Autor Wątek: Ruchomy mostek, halp  (Przeczytany 1849 razy)

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Ruchomy mostek, halp
« 28 Cze, 2018, 11:05:50 »
Mam szybkie pytanko...
Do tej pory unikałem ruchomych mostków jak papier ognia, ale stało się... Zanabylem gitarę z ruchomym mostkiem (Ibanez SA120).
A teraz cała  historia. Chciałem sobie akcję strun obniżyć, więc siodełkami kręcić w dół zacząłem. Gdy spostrzegłszy się, że zakresu nie starczy, pomyślałem - mam dwie śruby, może tam kręcić trzeba. Więc imbusa w dłoń, by polepszyć gitary toń. Kręcę lewą, potem prawą, gwint się wkręca, schodzi w dół. Patrzę z przodu, patrzę z boku, nie ma zmiany w tym temacie. Patrzę głębiej, patrzę z bliska, to tulejka jest kulista... Wyszło gówno z drewna całe, po co ja to wykręcałem? Tyle co mi śruba weszła, to tulejka znowuż wyszła...
I pytanie mam wykewne, czy to wklejać, gówno srebrne? (U mnie srebrne, a na zdjęciu czarne)

Generalnie jestem na wakacjach i nie mam czasu się tym zająć, ale za tydzień będę na chwilę w domu i zdążę to wkleić na szybko, a potem zapoznam się z regulacją mostka. I na spokojnie ustawię (oby). Pytanie, czy to się wkleja, czy tak ma być, jak jest???

Zdjęcie poglądowe

Posty połączone: 28 Cze, 2018, 11:09:11
W: nie moge dodać inncy zdjęć, bo wyskakuje nieoczekiwany błąd i mam próbować dodawać załączniki w nieskończoność...
« Ostatnia zmiana: 28 Cze, 2018, 11:09:11 wysłana przez Johnny »
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline OMSON

• Pr0
  • A-zero
Odp: Ruchomy mostek, halp
« Odpowiedź #1 28 Cze, 2018, 11:55:24 »
Te trzpienie, to są głownie na wcisk, przyłapane może z lekka jakimś wikolem z kutasa :D

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
« Odpowiedź #2 28 Cze, 2018, 13:48:52 »
To wklejać, czy nie wklejać, o to jest pytanie?
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline stillG

• Użytkownik
« Odpowiedź #3 28 Cze, 2018, 21:29:12 »
Wciśnij te tuleje na wcisk, nic nie wklejaj. Poluzuj sprężyny co by mostek się trochę przechylił to się akcja obniży. Wyprostuj gryf. Przywieź do Ełka to zobaczem co da się zrobić.

Zomballo

• Gość
« Odpowiedź #4 28 Cze, 2018, 21:54:46 »
Nie wikoluj srebra Panie! Niech wżdy kołka weźmie na nie. Ociosany wklej w te dziury, co by piały głośne chóry. Gdy obeschnie truchło wszędzie, dryluj wiertłem swe narzędzie. Wbij tuleje młotkiem ciasno to obudzi wioseł miasto. :)