Bardziej kwestia przepustowości w ramach danego połączenia. Fizycznie więcej niż 24 bity i tak nie są możliwe, więc te 32 bity to tylko cyfrowy float.
To prawda, Z fizycznego punktu widzenia to człowiek słyszy max do 120 decybeli, czyli jakieś +/- 20 bitów. Jedno słowo bitowe to 6dB, czyli płyta CD to 16 bitów x 6dB= 96,33 dB. Natomiast 24bity to 144,49 dB a 32bity to aż 192,66 dB
Nie istnieje taki sprzęt który grałby z taką dynamiką. Żaden wzmacniacz, ani żadne kolumny nawet nie zbliżają się do 130dB nawet jeśli kosztują tyle co dom z basenem. Zresztą sama dynamika to też nie jest jakiś najważniejszy parametr, w końcu płyta winylowa ma dynamikę dużo mniejszą nisz CD, ale brzmi lepiej.
Ale jak mocno obrabiasz sample albo nagrywasz w spartańskich warunkach np. głos na żywo i nie masz specjalnej kontroli nad gainem, to 32 bity potrafią nieraz uratować tyłek.
Właśnie kiedyś słyszałem, że zapis 32 bitowy nagrywania nie daje lepszej jakości. Ale daje to, że można zapisywać dźwięk za znacznie niższym poziomem, bo 32 bitowa rozdzielczość określa dokładność odwzorowania najcichszych dźwięków.
Posty połączone: [time]02 Lis, 2023, 19:55:22[/time]
Sprawdź, czy te "192kHz" są na kanał, czy dla wszystkich jednocześnie.
USB 3.0 bus can sustain data transfer rates of 250 MB/s, USB 2.0 can sustain a throughput of 32 MB/s
Jeden bajt to 8 bitów. Możesz sobie policzyć ile powinno "przejść" na danych ustawieniach.
Najbardziej dziwi mnie to, że przy odtwarzaniu mogę sobie wybrać od 16 bitów i 44100Hz do 32bitów i 192000Hz. Natomiast przy nagrywaniu mam tylko do wyboru albo 44100Hz, albo 48000Hz ale już głębi bitowej wybrać nie mogę jest tylko 32bity. Nie mogę wybrać sobie np 16 albo 24 bitów bo takiej opcji nie ma, jest tylko 32 bity