Kurier sprawił mi walentynki, podrzucając z rana kształtną, wysoką (bo aż 27,7") brunetkę
Spoiler Czaiłem się na to wiosło od jakiegoś czasu. Kiedy zobaczyłem, że oferta PRS na 2018 nie przedłużyła tej serii, zacząłem gorączkowo szukać po sklepach - na terenie kraju ostały się 2 sztuki
Po kilku godzinach ogrywania mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że impulsywny zakup się opłacił, bo wiosło jest przewygodne i ma charakter w brzmieniu.
Pomimo, że jaram się niemożebnie nowym zakupem, gitara nie jest bez wad. 100% osprzętu jest od PRS i już teraz widzę, że będę chciał doinwestować ten patyk. Klucze są dość szybkie, przyda się większe przełożenie, także pewnie wymienię je na jakieś precyzyjne klucze blokowane (ktoś może wie, jakiego standardu używa PRS, by dobrać zamiennik?). Nad mostem muszę jeszcze się zastanowić, aczkolwiek kusi wymiana na Hipshota.
Brzmieniowo jestem pod dużym wrażeniem. Jest to mój pierwszy dłuższy kontakt z pickupami P90 i muszę przyznać, że podoba mi się konstrukcja gainu i dynamika, jaką dostałem pod palce. Jest to również dla mnie przesiadka z aktywnych pickupów, także czuję jakbym znalazł się w zupełnie nowym środowisku. Bardzo czułe pickupy, które skręcone potkiem Vol potrafią wyczyścić przesterowany kanał ENGL Powerball II (gain na 12-stej) do delikatnie mruczącego crunchu. Faktycznie jest to coś pomiędzy singlem a humbuckerem - brzmienie jest tłuste i nasaturowane, ale jednocześnie zachowuje swoisty twang, który bardzo dobrze się sprawdza przy bardziej rozkręconym gainie. Poszczególne dźwięki są selektywne i nie tracą "ciała" przy wybrzmiewaniu. Jedyne do czego mogę się przyczepić, to brumienie poszczególnych pickupów, ale taka już natura singli. W pozycji środkowej przeciwna polaryzacja czyści szum. Prawdopodobnie wymienię z czasem pickupy na coś mocniejszego. Kusi DiMarzio Super Distortion P90 i BKP Pig' 90.
Jako że jest to również mój pierwszy hollow, trudno jest mi jednoznacznie orzec, na ile wbudowana pułapka na kostki wpływa na brzmienie. Musiałbym porównać z modelem 277 Solidbody (hmm, potencjalny zakup na najbliższe miesiące?)
Póki co jestem diablo zadowolony i nie mogę się doczekać nagrywania! Dodatkowo za kilka dni będę miał okazję podpiąć się pod Orange OR100 i coś czuję że będzie niezły gruz