Autor Wątek: tak sobie dumam...  (Przeczytany 9567 razy)

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
tak sobie dumam...
« 08 Lip, 2007, 23:02:00 »
czy w Plu jest az takie zapotrzebowanie na 7strunowki zeby sie zaczac bawic w sciaganie jakis wyzszych modeli??

od kilku lat bawie sie w wyszukiwanie wiosel zagranica, z jakim skutkiem to widac po sprzetach ktore mam. zastanawiam sie czy nie bawic sie w to na troszke szersza skale sciagajac do Polski jakies fajne wiosla ktore sa zupelnie niedostepne w Europie. np. ikebe-gakki specials i ESP z Japonii. nie mowie o jakis mega drogich wioslach ale o uzywkach w dobrych cenach

:roll:

kupa ludzi zaczyna pytac o siodemki a u nas raz ze nie ma wyboru to jeszcze ludziki boja sie zamawiac z zza wielkiej wody. w USA wcale tez nie ma az takiego wyboru co w Japonii.

hmmm

???

opinie??
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Sebastian

• Gaduła
tak sobie dumam...
« Odpowiedź #1 08 Lip, 2007, 23:34:05 »
Pomysl fajny....

coz... zalezy jaka by byla cena..

gdybym fundusze mial... to chetnie bym sobie zazyczyl  COW7 - Jackson Stars, i jeszcze jakas inna 7 Tez Jackson Stars

Oczywiscie glowny problem to taki ze na nic mnie nie stac

Ale napewno znajda sie ludzie ktorzy chetnie kupia ...
ale czy na "duza" skale ?? watpie...

Offline Sebastian

• Gaduła
Re: tak sobie dumam...
« Odpowiedź #2 08 Lip, 2007, 23:37:03 »
Cytat: "nikt"

kupa ludzi zaczyna pytac o siodemki a u nas raz ze nie ma wyboru to jeszcze ludziki boja sie zamawiac z zza wielkiej wody.

A jak u nas juz jest to za kilkanascie tysiecy  :lol:  gdzie w USA mozna miec za 1/3 ceny jak nie lepiej... nawet za 1/4 mozna trafic...

Offline bishu

• Użytkownik
tak sobie dumam...
« Odpowiedź #3 09 Lip, 2007, 00:18:49 »
Moje doświadczenie mi mówi, że zabawa w pośrednika potrafi być męcząca. Psychicznie i finansowo. I nie zauważyłem wśród znajomych gitarmenów zainteresowania siódemkami. Wielu z nich nie potrzebuje dodatkowej struny, ale żaden z nich z tego co wiem nie ogrywał siódemek więc nie dostali okazji by się zakochać w sevenstring sensation. Za to prawie każdy by chciał tanio amerykanskyego Gibsona, PRS-a, albo Telecastera i to z możliwością ogrania przed podjęciem decyzji o kupnie. Takze jak na mój gust ten pomysł to ciężkie wyzwanie. No ale moje skromne doświadczenia moga się mocno mijać z rzeczywistością.

Offline BartekL

• Pr0
  • "Ryjem will not play"
tak sobie dumam...
« Odpowiedź #4 09 Lip, 2007, 02:10:46 »
Ja tam bym nie miał nic przeciwko jakbym mógł sobie kupić rg7620 za jakieś 2500 tyś lub mniej, chociaż jak widzę ceny w usa, to za te pieniądze lepsze rzeczy mógłbym sobie kupić. Teraz na rynku wtórnym w Polandzie jest totalna posucha jeśli chodzi o siódemki. A za wielkiej wody, czy od Japończyków sam jakoś obawiam się sprowadzać, więc czekam na okazję w Polandzie i obym się doczekał :)

Pozdr

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
tak sobie dumam...
« Odpowiedź #5 09 Lip, 2007, 06:21:58 »
z japonii mozna sciagnac uzywke RG2027X czyli mahoniowa decha i piezo za ok 3-3,5tys zl a to wioslo sie praktycznie nizczym nie rozni od mojego 7CST

nowka sztuka czegos takiego:

to nawet po doliczeniu cala 2,5tys zl

ze juz nie wspolme o modelach typu 7EXFX czyli EMG plus baryton ze stalym mostkiem. w podobnej cenie :shock:  i dalej mowie o nowym instrumencie

wiecej opinii prosze. po wakacjach mozna by bylo cos sprobowac zwiezc od skosnookich i sprawdzic teorie w praktyce  :P
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline skarhead

• Gaduła
tak sobie dumam...
« Odpowiedź #6 09 Lip, 2007, 15:10:39 »
Psychicznie i finansowo. I nie zauważyłem wśród znajomych gitarmenów zainteresowania siódemkami. Wielu z nich nie potrzebuje dodatkowej struny, ale żaden z nich z tego co wiem nie ogrywał siódemek

Mała dostępność powoduje to że mało osób ogrywa . kółko się zamyka :(

Nikt to moze ja sie zaproszę żeby mnie jakiegoś 7cst sciagnal kiedys? :PP

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
tak sobie dumam...
« Odpowiedź #7 09 Lip, 2007, 17:39:34 »
juz prawie sinner sie kiedys skusil na 7CST z EMG :P

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
  • "[pause] These go to eleven"
tak sobie dumam...
« Odpowiedź #8 09 Lip, 2007, 17:44:07 »
< ej, to ja bym moze tez lyknal cos takiego, albo ibka RG1077XL (tyle ze on bez piezo, a piezo tez kusi)

Lepszy ten mahoniowy od takiego 1077? To ile by kosztowala taka zabawa razem z Twoja dola?? bo jak by co to moze masz powaznego zainteresowanego ;)
No pain No gain !

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
tak sobie dumam...
« Odpowiedź #9 09 Lip, 2007, 18:35:52 »
1077XL mozna za 3500zl wciagnac z casem, a niekiedy z wymienionymi pickupami na jakies Blazy dla przykladu

ten mahoniowy to rowniez prestige ale juz nie robiony i ciezej go dostac bo bardzo malo tego wyszlo. ceny podobne. w USA ostatnio boom na te wiosla i chodza ze wiecej niz Universy jesli sa w dobrym stanie :shock:

poszperam i jak sie cos dowiem to tu wpisze

moje ESP dzisiaj przyszlo. ale jutro dopiero moge odebrac. cla nie dowalili i wyszedlem na tym bardzo dobrze....pod warunkiem ze sie nie okaze ze gita w dwoch kawalkach  :wink:

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
tak sobie dumam...
« Odpowiedź #10 09 Lip, 2007, 19:06:30 »
A ibek RG2077XL to to samo co 1077XL tyle ze z nowej serii?

To wiesz, jak by co, to sie moze jakos dogadamy, bo ja sobie ostrze od jakiegos czasu zeby na ta gite(zreszta dobrze o tym wiesz ;) ) a taki z case i wymienionymi picupami by byl calkiem ciekawa sprawa.
No pain No gain !

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
tak sobie dumam...
« Odpowiedź #11 09 Lip, 2007, 19:11:13 »
2077XL i 1077XL to prawie te same gitary

roznice:

1077XL ma jednoczesciowy klonowy gryf z wsadzonym paskiem bubingi. ale nie jest to typowy przeplataniec 3 czesci tylko bubinga jest wsadzona we frez w jednoczesciowym klocku

mostek LoPro Edge

blokada na glowce gryfu jest przewiercona na druga strone

w 2077XL:
3 czesciowy gryf przekladaniec klon bubinga klon z doklejona glowka z klonu

mostek Edge Pro (bleee)

blokada typu top locking nut czyli nie jest przewiercona na druga strone

2077XL mialem, a gdybym mial teraz kupowac to wybral bym 1077XL.

kuerwa w tamtym tygodniu poszly dwa za bezcen  :x

Yony

• Gość
tak sobie dumam...
« Odpowiedź #12 09 Lip, 2007, 19:27:36 »
Myślę, że słabo, chyba, że stać Cię na zamrożenie kasy np na pół roku. Sprzedasz na bank, ale z takimi instrumentami jest jak z TransAm'em z 1977 roku. Dużo warte, ale musisz mieć na niego klienta.
Co nie zmienia faktu, że miłoby było wiedzieć ile muszę odłożyć na RG2228  :P

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
tak sobie dumam...
« Odpowiedź #13 09 Lip, 2007, 19:53:15 »
wiesz. po wakacjach moge probowac sciagnac np. 3 dosyc rozne wiosla

LTD SC607B mahoniowe
7EXFX Ibanola
i cos z floydem do kompletu.

ludziska wroce z roboty z zahranicy moze ktos bedzie chetny :D zobaczymy

narazie sobie wszystko tylko planuje i mysle o tym. jesli to nawet mialo by byc 3-4 instrumenty rocznie to i tak fajnie. ja ogram kilka nowych klockow a ludziska bede miali fajne sprzety ktorych normalnie nie moga tutaj kupic  :roll:

z tym 2228 poczekaj az sie pojawia na rynku wtornym

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny
tak sobie dumam...
« Odpowiedź #14 09 Lip, 2007, 20:22:32 »
Pomysł rewela, mogą być problemy z opłacalnością, ale jeśli podchodzisz do tego "społecznie" to lus. Tylko czemu ja już się nie dorobię żadnego wiosła przez najbliższych kilka(naście) lat? :(
to że nie gram równo nie znaczy że gram polirytmię.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
tak sobie dumam...
« Odpowiedź #15 09 Lip, 2007, 20:25:04 »
tak samo mozna kombinowac z tymi body blanks carvina. dogadac sie z jakism lutnikiem zeby to wykanczal i siup  :twisted:

Offline gumis

• Użytkownik
tak sobie dumam...
« Odpowiedź #16 09 Lip, 2007, 21:53:57 »
A ja bym powiedział, że to może być i opłacalne i miłe jednocześnie  :D Sprowadziłem (co prawda ze Stanów - nie wiem jak z Japonią) już parę wiosełek i do żadnego nie musiałem dokładać. Fajna sprawa - można ograć masę sprzętu i dodatkowo jeszcze trochę zarobić. Ale jak mówię - nie wiem czy różnica cen pomiędzy Japonią a Polską jest na tyle duża.. Myślę, że w razie małego zbytu zawsze możesz próbować spylić coś na ebayu Niemieckim - szczególnie gdy będą to nietypowe wiosła, niedostępne u nas.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
tak sobie dumam...
« Odpowiedź #17 09 Lip, 2007, 21:58:04 »
wiadoma sprawa ze chce na tym troche przytułac kasy ale nie mowie zaraz o kwotach 1tys zl na kazdym wiosle. zalezy mi na tym zeby sobie sprawdzic kilka instrumentow no i tak jak pisalem, malo u nas tych gratow jednak

ja tez nie trace nigdy na wioslach kiedy odsprzedaje i w sumie zarobilem tak na jedna gitarke wiec to dla mnie bardzo duzo.

narazie szukam tego 2027X i 7CT. mysle ze te dwa wiosla moga spokojnie zejsc w Polsce a sa to pierwsza klasa instrumenty. 7CT to J-custom ze stemplem Prestige. niczym sie nei rozni od pozniejszych 8127 i 8527 a jest bardziej limitowany (24sztuki) i o wiele tanszy. po cholere przeplacac jak sie dostaje to samo wioslo  :roll:

Offline gumis

• Użytkownik
tak sobie dumam...
« Odpowiedź #18 09 Lip, 2007, 22:15:23 »
A tak z ciekawości - w Japoni mają coś takiego jak eBay? Albo jakąś inną stronkę z działem kupię/sprzedam?

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
tak sobie dumam...
« Odpowiedź #19 09 Lip, 2007, 22:20:09 »
yahoo auctions. ale nikt poza Japonie nie wysyla :/

http://list5.auctions.yahoo.co.jp/jp/2084019019-category.html?

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
tak sobie dumam...
« Odpowiedź #20 10 Lip, 2007, 00:39:52 »
To ja prosze tego 1077XL albo RG2027X, tylko uprzedz jak by co odpowiednio wczesniej ze takiego patyka bedziesz mial ;)
No pain No gain !

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
tak sobie dumam...
« Odpowiedź #21 13 Sie, 2007, 10:20:18 »
ktos jest zainteresowany Ibanolami S series 540S7?? mam dwa na oku jeden w lepszym a drugi w gorszym troche stanie.

cenki 2,5k i 3k

he??

na pokladzie blazy i LoPro, korpus mahon, gryf klon, produkcja Japonia

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
tak sobie dumam...
« Odpowiedź #22 13 Sie, 2007, 14:16:48 »
A z case'm czy bez?

Mozesz dac jakies zdjecia tej w lepszym stanie?
No pain No gain !

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
tak sobie dumam...
« Odpowiedź #23 13 Sie, 2007, 14:23:58 »
bez case'a obie

dopiero sia aukcja zaczela (tej drozszej i do takiej kwoty moge probowac. kolo chce wiecej i to duzo, ale te wiosla nie chodza po tyle wiec ...

http://i20.ebayimg.com/01/i/000/ae/9d/a88d_3.JPG
http://i6.ebayimg.com/01/i/000/ae/9d/b85f_3.JPG
http://i3.ebayimg.com/02/i/000/ae/9d/bdb0_3.JPG