Autor Wątek: Co Was w życiu najbardziej wkurwia, czyli kącik małego frustrata  (Przeczytany 1711428 razy)

Offline Gveir

• Gaduła
  • Grunge Man
Są tu jeszcze jacyś zwolennicy UE? :D o pardon! ZSRE - Związku Socjalistycznych Republik Europejskich, upośledzonej spierdoliny i spuścizny po ZSRR :D
Zwycięzca Grand Prix "Najbiedniejszy Rig na sevenstring.pl" 2013 i 2014
http://muzycznymajdan.blogspot.com/ - pierdolnik muzyczno-płytowy

Offline mhrok lama

• Pr0
  • Jestę kuglarzę xD
To jeszcze nic. Zrób to sam: sprawdź czy jesteś terrorystą :D

http://www.redflagnews.com/headlines/yrip60jnzc5k9oy4zg9p6dlimk8vgz

Spoiler

Offline october

• Pr0
  • Oct.
Sam głosowałem przeciwko wstąpieniu do UE, ale teraz tak myślę, że gdyby nie otwarcie rynków pracy za granicą duża część naszego biednego społeczeństwa musiałaby wbić zęby w ścianę. Z bezrobocia 14% zrobiłoby się przynajmniej dwa razy tyle.

Mnie wkurwia tzw. socjalna turystyka z Bługarii i Rumuni do Niemiec. Pomijam tych co siedzą tu od lat jak pasożyty na bezrobociu i żyją całkiem dobrze.

"Prędzej będę jadła ze śmietnika niż wrócę do Bługarii".

007

Offline Gveir

• Gaduła
  • Grunge Man
Brytyjczycy zawsze byli przeciw temu czym obecnie jest Unia. Unia gospodarczo/walutowa - tak, jak najbardziej. Gdyby pozostała w pierwotnych założeniach Europejskiej Wspólnoty Węga i Stali - gut ale to co się dzieje to drugie ZSRR.
Tłumaczę mamie: żyjemy w w drugim bloku komunistycznym, pod dytanadem drugiego ZSRR. Z jednego się Polska uwolniła i jak ślepa poleciała w durgie. Nie widzisz tego?!
Reakcja mamy: głupoty gadasz.
I weź tu powiedz słowo krytyki: zostaniesz zacofanym nacjonalistą, faszystą, rasistą, homo/ismalofobem i przeciwnikiem postępu.

Kurwa mać, Stary Świecie/Europo - co z Tobą?!

Offline vinz893

• Gaduła
  • DJAZZ.
taki kapitalizm że kurwa jebana mać sprawdzam w necie czy w empiku w promenadzie mają dark souls. napisane jest że mają. mówię żonie żeby mi kupiła ona dzwoni że nie mają. do tego się to wszystko sprowadza, że polska kurwa jest chujowa. Starałem się zaangażować, polubić to miejsce, nie wyjechałem na stałe... wiem że się powtarzam, ale kurwa nie da się polubić tego miejsca. Będę musiał być białym supremacjonistą gdzie indziej.

Posty połączone: 02 Lis, 2013, 15:27:39
Brytyjczycy zawsze byli przeciw temu czym obecnie jest Unia. Unia gospodarczo/walutowa - tak, jak najbardziej. Gdyby pozostała w pierwotnych założeniach Europejskiej Wspólnoty Węga i Stali - gut ale to co się dzieje to drugie ZSRR.
Tłumaczę mamie: żyjemy w w drugim bloku komunistycznym, pod dytanadem drugiego ZSRR. Z jednego się Polska uwolniła i jak ślepa poleciała w durgie. Nie widzisz tego?!
Reakcja mamy: głupoty gadasz.
I weź tu powiedz słowo krytyki: zostaniesz zacofanym nacjonalistą, faszystą, rasistą, homo/ismalofobem i przeciwnikiem postępu.

Kurwa mać, Stary Świecie/Europo - co z Tobą?!

Jak to co, UE to jest puppet state ameryki i pierdolonego izraela.

Offline Gveir

• Gaduła
  • Grunge Man
Nie, nie. W Parlamencie i wszelkich instytucjach kontrolujących pracę UE siedzą komuniści.
Napatrzyli się jak ZSRR działało, dlaczego upadło i teraz pod zamiast pod czerwoną pelerynką, działają pod niebieską. Z gwiazdkami!

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Nie wiem co wiecie o czasach komuny, jednak macie szczescie, ze mamy to co mamy a nie to co było, teraz tylko trzeba pracować nad dalszym ciągiem. Faktem jest ze to co eurokraci wymyślają to makabra, dla mnie to nie komuna a przerost demokracji nad demokracją która jest IMO chooiowa ale jeszcze niestety nikt nic lepszego nie wymyślił.
Co do Polski, panowie przestańce menkolić i biadolić i sie wkurwiać bezproduktywnie tylko zacznijcie od waszego "ogródka" wkurwiajcie sie pozytywnie.  Kto pracuje w urzedach "oni" ? jacy oni , nasi znajomi rodzice itp.... a cha  jeszcze nikt :P
Kto wydaje chooiwe decyzje bo nie potrafi podjąć innej jak ostrożną, kto wydaje nakazy szukania dziury w całym, ludzie, nasi sąsiedzi, wiec nie ma co zwalać na "tych " czy "tamtych" tylko walczyć z bylejakością wokół siebie i o normalną ludzką zyczliwość której zwyczajnie nam brak. Do tego nie trzeba byc nacjonalistą czy faszystą a wrecz przeciwnie lepiej nim nie być bo to zaślepia. Gveir Twoje narodowe idee bedą gówno warte, jeśli w drugim nie zobaczysz człowieka. We wszystkim IMO najważniejszy jest zdrowy rozsądek .

Offline Gveir

• Gaduła
  • Grunge Man
Ale moje partiotyczne/narodowe ideę widzą w drugim człowieka. Ja nie widzę w sąsiedzie maszyny czy kogoś, z kogo można za pomocą podaktów wycisnąć ostatnie krople tej radości. System jest jaki jest. Zakorzenił się i jak ktoś powiedział: pewne pokolenie musi odejść aby nastąpiły zmiany. Smutna prawda.
A w urzędach i itp. pracują w dużej mierze niekompetentni ludzie - ale jest to norma dla Polski. Zagadnieniem zajmują się debile, speców się spycha na bok i powoduje, że uciekają z kraju. Bo po co, nie?
Tworzą ustawę w Polsce o seryjnych zabójcach.. w każdym razie będzie o tym traktowało. Kolejne gówno. Polskie prawodastwo jest crapem (pewnie zaraz Mad wpadnie :D ) ale taka prawda - prawo tworzą debile, granatem oderwani od pługa. Zaściankowe świnie które dopchały się do kortyta. Polityk to dla mnie funkcja z jakieś pasji, potrzeby zmieniania rzeczywistości tak jak było to w starożytności. W Polsce masz polityka jako zawód tzw. dorobku. Wyda na kampanię, dostanie się ale odbije sobie szybciutko siedząc na stołku.
Siedzą i się kłócą o przysłowiowe kredki. Jedna ekipa odejdzie i powiedzmy w ciągu swoich rządów wyda tam z 10 ustaw które były dobrymi ruchami. Przyjdzie kolejna i "NIE! <jebut> nie ma chuja, niszczymy ich dorobek bo to ICH, poprzedników czyli złe! Kij z tym, że wypuścili dobre prawo - rozwalamy i cofamy się wstecz bo musi być NASZE!" i głośny aplauz dla barana od owiec.
Prawa jest jedna - narody Słowian nie mogą dostać zbyt dużo demokracji, potrzeba jedna jakieś silnej łapy która ukierunkuje. Tak po prostu mamy, nic nie poradzisz.

I co mi przyjdzie z tego, że kocham ten kraj i chciałbym zmienić ale mentalności nie zmienię. Napisałem wyżej o pokoleniu. Co? Wybiję ich i zakopie, bo blokują reformy? Boli młodego człowieka to co się dzieje, zniechęca się do polityki, a wielu chciało by coś zmienić. Problemem jest beton partyjny, skosknienie pokoleń ktore skutecznie blokuje wszelkie inicjatywy.
« Ostatnia zmiana: 02 Lis, 2013, 17:02:08 wysłana przez Gveir »

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
A w urzędach i itp. pracują w dużej mierze niekompetentni ludzie - ale jest to norma dla Polski. Zagadnieniem zajmują się debile, speców się spycha na bok i powoduje, że uciekają z kraju. Bo po co, nie?

Dziwisz się? Przykład z mojej firmy. Ogłoszenie o naborze na stanowisko
http://zdium.wroc.pl/news/show/1537

Wymagania:
"2. Wymagania niezbędne:
-  obywatelstwo polskie,
-  pełna zdolność do czynności prawnych oraz korzystanie z pełni praw publicznych,
- kandydat nie może być skazany prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego lub umyślne przestępstwo skarbowe,
- wykształcenie wyższe techniczne w specjalności: inżynieria lądowa lub budowa dróg,

- prawo jazdy kat. B,
- znajomość przepisów o ruchu drogowym i przepisów z zakresu projektowania sygnalizacji świetlnych,
- znajomość topografii miasta,
- dobra znajomość obsługi komputera i programów biurowych typu Office,
- udokumentowane doświadczenie i obsługa programu Vissim,
- znajomość języka angielskiego w mowie i piśmie,
- udokumentowane doświadczenie w projektowaniu programów sygnalizacji świetlnej,

3. Wymagania dodatkowe:
- doświadczenie w projektowaniu organizacji ruchu,
- doświadczenie zawodowe z systemami ITS,
- umiejętność programowania strukturalnego,
- znajomość zagadnień podstaw elektroniki,

4. Główne zadania wykonywane na stanowisku objętym naborem:
1)    tworzenie kodów sterowania sygnalizacji świetlnych,
2)    implementowanie i optymalizacja funkcjonowania podsystemów ITS,
3)    opiniowanie projektów organizacji ruchu,

4)    wykonywanie czynności administracyjnych,
5)    udział w spotkaniach CZRiTP."

To są bardzo wyśrubowane wymagania z zupełnie rozbieżnych dziedzin. I co? I to jest ogłoszenie do pracy za 1800zł netto.
Chcesz mieć kompetentnych i wykwalifikowanych decydentów. Płać im za to normalne pieniądze a nie wymagają żeby za odpowiednik płacy na kasie w Tesco ktoś brał na swoją dupę odpowiedzialność za huiowe prawo i debilne decyzje podejmowane na górze. ;)

"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Gveir

• Gaduła
  • Grunge Man
Po raz kolejny - mentalność polaka. "Dam niską płacę bo i tak będą się zabijać o stanowisko. Tniemy koszty". I właśnie, tutaj są dwie drogi: tnięcie kosztów aby więcej było dla góry, albo cięcie kosztów aby się utrzymać w państwie w którym łupią na potęgę.
Moja mama pracuje w przedszkolu od ponad 10 lat. Przyszła tam jako jedyna z wyształceniem zawodowym kucharza.
Teraz jest szefem kuchni ale cytując ją "co się nazapierdalam to moje" - kto pracował w gastro, wie o czym mówi moja mama.
Na wycinku z pensji dostaje ponad 2 tys. zł brutto. Po potrąceniu wszelkich składek i innych wychodzi niecały tysiąc.
Najnowocześniejsze przedszkole w Warszawie, przy ul. Żwirki i Wigury a stawki? No cóż..

Offline vinz893

• Gaduła
  • DJAZZ.
W ramach komentarza cytat z mojej żony: "Polska jest jak taka kwoka, ona wysiedzi jajka, nauczy czegoś mniej lub bardziej, ale jak pisklę dorośnie to chce od niej jak najdalej". Co w zasadzie można skrócić i powiedzieć, że z Polski się wyrasta. Póki człowiek jest nieświadomy, czy to ze względu na wiek, czy sytuację w jakiej żyje, to Polska jest bo jest, jest ok. Ale jak tylko zacznie się dorosłe życie i trzeba się w tym kraju utrzymać, bo jeżeli się nie jest skurwysynem to można osiwieć przed trzydziestką.
I to nie gołosłowie, tylko doświadczenie. Pracujemy oboje w branży gastronomicznej, mamy własną firmę i powiem Wam tyle, że kurwa nie da się. Pomijając te kretyńskie składki i inne tego typu sprawy, nie da się ze względu na ludzi. Jeszcze nam się nie zdarzyło współpracować z kimś, kto byłby do samego końca uczciwy. Nawet ludzie młodzi, którzy przychodzili do nas pracować mieli wciąż tę samą mentalność - nakraść jak najwięcej, oszukać gdzie się da, a pracować jak najmniej.

Moje osobiste doświadczenie z życiem tu, poza gastronomią, czyli w innych branżach w których pracowałem do tej pory jest niemal identyczne. A ostatnio jeszcze obswerwujemy takie coś, że ludziom nawet nie chce się marudzić. TAK! Polaczkom nie chce się marudzić, bo wszyscy już chyba są do tego stopnia zmęczeni i skołowani tym jak jebie nas w dupsko klasa polityczna, że nikt już nie wie o co chodzi i wszyscy tylko lezą do przodu jak barany.
Sama praca to jeszcze pół biedy by było, jakby reszta była na jakimś poziomie. Ale kurwa dupa. Ja zachorowałem, dupa, lecznienie jednorazowo 17 tysięcy z własnej kieszeni bo nierefundowane zupełnie, a kurwa składki płać. Później jeszcze do tego rehabilitacja, też kurwa płać. Matka mi zachorowała to tylko i wyłącznie dlatego, że jest pracownikiem służby zdrowia od prawie czterdziestu lat ją wzięli bez kolejki do szpitala. A jej koleżanka zachorowała na to samo i kurwa jebana mać czekała tak długo że aż się nie doczekała.

Za każdym jednym razem jak to państwo ma coś zrobić dla człowieka to zawodzi na całej linii. A teraz to lepiej nie będzie, bo zamiast się zająć tym, że rządzi nami brygada niekompetentnych kurwich synów, to im bardziej zależy na tym żeby w Polsce było więcej asfaltów, żeby jebane żydy miały własny kibuc w centrum Warszawy i żeby środowisko życia było lepsze dla pedałów i wszelkiej maści innych degeneratów. I mają kurwa czelność jeszcze mi mówić, że oni wywalczyli zajebistą demokrację. Gdzie jest demokracja i prawo głosu dla człowieka, który nie masturbuje się przed obrazkiem z papieżem, albo ma nad drzwiami kołowrot zamiast zwłok na patyku? Gdzie jest wolność wypowiedzi, gdy trzeba zwrócić uwagę, że kurwa płacę osobiście co miesiąc na emerytury dla tych wszystkich starych chujów a oni później idą głosować na tego buca Kaczyńskiego i dzięki temu taki Macierewicz teraz może sobie urządzać kpinę z ludzkiej tragedii? Wolność przyniosła Polsce dwie rzeczy: bezrobocie i władzę ludzi, których jedyną kompetencją w życiu jest kłamstwo. Bo kurwa masz kapitalizm, ale jak chcesz kupić coś co nie jest wódką, to lepiej sobie zamów w necie skądinąd, bo jak pójdziesz do sklepu to większe jest prawdopodobieństwo, że tego nie będzie.
Krótko mówiąc, idę się odlać, bo nie chcę na to patrzeć, a czynność tą dedykuję właśnie pierdolonej III RP.

Offline october

• Pr0
  • Oct.
a oni później idą głosować na tego buca Kaczyńskiego i dzięki temu taki Macierewicz teraz może sobie urządzać kpinę z ludzkiej tragedii?

Z całym szacunkiem, ale przy władzy jest Tusk. Od ładnych paru lat. Ludzie w dalszym ciągu wylewają żale na Kaczyńskiego. Tak jakby rządził. No szczeka sobie z boku, ale to Tusk podejmuje realne decyzje utrudniające życie przedsiębiorcom i szaremu Kowalskiemu. I co ciekawe, jeszcze ludzie na niego głosują.

Jak sobie wybraliśmy tak mamy. Niestety w PL polityka ma to do siebie, że przyciąga świnie. Bez względu na opcje polityczną.

A wynagrodzenie 1800zł netto za stanowisko powyżej jest przerażające. Czytając takie posty utwierdzam się, że nie warto do PL wracać. Wolę pracować fizycznie za granicą i mieć realne pieniądze niż stwarzać pozory wykształconego na stanowisku w PL za marne grosze.
007

Offline vinz893

• Gaduła
  • DJAZZ.
Polakom nie należy się chyba prawo głosu, bo je marnują.

Wysłane z mojego SGP311 przy użyciu Tapatalka

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
To przedstaw kogoś godnego, kogoś  na kogo oddam głos i go nie zmarnuję. Na dzisiaj niestety nie widzę.
Faktycznie nasz kochany kraj niezależnie od opcji politycznej a wlasciwie nasi rządzący, nie zrobili nic pro ludzkiego, pro rozwój firmy. Prowadze dzialalność od 98r i przez ten czas to jest nieustająca walka. Nie odczułem ani razu aby jakaś reforma tak naprawde dała cokolwiek. Nie mówię tutaj o tych poczatkach transformacji bo to były chyba jedyne konkretne posunięcia. Cały czas traktują nas jako potencjalnych złodziei zreszta potwierdził to J.Kaczyński twierdząc ze większośc prywatnych przedsiebiorstw to pomioty postkomuny czy jakoś tak generalnie nic co by napawało mnie optymizmem. Znajoma która w wirze przycmentarnych zawirowań nie wystawiła paragonu na 2 zł za znicz dostała 1000 zł kary. Na dzisiaj widzę jak nasi prawodawcy wymyslaja na nas coraz to nowe kary. W zeszłym roku płaciłem kare za nieregularne płacenie podatku. W tym roku było to juz "nowy podatek ' o nowym symbolu no a mandat karny to osobna sprawa. Także wychodzi ze odsetki zapłacone zostały daw razy od sumy która była z zaliczek i od kwoty właściwej i wszystko w imieniu prawa. Poszedłem do zusu by dogadać sie o spłate zaległej kwoty w ratach, pomine fakt czego ode mnie oczekiwali ale najlepsze us;yszałem od "przemiłej" pani która to stwierdziła: chciało sie firmy to trzeba sie liczyć z konsekwencjami, nikt mi nie kazał... no OK nikt mi nie kazał.
Kilkanaście lat temu taki narodowościowiec patriota stwierdził był gdy wrzucono znajomej niejako za plecami w ksiegi wieczyste kilka mln zł  długu, tak tak wiem, nie wolno, niemożliwe a jednak, problem był ogromny i ten ze pan ustawodawca stwierdził był : skarb państwa ponad wszystko . Cała sprawa była totalnie bezprawnym aktem ale nikt z waznych w tamtym czasie ( solidarność) nie miał odwagi podjąc decyzji. Tymczasem w malutkiej Holandii kolega prowadzacy dzialnośc pyta mnie niedawno: Jarek co to jest kurwa zaległość w ZUS ? jakim prawem ? Jeśli mam kłopoty finansowe i udowodnie to przedstawiając ksiegi , Państwo - miasto dopłaca brakujące finanse. Tam trzeba naprawde chcieć mieć takie długi. Rece i nogi sie uginają jak takie coś słyszę. Jednak cały czas bede powtarzał to nie ze Polska jako twór bezosobowy, to my, to czesto my sami sobie tak robimy. dzisiaj słuchając radia usłyszałem znamienne zdanie : Polacy za granicą jezdzą jak aniołki a gdy Policja interweniuje stoja jak kazano "ruki na szwy " i milczeć, u nas przeradzają sie w mistrzów kierownicy i dyskutantów. Powiedzcie mi dlaczego ? dlaczego gówniarz stojący w kolejce po znicz dojebał za dwa zlote 1k i na prośby stwierdzał tylko ze nie dyskutuj bo dojebie więcej. Nie musiał tego robić, ma na takie coś widełki.. .  Dlaczego za wszystko są kary a kara kare pogania. Ani ten ani poprzedni rzad nic z tym nie zrobili.  Ale fakt to my ich wybieramy, tylko ostatnio np moje wybory nie są "ZA" ale niestety "PRZECIWKO" . Jak dla mnie nie ma nikogo, PO bezjajeczni kolesie, PIS jak dla mnie szkoda słow. Jeszcze chwila i ja kapitalista zagłosuje na lewice która tak a propos jest bardziej kapitalistyczna niz aktualna prawica.  :facepalm:

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Mi też się nie podoba to co się dzieje w Polsce, ale moi mili, pierdoleniem na forum nic nie zmienimy.
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline Fizyczny

• Gaduła
  • THALL
IMO Najlepiej robić to co możemy, czyli nie przejmować się innymi i samemu "robić dobrze" :D
.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Ale przynajmniej zadziała jak wentyl bezpieczeństwa. Mi juz np lżej ;)
A tak poważnie cały czas powtarzam zmieniac wokół siebie i nie patrzec na innych ze chuje ze wredne i takie tam. Byc takimi jakimi sami chcielibyśmy by inni byli dla nas, niby proste a jak skomplikowane.

Offline Fizyczny

• Gaduła
  • THALL
Polać mu 
.

Offline vinz893

• Gaduła
  • DJAZZ.
Ja dostałem 1000 zł kary bo nie mam badań o zdolność do pracy, a kurwa jestem własnym pracodawcą.  :facepalm: Czyli z logicznego punktu widzenia sam sobie mam wydać polecenie żebym poszedł na badania, później mam sobie przynieść zaświadczenie i co kurwa sobie mam sam podpisać że jestem zdolny do siedzenie przy telefonie i załatwiania spraw? Kurwa absurd.

Odnośnie wskazania ludzi zdolnych coś zmienić... jeszcze pół roku temu może i bym wskazał, ale to byłoby nie far w strosunku do Ciebie Comm, bo po krótkiej mojej przygodzie z Ruchem Narodowym mogę stwierdzić z czystym sumieniem, że są to ludzie, którzy absolutnie nigdy nie zrobią nic więcej, niż jakiś tam marsz, bo nie mają umiejętności prowadzenia polityki. To zabawne, bo przez jakiś czas myślałem, że będzie na kogo zagłosować. Tak sobie na to patrzę i się śmieję, bo moje interesy ideologiczne w tym państwie reprezentuje jedna tylko legalnie działająca organizacja, która ma powalającą liczbę zdaje się 400 członków. :D

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
Ale przecież unia i rząd pomagają przedsiębiorcom...
Spoiler

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
po blisko 8 latach uzytkowania umarl mi moj ukochany laptop. Zrobil to w dniu wczorajszym, a nie mam czasu nic kupic teraz (bo musze sie zorientowac zeby wybrac mozliwie najlepiej) a mam zlecenie z deadlinem na poniedzialek. Nie zdiagnozowalem jeszcze co mu padlo, ale obiecalem sobie ze w niego juz nie pakuje kasy. W sumie to bardziej smuci, bo smierc przeczuwalem, a naprawde go lubilem. Wkurwia tylko ze umarl akurat teraz.
B ( o ) ( o ) B S

Offline Dmaligator

• Pr0
Syklisa brak oj brak ;)

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Co by o unii nie mówić złego w moim przekonaniu póki co jest więcej dobrego niż złego. Nie sztuka jest wszystko rozpierdolić ale sztuką jest budować. Ok wyjdźmy z unii i co dalej kim jesteśmy i co znaczymy sami ?  To jeden z kolejnych wyborów mniejszego zła. Za biedni jesteśmy by być jak Norwegia czy Szwajcaria. To są inne uklady geopolityczne i uwarunkowania.
Fogle to my jako naród mamy odwieczny problem z budowaniem. wspaniale jednoczymy sie gdy mamy wspólnego wroga, znakomicie potrafimy rozwalać, rozbijać, walczyć przeciwko. Gubimy sie zupełnie gdy mamy wspólnie budować.
Tak było od rozbicia Polski na Ksiestwa az po Solidarnośc, która w zasadzie tez jak sie okazuje potrafiła rozbić system ale zupełnie nie poradziła sobie z budowaniem nowego swiata. Wolność i dobrobyt w granicach naszego kraju zupełnie nas paraliżują ( jakby) .

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
a oni później idą głosować na tego buca Kaczyńskiego i dzięki temu taki Macierewicz teraz może sobie urządzać kpinę z ludzkiej tragedii?
Z całym szacunkiem, ale przy władzy jest Tusk. Od ładnych paru lat. Ludzie w dalszym ciągu wylewają żale na Kaczyńskiego. Tak jakby rządził. No szczeka sobie z boku, ale to Tusk podejmuje realne decyzje utrudniające życie przedsiębiorcom i szaremu Kowalskiemu. I co ciekawe, jeszcze ludzie na niego głosują.

A ja powiem że i tak i nie. W Polsce panuje przekonanie że rządzi wyłącznie partia która ma większość. Wszystkie inne które dorwały się do koryta mogą przez 4 lata jedynie pierdzieć w stołek i rzucać gównem na lewo i prawo bo przecież nic nie mogą zrobić. I to jest błędne założenie. Nic nie robią chociaż mogą próbować. A nie próbują. Nie piszą ustaw, nie próbują naprawić skopanego prawa, nie zajmują się realnymi problemami tylko przez 4 lata nakręcają propagandę i wczesną kampanię przedwyborczą. W Niemczech, USA, Francji potrafią ze sobą współpracować w ważnych kwestiach, u nas nie.

EDIT: Nie zgodzę się Jarek z tym co piszesz o UE. Patrzę na to trochę z innej perspektywy. Prawo unijne narzuca na nas przymus otwartości rynku i handlu przez co niestety ale rozwalamy się totalnie na łopatki jako gospodarka. Zamiast bronić własnej produkcji zalewa nas produkt zagraniczny. Wystarczyłoby jedną ustawą wprowadzić nakaz wydawania kasy spółek państwowych i urzędów na produkty polskie i mamy praktycznie rozwiązany problem bezrobocia i dziury budżetowej. Każda kartka papieru do ksera, ołówek, samochód służbowy, słup trakcji, lampa na biurku prezesa musiałyby zostać wyprodukowana w polskiej fabryce.

Czytam często opinie o tym ile to zyskujemy na byciu w UE. Bo przecież bez dofinansowania z unii nie wybudowano by u nas nowej infrastruktury drogowej, kolejowej itd. Gówno prawda. Dostajemy dofinansowania rzędu 60-70% ale większość tej kasy wraca do unii bo w przewałkach okazuje się że np. w projekcie autostrady są włoskie lampy które kosztują 6k PLN za sztukę zamiast identycznej polskiej za 1k PLN za sztukę... Dostajemy sztywne terminy końcowe rozliczenia dofinansowania i wykonawcom opłaca się zwlekać do samego końca ryzykując nawet płaceniem kar umownych bo na sam koniec inwestycji zleceniodawca odbierze nawet największą fuszerkę (lotniska, autostrady) ponieważ boi się że straci dofinansowanie. Hui z tego że za 3 lata ta infrastruktura zacznie się już rozpadać i tak na prawdę całe to dofinansowanie z UE nawet nie pokryje kosztów remontów...
« Ostatnia zmiana: 03 Lis, 2013, 10:14:37 wysłana przez nikt »
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Rozumiem ze przetargi to fikcja ( ja osobiście w ich czystośc nie wierzę ) ale z pkt. widzenia wykonawcy jest to dla mnie absurd by wydawać wiecej niż muszę , czyli te np lampy. Co do efektu finansowego netto oczywiście tylko na czuja , biorąc pod uwagę rolnictwo i różne fundusze nie wygląda to tak źle. Może sie mylę ale ilość placów budowy przeróznych, niezależnie od tematyki, mam spore wątpliwości czy nam samym udało by sie to w takim zakresie.
Co do rządzących i tego czy mogą cokolwiek zrobić to jedno, jak dla mnie boją sie podjąć tzw męskich decyzji, czasami niepopularnych, opozycja zaś, cokolwiek by nie zrobiła opcja rządząca, będzie przeciwko ot tak dla zasady. To mnie wkurwia na maxa