może się nie znam, ale brzmi na brak pierdolnięcia w łapie  :-*
to rozwiązuje też problem z bramkowaniem ¯\_(ツ)_/¯
i always go full retard

Offline milsa666

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #12 12 Gru, 2024, 09:40:51 »
może się nie znam, ale brzmi na brak pierdolnięcia w łapie  :-*
to rozwiązuje też problem z bramkowaniem ¯\_(ツ)_/¯

O.
Rozwiń to.
Bo szczerze nie rozumiem.

Ad1 - gain z dopalki
Jak dodasz trochę już przesterowanego dźwięku z dopałki (np SD-1 na godzinie 8:00) do przesterowanego wzmacniacza - daje to po prostu fajny efekt. Na pewno kojarzysz gościa Euge Valovirta. Raczej pierdolnięcie w łapie chłop ma, a zawsze pici kłak gainu na SD-1 daje (co prawda do JCM), ale może się nie zna.

Ad2
Co ma piernik (bramka szumów używana z jej pętlą wewnętrzną) do wiatraka (pierdolnięcie w łapie)?
« Ostatnia zmiana: 12 Gru, 2024, 11:58:55 wysłana przez milsa666 »

Offline Zomballo

• Gaduła
« Odpowiedź #13 12 Gru, 2024, 13:19:39 »
Coraz częściej słyszę, że V2 z koncentrycznymi potkami są zjebane. Brzmienie wiadomo to kwestia co się komu podoba, mój nie szumiał ale kwinty czy inne akordy brzmiały w dziwnym dysonansie. Kupiłem starego V1 i wszystkie problemy zniknęły. Jak ustawiłem se brzmienie na początku, tak gram do dziś. Nic nie szumi, nawet dopałki nie włączam.

V1 gra tak:

https://youtu.be/yCWdnCw7Wpw?si=FVK31ab3f1c4Cg8w

V2 tak:

https://youtu.be/5wFCJrKXI18?si=-PnMhjEnxKS1GBpM
« Ostatnia zmiana: 12 Gru, 2024, 17:53:54 wysłana przez Zomballo »