Autor Wątek: Materac do spania (na stare lata)  (Przeczytany 371 razy)

Offline Pronounce

• Pr0
Materac do spania (na stare lata)
« 06 Lis, 2024, 16:37:27 »
Hej,

tak myślę, że tutaj pewnie co druga osoba ma problem z plecami z racji wieku, więc pytanie za sto punktów:
Jaki materac polecacie, czego unikać?
Z moich wymagań musi być twardy ;) i 180x200.

Mam już pewną shortlistę, najprawdopodobniej lateksowy:
https://www.panmaterac.pl/materace-lateksowe/30-131623-materac-atena-janpol-lateksowy-5906267008429.html#/29-rozmiar-180x200/661-pokrowce_janpol-smart

https://swiatsypialni.pl/materace/613-6200-janpol-materac-demeter.html#/5-rozmiar-180x200/66-pokrowiec-puroactive
Tym się Żona jara, ja już mniej.

https://www.bodzio.pl/pl/meble/materace/materace-do-spania/29096-materac-lateksowy-twardy-180x200cm/
Wczoraj obadałem na żywo w sklepie, mieli co prawda tylko 90-tkę ale całkiem, calkiem. Cena też.

https://e-tecomat.pl/materace-lateksowe/materac-lateksowy-180x200-vena-plus-h3.html

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
sprawdź jeszcze materace-dla-ciebie.pl

Brałem u nich dwustronny z kokosem. Fajna sprawa bo każda strona ma inną twardość. I tak jak piszesz. Problem z bólem pleców się rozwiązał.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Tarrant

• Użytkownik
Stary, ja polecam znaleźć kompetentnego trenera i regularnie trenować. Robię tak od 6 lat i bardzo pomogło. Mobilność i ruch czynią cuda.

Offline wuj Bat

• Pr0
Kolega powyżej ma rację.
ALE ;) miałem tutaj, czyli na Islandii materac Luxury czy coś takiego, bardzo gruby, 6 stref komfortu - i taki znów chcę mieć. Poezja! :) Także rozumiem temat materaca, ale w kwestii przyjemności. Dla zdrowia - więcej ruchu. Z racji tego boli. Mam już sporo latek, ale łażę, jeżdżę - i nic nie boli.
Paczki z głów!

Offline Filun

• Gaduła
  • gwiazda mangozjebów
Nie wiem jaki masz pułap budżetowy, ale z narzeczoną przy przeprowadzce szarpnęliśmy się na Mollyflex Argento Therapy (po obadaniu asortymentu Pana Materaca na żywo). Trochę drogi - 180x200 wychodzi jak dwa materace naraz z Twojej shortlisty, ale za to zajebiście wygodny i twardy.

Zdecydowanie plecy nie bolą, można spokojnie przespać 1/3 życia na takim.
gitaro-modyfikator-amator

Post Scriptum: specjalne życzenia dla ✨fOrUm sEveNsTriNg✨ kocham was 🤘😤

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Najważniejsze to dobrze dobrać materac pod siebie, swoją masę i wzrost. No i nie brać piankowych, tylko sprężynowe - nawet jeśli na pierwszy rzut oka te pierwsze wydają się wygodne.

Od siebie mogę polecić polskiego producenta: Hilding, mają szeroką ofertę przy dobrych cenach (z tego co wiem, oni są też podwykonawcą materaców dla Ikei) i jako że zbliża się black friday, na pewno będą promocje, że będzie można bardzo atrakcyjnie kupić. Ja jestem dość chudy, podobnie moja partnerka, więc braliśmy materac o twardości H2/H3 [jego dwie strony mają różną twardość], model nazywał się bodajże Flamenco. Masz już tu sprężyny mikrokieszeniowe (oni to nazywają multipocket) i do tego kilka warstw pianek, więc one regularnie rozkładają ciężar na różne partie ciała, pokrowiec z lyocellu, więc w razie potrzeby łatwo się pierze. I w zeszłym roku też kupowaliśmy w podobnym okresie w promocji za ok. 2000 zł materac 140x200.

Offline wuj Bat

• Pr0
Cały ten temat to szukanie rozwiązania problemu nie tam gdzie trzeba. Proszę, oszczędziłeś właśnie 2k PLN ;)
Paczki z głów!

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Pan teleporada xD
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Omlet

• Pr0
  • Pitu pitu, rak odbytu
    • Perfect Beauty
Ciekawostka - jak nie mogę zasnąć (nie wiem, z przejarania czy stresu) albo bolą mnie plecy to śpię na glebie na zwykłej gównianej karimacie. Zasypiam jak kamień, wysypiam się, plecy nie bolą.
Nie dadzą szansy bo to pedalskie forum pełne pedałów. Mogą mi wyzerować włosy z dupy - jfbiggestfan
...gdyż granie do kotleta nie jest graniem do omleta choć oba dobre - commelina

Offline wuj Bat

• Pr0
Pan teleporada xD

Praktyk, a nie pan 3 grosze. Chcę realnie pomóc, bo tak miałem. Niektórzy ludzie w moim wieku nie mogą bez bólu wstać w łóżka. Zmieniłem nawyki i jestem w lepszej formie niż 10 lat temu i przestało boleć.
Jakie zdziwienie będzie, gdy kolega kupi ten materac, a on magicznie nic nie rozwiąże - a kasa poszła. Jak pisałem wcześniej: dla komfortu czy jakości snu można sobie zrobić upgrade, ale jak pisał @Tarrant - nie tam problem leży, nomen omen. 
Paczki z głów!

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Sraktyk. Pyta o materac to pisz na temat.

Offline Mother Puncher

• Pr0
  • It is useless, to resist.
Nie oszczędza się na trzech rzeczach: obuwiu roboczym, krześle biurowym oraz materacu. Sami sobie wykombinujcie co łączy te trzy rzeczy.
Ogrywam wiosła na jutubie i się tego nie wstydzę. Mam konta na wszystkich forach.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Nie oszczędza się na trzech rzeczach: obuwiu roboczym, krześle biurowym oraz materacu. Sami sobie wykombinujcie co łączy te trzy rzeczy.

Pełna zgoda! Dodam od siebie porządną poduszkę, szczególnie jeśli tak jak ja ma się niezdrowy nawyk snu wyłącznie na boku/na brzuchu. Poza tym ćwiczenia trzeba robić dobrze, a nie w ogóle, bo można sobie zrobić większą krzywdę niż pomóc, jeśli się nie ma techniki.

Offline Omlet

• Pr0
  • Pitu pitu, rak odbytu
    • Perfect Beauty
Dobrze sraktycy, teraz po buziaczku i bez dramy :D
Im jesteście starsi tym bardziej Was jebie, widzę...
Nie dadzą szansy bo to pedalskie forum pełne pedałów. Mogą mi wyzerować włosy z dupy - jfbiggestfan

Offline excubitor

• Użytkownik
jeszcze opony i hamulcy

Ja mam w moich wszystkomających notatkach zapisane, że ktoś gdzieś polecał materace Tempur, ale wszedłem na stronę i zobaczyłem ceny.
"Ja się nie znam, to się chętnie wypowiem."

Offline Omlet

• Pr0
  • Pitu pitu, rak odbytu
    • Perfect Beauty
Nowy lifetime achievement - obsrać materac za 16 tysi...

Offline Pronounce

• Pr0
Nie wiem skąd się wzięły tutaj przypuszczenia, że mnie bolą plecy. Ale dzięki za troskę.

Wziąłem jeden z modeli Janpola, niby medyczny etc. Fajny twardy, polecam.
Teraz czekam aż mi łóżko za tydzień przywiozą.