Autor Wątek: FORTIN ZUUL MINI - noise gate  (Przeczytany 1905 razy)

Offline ITHMW

• Pr0
FORTIN ZUUL MINI - noise gate
« 04 Lis, 2022, 22:57:04 »
Powiem krótko...     ...nie ma co oszczędzać. Zuul nie dość, że świetnie obramkowuje szumy to dodatkowo dodaje trochę ciała sygnałowi.
Bramka rozkręcona na full wisi w pętli efektów AMT, ale przed rozkręconym na full czystym preampem Marty Friedman.
Parę lat temu poprzednią bramką ISP Decimator 2 byłem pozytywnie zaskoczony jednakże ZUUL w wersji mini kosi wszystko.

Trochę ją powciskałem dla dobrego zrozumienia tematu...

https://soundcloud.com/gehinnom-1/fortin-zuul-mini-noise-gate-off-on

...aaaaa jeszcze dodam, że u mnie współdzieli zasilanie 12V z AMT. Oczywiście jak ktoś nie ma źródła 12V to bramka chodzi także pod 9V
« Ostatnia zmiana: 04 Lis, 2022, 23:00:55 wysłana przez ITHMW »
INTERSTELLAR

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
Odp: FORTIN ZUUL MINI - noise gate
« Odpowiedź #1 05 Lis, 2022, 13:28:15 »
Nie używasz wejścia z sygnałem z gitary? Toż to największy ficzer tej bramki.
No i co by nie gadać, jak bramka zmienia brzmienie gitary to dla 95 procent gitarzystów ją dyskwalifiuje.
mniut i piah

Offline ITHMW

• Pr0
« Odpowiedź #2 05 Lis, 2022, 14:41:51 »
Kompletnie nie potrzebuje funkcji key. Zreszta to slychac ze niczego nie brakuje. Zuul wlecial na tapete, poniewaz maly Decimator nie dorasta do piet duzym Decimatorom, a Zuul'owi to juz kompletnie. Wszystko zalezy jak bramka zmienia brzmienie Panie. Po mojemu moj poprzedni Decimator 2 jak i obecny Zuul wplywa na brzmienie korzystniej dodajac cieplejszego charakteru. Natomiast Boss, MXR, EHX etc. czy jakis zart Puff'a w postaci klona Decimatora tna sygnal z obu stron wypierdalajac pod niebiosa wszechobecna plaska srednice i srake w gorze. To zdecydowanie wtedy podlega dyskwalifikacji i z tym sie zgodze.
INTERSTELLAR

Offline Tarrant

• Gaduła
« Odpowiedź #3 21 Gru, 2024, 14:38:34 »
Miałem decimatora właśnie zamawiać i teraz zwątpiłem w niego.

Offline Frantick

• Gaduła
« Odpowiedź #4 21 Gru, 2024, 23:51:35 »
jak mialem decimatora to Zull'a wtedy jeszcze nie bylo i moze to on teraz jest krolem na dzielni, ale nigdy nie musialem ISP skrecic na maksa jak to widac na zdjeciach powyzej. 30-40% to byl max

Offline ITHMW

• Pr0
« Odpowiedź #5 22 Gru, 2024, 00:11:25 »
Miałem Decimatora 2 i był najlepszy do momentu zgarnięcia Zuula mini. Jak się spierdoli to kupuję nowego. To cudo ma mini przełącznik i dwa tryby pracy. Na mocniejszym trybie pracy gałka jest max na 12:00. Strasznie podoba mi się jak ociepla i lekko podbija sygnał. Decimator 2 tylko mi ocieplał barwę. Z tym, że to może wynikać z zastosowania dwóch buforów i układu efektów w pedalboardzie. W każdym razie żadne z ww. urządzeń nie ma konkurencji w innych markach. Sprawdzałem wiele bramek w kostkach.
INTERSTELLAR

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
« Odpowiedź #6 22 Gru, 2024, 12:32:09 »
Jestem ciekawy jak tak kostka wypada w porównaniu z Bossem NS-1X.
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #7 22 Gru, 2024, 13:10:56 »
Miałem Decimatora 2 i był najlepszy do momentu zgarnięcia Zuula mini. Jak się spierdoli to kupuję nowego. To cudo ma mini przełącznik i dwa tryby pracy. Na mocniejszym trybie pracy gałka jest max na 12:00. Strasznie podoba mi się jak ociepla i lekko podbija sygnał. Decimator 2 tylko mi ocieplał barwę. Z tym, że to może wynikać z zastosowania dwóch buforów i układu efektów w pedalboardzie. W każdym razie żadne z ww. urządzeń nie ma konkurencji w innych markach. Sprawdzałem wiele bramek w kostkach.

To jest najgorsza rekomendacja dla bramki szumów ever :D:D:D Bramka szumów nie może wpływać na sygnał! Przecież to absurd ;D
mniut i piah

Offline ITHMW

• Pr0
« Odpowiedź #8 22 Gru, 2024, 13:40:02 »
Jpr...    ...każda para dodatkowych kabli, każdy kolejny efekt z true bypass'em czy buforowany totalnie wszystko co dokładasz do łańcucha kostek wpływa na brzmienie. Wierz mi. Lata doświadczeń, tworzenia mechanicznych pętli by odłączać graty. Dodatkowo barwy własne urządzeń są różne. Miejsce w łańcuchu kostek też dużo zmienia. Miałem 7 różnych bramek od Boss'a przez MXR aż do Zulla. Kwestią gustu lub setupu jest tylko co wybierzesz. Wszystkie poprzednie bramki coś cięły. Decimator i Zuul dodają, uwypuklają pewne zakresy. Wolę to niż ojebaną górkę i doł z poprzednich.
INTERSTELLAR

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #9 22 Gru, 2024, 16:03:25 »
Decimator ma w środku trim pota, którym regulujesz sygnał na wyjściu, żeby dopasować go do swojego setupu/rodzaju pętli.
Stary wybacz, ale nie jestem w stanie uwierzyć, że usłyszysz różnice na próbce z bramka i bez. Z przyjemnością następnym razem nagram coś takiego specjalnie dla Ciebie i podeślę.
Ostatnio dostałem dostałem koomentarzem po ryju w którym jegomość pisał że mu bramka w Tonexie psuje brzmienie. Zapytałem w jaki sposób. Dostałem odpowiedź że jestem głuchym z*ebem, bo nie słyszę. Oczywiście nie ma żadnej różnicy między brzmieniem z włączoną bramka i bez. Różnica jest wyłącznie gdy przestajemy grać i bramka zaczyna działać.
« Ostatnia zmiana: 22 Gru, 2024, 16:05:29 wysłana przez Dale Cooper »
mniut i piah

Offline ITHMW

• Pr0
« Odpowiedź #10 22 Gru, 2024, 16:40:26 »
Specjalnie dla Was nagram dzisiaj jak zachowuje się sygnał z Zull'a...   ...i podobnie było z Decimatora ale bez boosta.
INTERSTELLAR

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #11 22 Gru, 2024, 16:50:26 »
Nagraj z wlaczonym i wylaczonym, ale reamp tej samej ścieżki. Wtedy będzie można coś usłyszeć konkretnego, a nie Twoje granie.
mniut i piah

Offline ITHMW

• Pr0
« Odpowiedź #12 22 Gru, 2024, 16:53:41 »
Już bez przesady...   ... będę włączał i wyłączał bramkę. Każdy, nawet głuchy to usłyszy.
INTERSTELLAR

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #13 22 Gru, 2024, 17:14:49 »
Nie mogę się doczekać. Ja zrobię tak jak pisałem z G-Stringiem i nie tylko.
mniut i piah

Offline ITHMW

• Pr0
« Odpowiedź #14 22 Gru, 2024, 17:52:35 »
Proszę bardzo ...   ... bez sciemy.

https://soundcloud.com/gehinnom-1/nawet-g-uchy-us-yszy-co-bramka

...troszkę za mocny sygnał wypuściłem na Focusrite. W peak'ach lekko klipuje. Ale chuj tam. Słychać jak byk, że przybywa body i lekko boostuje sygnał.
Z Decimatorem miałem tylko tą cieplejszą, zbasowaną barwę, ale bez boosta.

Żul siedzi na wyjściu pętli efektów AMT. Tuner z funkcją buforowania jak i FREQOUT w trybie bufora oczywiście przed AMT. AMT ze zrzuconym gainem pierwszą lampą 12AY7 ale całość dopalane BB preampem.
« Ostatnia zmiana: 22 Gru, 2024, 18:18:11 wysłana przez ITHMW »
INTERSTELLAR

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #15 22 Gru, 2024, 18:46:53 »
Robi dokładnie to samo co źle ustawiony Decimator, podbija sygnał. Porażka. Aż sprawdziłem na jakichś filmach i jest to samo. Jak dla mnie śmietnik.
mniut i piah

Offline ITHMW

• Pr0
« Odpowiedź #16 22 Gru, 2024, 19:02:39 »
No dokładnie...    ...Zuul jest po prostu GENIALNY.
Dodaje mega body i bez tego nie gram. Chociaż w moim setupie przy zastanych szumach bramka nie jest musowa.
INTERSTELLAR

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #17 22 Gru, 2024, 19:15:37 »
Kupować bramkę szumów za 250 dolarów żeby boostowała sygnał, zamiast wywalać szumy to dla mnie wyzszy poziom świadomości :O
mniut i piah

Offline ITHMW

• Pr0
mistrz hahahaha...   ...puentę masz zabójczą. Pozwól, że rozwinę i sprostuję Twoją ostatnią wypowiedź pytaniem...   ...ale zdajesz sobie sprawę, że Zuul także przepięknie bramkuje szumy ? Zauważyłeś chyba, że działa ?

Tak więc dwa w jednym Panie. Zuul boostuje w klimacie jakim lubię. Zakresy regulacji niższej średnicy czy basu w AMT jak i basu w BB preampie nie wpływają na brzmienie jak to robi Zuul.

Z tym całym wydawaniem pieniędzy na graty to indywidualna sprawa. Jak dwa lata temu kupiłem nową hybrydę RAV4 to ziom, miłośnik używanych BMW coś burkał, że chyba mnie pojebało. No cóż...   ...raz do roku pasuje mi komfort jazdy 220 konnym 2,5l "jak trzeba ekonomicznym" SUV'em UK-Polska.  Nie interesuje mnie opinia co innego mógłbym za te pieniądze kupić.

Więc umówmy się...    ...Zuul to nie katastrofa typu behringer czy mooer.   Według mnie to najlepiej działająca bramka jaką miałem.  Idealna pod względem jakości do ceny i wielkości efektu. 
INTERSTELLAR

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
No nic tylko się cieszyć. Dla mnie się to nie klei, ale nie musi. I na deser i tak nie wykorzystujesz jej "kluczowej" opcji czyli sterowania za pomocą sygnału z gitary.
Dyskusja ta jest mimo wszystko cenna dla osób, które poszukuja informacji o tej bramce.
mniut i piah

Offline ITHMW

• Pr0
...bo w moim finalnym setupie opcja key jest kompletnie niepotrzebna. Kupując WALRUS MAKO M1 też nie zakładałem, że będę wszystkiego używał. Natomiast stawiałem na jakość efektów, która moim zdaniem jest zjawiskowa jak na multi-modulacje w małej kostce.
Pomijając aspekt tonalny, który bardzo lubię to u mnie bramka służy w zasadzie tylko do obcinania początków i końcówek zagrywek. Tak bym nie musiał jebać się z ręczną edycją każdego fragmentu. Bramkę mam w celach przyspieszenia edycji nagrywanego materiału. Jest z nią czysto i soczyście.

Ogólnie długo mi zajęło wyszukanie i dobranie elementów podłogi pod mój gust brzmieniowy. Jednocześnie by przy dość mocnym gain'ie generowały szumy na poziomie tego co słychać powyżej.

Nie trawię efektu "pieczenia na patelni" w sygnale.

INTERSTELLAR