Autor Wątek: Nagrywanie vloga  (Przeczytany 1230 razy)

Offline marekmaro

• Nowy użytkownik
Nagrywanie vloga
« 25 Lis, 2019, 10:53:51 »
Cześć :) Chciałbym w najbliższym czasie ruszyć z nagrywaniem vloga - trochę o muzyce, trochę o życiu i innych pierdołach i mam pytanie do forumowiczów - czy są tutaj osoby z doświadczeniem w rejestracji materiału video? Szukam porad odnośnie wyboru odpowiedniego sprzętu do nagrywania. Ogólnie to chciałbym uzyskać efekt taki jak tutaj https://kodilla.com/pl/blog/nauka-programowania-od-zera, nie zależy mi na jakiś fajerwerkach, ale chcę żeby wyglądało to profesjonalnie.  Będę wdzięczny za porady odnośnie aparatu/obiektywu/mikrofonów. Dzięki!
« Ostatnia zmiana: 02 Gru, 2019, 10:59:20 wysłana przez marekmaro »

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
Odp: Nagrywanie vloga
« Odpowiedź #1 25 Lis, 2019, 13:58:51 »
Wbrew pozorom mniejsze znaczenie ma obiektyw/aparat jak swiatlo. Duzo smartfonow w tych czasach nagrywa calkiem porzadnie i obraz moze wygladac bardzo dobrze ale musi byc bardzo dobre swiatlo. Oczywiscie wiadomo, dobry aparat/kamera da jeszcze lepsze rezultaty ale dobra kamera ze zlym swiatlem bedzie wygladac gorzej niz smartfon z dobrym swiatlem. Jesli chodzi o aparaty/kamery to moim zdaniem Sony A6400 gniecie konkurencje (jezeli ma byc bardzo budzetowo to Sony A5100).

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #2 25 Lis, 2019, 21:52:55 »
Po pierwsze i najważniejsze to podaj jakiś budżet. Bo jak masz 10k to można w pełni pro setup zlożyć do filmowania.

Ogólnie będziesz potrzebował:
Aparat: do vlogów polecam Canona, DPAF jest nie do pobicia, najwięksi wciąż używają.
Obiektyw: szeroki kąt, najlepiej jasny.
Filtry: UV do ochrony, ND jeżeli chcesz wyjść na dwór
Statyw - polecam od razu kupić dobry.
Mikrofon krawatowy jeżeli chcesz się choć trochę ruszać.
Pojemność + interface jeżeli zależy Ci na dobrej jakości i nie będziesz się ruszać.
Ewentualnie shotgun mocowany na aparacie - wystarczy jeżeli masz obiektyw szerokokątny.
Karty pamięci - na dzisiaj mniej niż 128 GB i wolniejsze niż U3 się nie opłaca.

Najważniejsze: światło, Jedna mocna lampa (oprawka plus żarówki), jedna słabsza, plus jakieś mniejsze - dobrze robią w tle.
Jak coś to podawaj budżet, polecimy w konkrety.

PS
A gość na filmie leci z kartki i beznamiętnie patrzy obok obiektywu, zamiast do publiki - SŁABO.
mniut i piah

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
« Odpowiedź #3 25 Lis, 2019, 23:18:31 »
Ja bym chciał uwierzyć że ten temat to nie jest zabieg SEO.

Zomballo

• Gość
« Odpowiedź #4 26 Lis, 2019, 00:28:27 »
Nie polecam! Wg. ich testu jedyne co mogę programować to kanały w dekoderze polsatu i trasę w Janosiku z dywanu na podłogę.