Autor Wątek: Pikap aktywny + pasywny + 2 way switch (?)  (Przeczytany 3410 razy)

Offline zerotolerance

• Pr0
  • Biegnę ci wpierdolić.
Pikap aktywny + pasywny + 2 way switch (?)
« 20 Sty, 2019, 16:09:32 »
No elo  :D

Chcę sobie w gitarze zrobić taką instalację jak opisałem powyżej. Pikap aktywny przy gryfie, pasywny przy mostku i generalnie te 2 miałyby się nie łączyć (i tak nigdy nie używam środkowej pozycji), żeby nie było problemów z impedancją. Wykombinowałem to w ten sposób, że aktyw zostanie tak jak jest, czyli pikap + 25kohmów vol, pasyw - pikap + 1Mohm volume, a całość zostanie puszczona do switcha 4 żyłowym kablem (1x wejście + wyjście aktyw i 1x wejscie + wyjscie pasyw) + oplot masa. Noji teraz pozostaje kwestia switcha, rozumiem, że muszę to rozwiązać za pomocą switcha on-off-on, gdzie na dwóch "onach" byłby sygnał z pipaków, ale w takim wypadku, gdzie lutować masę do tego przełącznika? Noi też do końca nie wiem czy mogę przylutować dwa outputy do jedej dziury na wtyku stereo. Na chłopski rozum chyba się będzie dało, bo drugi układ będzie wtedy odcięty? Jest jakaś luka w moim rozumowaniu? KOCHANI POMUSZCIE, DZIĘKI, 0  :-*
« Ostatnia zmiana: 20 Sty, 2019, 16:11:26 wysłana przez zerotolerance »

Offline Niespokojny

• Prawie użytkownik
A nie możesz użyć buforu impedancji? To chyba lepiej będzie działać, i nie będzie tak skomplikowane.

Wysłane z mojego CUBOT_P20 przy użyciu Tapatalka

Offline zerotolerance

• Pr0
  • Biegnę ci wpierdolić.
A nie możesz użyć buforu impedancji? To chyba lepiej będzie działać, i nie będzie tak skomplikowane.

Nie chcę tak. W sumie ze switchem to łatwa sprawa, zapomniałem, że na takim normalnym 3 way mozna rozgiąć te wspólne blaszki. Pytanie o gniazdo pozostaje otwarte.

Offline carminacore

• Użytkownik
https://www.seymourduncan.com/blog/the-tone-garage/active-and-passive-in-the-same-guitar-can-it-be-done

To widział? :) Wszystko pięknie rozrysowane i wytłumaczone, łącznie ze schematami połączeń, a skoro nie chcesz miksować pipaków to masz tę łatwiejszą wersję, odwrócić tylko mostkowy z neckowym. ;)

Offline zerotolerance

• Pr0
  • Biegnę ci wpierdolić.
https://www.seymourduncan.com/blog/the-tone-garage/active-and-passive-in-the-same-guitar-can-it-be-done

To widział? :) Wszystko pięknie rozrysowane i wytłumaczone, łącznie ze schematami połączeń, a skoro nie chcesz miksować pipaków to masz tę łatwiejszą wersję, odwrócić tylko mostkowy z neckowym. ;)
AAA nie widziałem, dzięki :) Czyli się da, tylko na środku będzie guwno.

Offline carminacore

• Użytkownik
Powodzenia przy lutowaniu. :D Pochwal się potem rezultatami.

Sam kiedyś o tym myślałem, ale skończyło się na tym że pozbywam się aktywów całkowicie. ;)

Offline zerotolerance

• Pr0
  • Biegnę ci wpierdolić.
Powodzenia przy lutowaniu. :D Pochwal się potem rezultatami.

Sam kiedyś o tym myślałem, ale skończyło się na tym że pozbywam się aktywów całkowicie. ;)
Spoko, na pewno wrzucę, póki co negocjuję jeszcze pikap, który chcę do tej gitary. Będę miał zestaw kuca lvl over 9000 :D

Offline carminacore

• Użytkownik
A pochwalisz się co za kucowe pipaki tam ładujesz? Same zagrają Kill 'Em All? :D

Offline zerotolerance

• Pr0
  • Biegnę ci wpierdolić.
A pochwalisz się co za kucowe pipaki tam ładujesz? Same zagrają Kill 'Em All? :D

EMG 81 pod gryf i jak znajde to DiMarzio X2N pod most  :facepalm:

Zomballo

• Gość