To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich.
Mam nadzieję, że poniższe wypociny Wam się przydadzą
Nie krępujcie się z żadnymi pytaniami na gg czy na pw odnośnie poniższych, a także innych modów, moją pasją jest elektronika więc postaram się Wam pomóc
1. Wah range mod - pozwala zmieniać częstotliwość na jakiej działa kaczka
2. Variable Q mod - pozwala przesuwać punkt przy którym kaczka rezonuje
3. Fine tune mod - pozwala przesuwać w dół zakres regulacji pedała
Wszystkie te opcje są dobrze znane z CryBaby DB01, możemy je jednak wykonać małym kosztem modyfikując najtańszą wersją: GCB95
Co potrzebujemy:
-lutownica
-cyna, kalafonia
-odsysacz do cyny
-podstawowe narzędzia
Do "Wah range mod" potrzebujemy:
-obrotowy przełącznik 6 pozycyjny (może być więcej lub mniej pozycji uzyskamy wtedy mniejszy/większy zakres regulacji
-kondensatory (foliowe lub polipropylenowe) 6 sztuk lub więcej. Wartości 1,2nF, 1,8nF 3,9nF, 6,8nF, 15nF, 27nF (można kombinować z wartościami, im większa wartość tym więcej dołu)
-kawałek przewodu
Do "Variable Q mod" potrzebujemy:
-potencjometr montażowy 1k ohm/liniowy (jeśli ktoś woli potencjometr na zewnątrz obudowy to może być zwykły)
Do "Fine tune mod" potrzebujemy:
-potencjometr montażowy 5k ohm/liniowy (jeśli ktoś woli potencjometr na zewnątrz obudowy to może być zwykły)
Ad1.
1. Po jednej nóżce każdego kondensatora łączymy ze sobą (tak jak na rysunku poniżej)
2. Drugie nóżki kondensatora łączymy do kolejnych pozycji przełącznika
3. Lutujemy przewód do środka przełącznika, oraz drugi przewód do punktu połączenia kondensatorów.
4. Drugie końce przewodów lutujemy do nóżek kondensatora C5 10nF (biały kondensator zaznaczony czerwonym kwadratem na rysunku.
Jeśli nie chcesz wiercić w obudowie, możemy dobrać odpowiedni dla nas kondensator i wlutować go na miejsce C5. Żeby zwiększyć pojemność tego kondensatora nie musimy go wylutowywać, wystarczy dolutować do niego równolegle inny kondensator, a ich pojemności się zsumują.
Ad 2.
1. Wylutowujemy R17 (to ten oznaczony tylko jednym czarnym paskiem
2. Wlutowujemy na to miejsce potencjometr 1k, pamiętając o zwarciu środkowej nóżki z boczną (tak jak są połączone czerwoną linią na obrazku). Variable Q mod gotowy ;]
Ad. 3.
1. Jeśli mamy taką samą płytkę jak na obrazku to przecinamy ścieżki tak jak jest zaznaczone na fotografii. (jeśli płytka wygląda inaczej proszę wstawić jej zdjęcie w poście/wysłać na PW/GG)
2. Odsysamy cynę z pól lutowniczych gdzie będzie przylutowany potencjometr fine tune.
3. Wlutowujemy potencjometr w te pola, pamiętając o zwarciu środkowej nóżki z boczną (tak jak są połączone czerwoną linią na obrazku).
4. Wlutowujemy przewody tak jak na obrazku (te żółte)
5. Cieszymy się ze zrobionego moda
CIĄG DALSZY NASTĄPI
P.S.
Jedno mnie ciekawi, mianowicie czemu w GCB95 miałem dławik Fasela
Pozdrawiam
GKoz