Autor Wątek: Pastor to nie naukowiec (gizmi vs Bat) OT wydzielony  (Przeczytany 1922 razy)

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Zabytek, ale wiele mi wyjaśnił gdy byłem nastolatkiem, dzięki czemu wszedłem pewnie w dorosłość:

Ale to tak na serio? Ten typ jest pastorem, gówno wie o naukowym stanowisku na tematy, na które się wypowiada i na których nabił kabzę pisząc śmieciowe "bestsellery".

Offline wuj Bat

• Pr0
I się zaczyna polaczkowanie :facepalm: "Typ", "gówno wie", "nabił kabzę", "śmieciowe bestsellery". Stary, dałeś to wszystko w jednym zdaniu...

Od wielu lat prowadzi warsztaty dla małżeństw, ma swoje, a resztę sobie doczytaj.
Paczki z głów!

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
I się zaczyna polaczkowanie :facepalm: "Typ", "gówno wie", "nabił kabzę", "śmieciowe bestsellery". Stary, dałeś to wszystko w jednym zdaniu...

Od wielu lat prowadzi warsztaty dla małżeństw, ma swoje, a resztę sobie doczytaj.

No i co z tego? Zięba też od lat ma warsztaty i pełno zadowolonych "klientów", którym "uratował życie". Stop making stupid people famous, tylko tyle mówię. Koleś gada zupełne bzdury z naukowego punktu widzenia.

Offline Pronounce

• Pr0
Nie wszystko trzeba brać dosłownie.

Offline spacelord7

• Pr0
Koleś gada zupełne bzdury z naukowego punktu widzenia.
I uwierzyłeś mu, że masz w głowie szufladki? ;D

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Koleś gada zupełne bzdury z naukowego punktu widzenia.
I uwierzyłeś mu, że masz w głowie szufladki? ;D
Ale nawet te metafory wzmacniają szkodliwe mity. Co z tego, że to są przenośnie, aproksymacje i anegdoty, jeśli stojąca za nimi przesłanka jest bzdurą? Czemu o mózgu opowiada pastor, a nie neuronaukowiec? Wykłady Sapolsky'ego też są przystępne i dostępne od wielu lat w internecie. Nawet TED talki są na ogół dużo lepsze od tego.

Offline wuj Bat

• Pr0
Widzę, że jakiś życzliwy mi znów posty kasuje. Może niech kasuje najpierw posty, gdzie ktoś atakuje nieznajomego, który pomaga ludziom. Niepojęte.

Ale nawet te metafory wzmacniają szkodliwe mity.
JAKIE szkodliwe mity?

Czemu o mózgu opowiada pastor, a nie neuronaukowiec?
To jest klasycznie nie to pytanie, nie w tym miejscu...
To ja Ci podpowiem, że on doskonale wie, że w głowie nie ma mebli i kabli. I że to są warsztaty dla małżeństw, a nie wykład o neurobiologii. I wg mnie i wszystkich, z którymi oglądaliśmy całe 3 pełne DVD przez lata od wydania to jest 100% prawdy życia w małżeństwie. I obrazowe przedstawienie tych różnic w myśleniu pomogło tysiącom ludzi żyć lepiej w swoich związkach.
Ten człowiek ma przede wszystkim doświadczenie we własnym małżeństwie, potem dekady wykładów i warsztatów z małżeństwami. Praktyka, proszę pana - taka która pomaga. Opowieści jak działa ciało migdałowate nie pomogą skłóconemu małżeństwu żyć lepiej i Gungor o tym naprawdę wie. Może masz lepszy pomysł na pomaganie małżeństwom - jest profil na FB, email, możesz napisać. A może sam zacznij robić wykłady, czemu nie? Pomagaj ludziom w kryzysie, potrzebie, spróbuj ile to wymaga - a nie naskakuj na tych, którzy już to robią. Byłem z żoną kilka lat w projekcie "Spotkanie w Małżeństwie" i wiem, że z nią i resztą ekipy wiele z nich ocaliliśmy i każda pomoc jest potrzebna takim ludziom i też ich dzieciom.
Paczki z głów!

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline sharpi

• Pr0
  • A można na kreskę?
Nie no błagam chłopaki nie macie o co gównoburzy robić ?...nawet tutaj będą tego typu kłótnie ?  :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm:
"Tępi ludzie są jak tępe noże - krzywdy nie zrobią ale jak wkurwiają" - Anonim

Offline wuj Bat

• Pr0
Ha ha, nie dziękuję, lol :facepalm: Takimi absurdami się ubija coraz bardziej to forum.

Tu nie chodzi o gównoburzę, tylko gdzie tu są szkodliwe mity, kiedy małżeństwa mówią, że to właśnie tak jest i pomaga im lepiej żyć że sobą? Dlaczego atakować od razu kogoś takimi pomyjami? Ale już mnie ta dyskusja nie interesuje, bo praktyka mówi swoje i tyle. Można se teoretyzować - nie będąc ani psychologiem, ani neuro-specjalistą, ani pewnie małżonkiem z długim stażem, ale co to da i skąd poczucie "wiem lepiej od kogoś kto się czymś realnie zajmuje"? Typowe ostatnio do bólu na FB.
« Ostatnia zmiana: 06 Cze, 2021, 11:47:50 wysłana przez wuj Bat »
Paczki z głów!

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Póki gość nie wciska nikomu żadnych specyfików pseudomedycznych, pseudo suplementów diety, pseudo sprzętu do turbo ćwiczeń, a jedynie "słowo gadane" to nie powinno być z tym większego problemu. Szczególnie, że nikt nie zmusza do chodzenia czy kupowania jego wykładów/ warsztatów/ przedstawień. Nie zajmuję stanowiska czy to komuś pomaga czy nie, bo to kwestia mocno subiektywna. Jednak jakby się zastanowić to ponad 90% mówców motywacyjnych i wszelkiej maści trenerów nie posiada wykształcenia w tym kierunku. Można iść dalej, bardzo wielu specjalistów na rynku pracy nie ma wykształcenia ściśle kierunkowego w dziedzinie, w której się specjalizują.
Póki sobie człowiek gada, to niech gada, na tym polega przecież wolność słowa, czyż nie? Tak samo gadać o podatkach mogą sobie np. Jaś Kapela czy poseł Maciej Gdula, a pierdolą mocno od rzeczy w tych kwestiach, mimo, że nie mają wykształcenia powiązanego z ekonomią :D
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline wuj Bat

• Pr0
Facet był w szczęśliwym małżeństwie (w związku jeszcze dłużej) z jedną kobietą przez 45 lat i razem pomagali innym. Dla mnie ma wszystkie kwalifikacje, żeby się wypowiadać na tematy małżeństwa ;)
Paczki z głów!

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Pewnie, nie neguję tego. Inny przykład z branży- masa ludzi robi zajebiste gitary, nikt nie jest wykształconym lutnikiem, a mimo wszystko liczymy się z ich zdaniem.
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline Duży Czarny Kogut

• Użytkownik
Był. Słowo klucz.