Autor Wątek: Ile dni na zwrot - kupno przez internet  (Przeczytany 31036 razy)

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Ile dni na zwrot - kupno przez internet
« 15 Cze, 2018, 16:48:35 »
Czy ktoś się orientuje, jak to się liczy?
Kupiłem gitarę z odstającymi progami. Nie można ich dobić, bo w rowku w ogóle się nie trzymają. Palcami można je doginać i zaraz same wychodzą. Sprzedawca twierdzi, że to normalne w gitarze, której cena rynkowa oscyluje w okolicach 750zł i jak mi się nie podoba, to co najwyżej mogę zwrócić... Pytanie brzmi, skoro gitarę zamówiłem w poniedziałek (4.06), odebrałem w środę (6.06), to sprzedawca musi ją odebrać maksymalnie do przyszłej środy (20.06), czy ja muszę wysłać do tego czasu?
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline Zelman

• Gaduła
  • http://trylionband.com
    • Trylion
To zależy, czy załatwiasz to jako odstąpienie od umowy, czy jako rekojmię/gwarancję.

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
To zależy, czy załatwiasz to jako odstąpienie od umowy, czy jako rekojmię/gwarancję.

Oni twierdzą, że jedyne co mogę, to odstąpić od umowy.

W opisie aukcji było, że gitara jest wyregulowana, a akcja strun ustawiona nisko.
Jak dla mnie takie coś (patrz zdjęcie), kwalifikuje się na gitarę "dekoracyjną", szczególnie, że nie można tego dobić.
Jazz, Lounge, Downtempo

Zomballo

• Gość
Napisz jeszcze co to za paździerz żeby reszta nie wdepła. :)

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Oczywiscie, ze Ci proponuja odstąpienie, bo nie beda musieli Ci zwracac za przesylke. W przypadku zwrotu reklamacyjnego musieliby chyba zwrocic Ci wszystkie koszty, a.tak oddadza za samo wioslo. Jak Cie nie boli ten koszt wysylki, to sie nie pierdol i odsylaj. I napisz co to za mebel.
B ( o ) ( o ) B S

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
No zaraz, ale jak to działa? Skoro ja im pisze, że coś nie tak, a oni, że tak ma być. To jeżeli złoże reklamacje, to oni mi ja po prostu odrzuca. I co, zostanę z gównem w ręku...?

Jutro napiszę co to za gitara
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Urząd ochrony konsumentów. Zapytaj ich, czy Ci uznają reklamację, czy będą o poprawności wykonania tego instrumentu rozmawiać z UOKIK. Jeśli dalej beda kręcić, to nie wdawaj się w dyskusje, tylko uderzaj od razu do ww instytucji. Zaoszczędzi Ci to sporo niepotrzebnych nerwów.
B ( o ) ( o ) B S

Offline JanuszuNieKrzywdz

• Gaduła
Możesz iść do Inspektoratu Inspekcji Handlowej jak mieszkasz w wiekszej wiosce i skorzystac z porady prawnej, chyba tam najkonkretniej doradzą. Ewentualnie miejski rzecznik praw konsumenta.

Ja na twoim miejscu bym odesłał jako odstąpienie od umowy i poniósł koszt tych 20zł za wysyłkę. Tylko musisz zrobić zdjęcia przedmiotu przed spakowaniem i zadbać żeby błyszczał się jak psu jajca.

Tyle będzie cię kosztować ta wiedza że nie kupuje się akustyków w necie :)

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Tyle będzie cię kosztować ta wiedza że nie kupuje się akustyków :)

fix'd

:D
B ( o ) ( o ) B S

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Ja na twoim miejscu bym odesłał jako odstąpienie od umowy i poniósł koszt tych 20zł za wysyłkę. Tylko musisz zrobić zdjęcia przedmiotu przed spakowaniem i zadbać żeby błyszczał się jak psu jajca.

A to w jakim celu, żeby mi nie wmówili, że zepsułem?
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
http://sprzedaz.konsumencka.edu.pl/niezgodny.html
https://www.kochanskizieba.pl/images/stories/pdfs/non-compliance_of_goods_with_the_contractmup.pdf

Jeżeli kupiłeś gitarę która miała być sprawna i umożliwiać na niej grę a masz uszkodzony próg który zaraz wypadnie to jest niezgodność towaru z umową. Resztę masz w ustawie co i jaki ile na to do załatwienia
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

• Gaduła

Jak zepsułeś? Nie no tego nie grali, żeby konsumentowi wciskać wyjmowanie progów z doskonałych gitar z chin ^^. Piszesz że stan jest 100% zgodny ze stanem początkowym w jakim otrzymałęś instrument i cie reszta jebix.

Co do posta @nikt. Niezgodność towaru z umową to byłaby jakby dostał inny model bądź inny kolor. To że wychodzi próg jest właściwością własną i losową egzemplarza i w cene instrumentu jest wkalkukowane to ryzyko. No sorry,ale jak zamawiam gówno z masówki to mogłbym powiedzieć (idąc tym tokiem myślenia) że każda gitara jest uszkodzona, bo w żadnej nie ma 100% prostego gryfu ani nie jest równa co do każdego progu.

Nie wiem czego się boisz, poprostu korzystasz z prawa do ostąpienia, swój powód zachowaj dla siebie. Nie ma co się bawić w wielkie ekspertyzy i  lutnikowanie z jakimś wholesalem.

Nawet gdybyś się z nimi dogadał, i pokornie by skineli że jest zjebana, to po otrzymaniu mogą cie czarować, że nie oddadzą ci kasy albo wyślą nową. Nie ma sensu.

Tak czy siak na pewnym etapie sporu zaczynasz działać z pomocą urzędów a póki co musisz ją odesłać czym prędzej.

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur

Jak zepsułeś? Nie no tego nie grali, żeby konsumentowi wciskać wyjmowanie progów z doskonałych gitar z chin ^^. Piszesz że stan jest 100% zgodny ze stanem początkowym w jakim otrzymałęś instrument i cie reszta jebix.

Co do posta @nikt. Niezgodność towaru z umową to byłaby jakby dostał inny model bądź inny kolor. To że wychodzi próg jest właściwością własną i losową egzemplarza i w cene instrumentu jest wkalkukowane to ryzyko. No sorry,ale jak zamawiam gówno z masówki to mogłbym powiedzieć (idąc tym tokiem myślenia) że każda gitara jest uszkodzona, bo w żadnej nie ma 100% prostego gryfu ani nie jest równa co do każdego progu.

Nie wiem czego się boisz, poprostu korzystasz z prawa do ostąpienia, swój powód zachowaj dla siebie. Nie ma co się bawić w wielkie ekspertyzy i  lutnikowanie z jakimś wholesalem.

Nawet gdybyś się z nimi dogadał, i pokornie by skineli że jest zjebana, to po otrzymaniu mogą cie czarować, że nie oddadzą ci kasy albo wyślą nową. Nie ma sensu.

Tak czy siak na pewnym etapie sporu zaczynasz działać z pomocą urzędów a póki co musisz ją odesłać czym prędzej.

W sumie 100% zgodny nie jest, bo struny były krzywo na siodełku mostka i uciekały z gryfu w stronę basowych (co też nie było uwzględnione w opisie, ani nie było widoczne na zdjęciach). Nie myślałem, że będę ją oddawał i pierwsze co, to zacząłem od jej poprawiania... Delikatnie je poprzesuwałem, żeby były w osi z gryfem. Nie spodziewałem się, że siodełko jest z miękkiego gówna i będzie widać nacięcia na siodełku, że były w innym miejscu...

Nie wiem, czy mogą teraz mi odmówić zwrotu?
Jazz, Lounge, Downtempo

• Gaduła
A tego to nie wiem. Co do mostka, czy to nie jest pęknięcie przy kołkach? dość głębokie to

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
A tego to nie wiem. Co do mostka, czy to nie jest pęknięcie przy kołkach? dość głębokie to

Mostek był "po naprawie serwisowej - podklejenie mostka gitary". O tym wiedziałem już przed zakupem.
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline Rudi42

• Nowy użytkownik
Myslę, że standardowo jak przy każdym zakupie.

___

http://dystrybucja-zabawek.pl/

Offline Barti36

• Nowy użytkownik

Offline choody

• Gaduła
Myślę, że gdyby nie boty, to nie byłoby co czytać na forum. A krem przeciwmarszczeniow y zawsze się przyda.

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Ja poproszę o zmianę nicku na Janek16. Nie chcę się wyróżniać.
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
B ( o ) ( o ) B S

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Jazz, Lounge, Downtempo