Autor Wątek: Doradźcie konfigurację MacBooka.  (Przeczytany 8630 razy)

Offline Page_Hamilton

• Pr0
Doradźcie konfigurację MacBooka.
« 31 Paź, 2017, 11:18:21 »
Siema
Obecnie używam Macbooka Pro z 2010r który ma procek Core 2 Duo 2,4ghz i 8GB ramu. Używam Abletona, Addictive drums i Amplitube 4 jako wtyczki. Przy 4 ścieżkach na włączonych VSTkach i różnych EQ/kompresorach/itp pojawiają się trzaski, komp zwalnia, ogólnie jest padaka. Już nie mówię o używaniu funkcji dual amp w A4, ani o niczym bardziej fancy. Zresztą nie tylko z nagrywaniem mam problem, ale zwykłe Zdjęcia zamulają mi cały system. Rok temu montowałem SSD ale w tych operacjach to nie pomogło zbytnio (tu chyba jednak zegar i RAM się liczy)...

Potrzebuję nowego (używanego) Maca. Doradźcie proszę, czy warto inwestować w taki z i7, czy wziąć i5 i np więcej RAMu ?  Myślę nad Pro ale w sumie mógłbym wziąć AIR w dobrej konfiguracji i pewnie wydałbym nawet mniej (np 3350 za i7 2,2ghz).
Budżet to ok. 3,500zł ale jeśli napiszecie że będzie kolosalna różnica z i7 to mogę wydać i 4k.

Dzięki :)
wearehelp.bandcamp. com

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
Ja mam Mac Mini Late 2012, specjalnie kupilem deko starszy zeby miec lepsza specyfikacje. U mnie siedzi i7, 16gb ram, 2x256SSD. Nie ma absolutnie zadnego problemu z nawet dosc duzymi projektami, uzywam Superior Drummer, do tego tak srednio 5-10 sciezek gitarowych z amp simami (ale tymi z Logica, bo brzmia zajebiscie), jakies synthy itp.

Z poza muzycznych rzeczy komp dziala tak, jak powinien i nie mysle o zmianie. Jedynie dostaje sporej zadyszki przy obrobce 4k video.

Nie wiem tylko jak ten moj i7 sie odnosi do tych nowszych i7. Moj jest czterordzeniowy, od 2013 daja tylko dwu rdzeniowe (przynajmniej w Mac Mini).

« Ostatnia zmiana: 31 Paź, 2017, 12:17:23 wysłana przez Mat »

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
RAMu zawsze dokupisz - ja sobie parę miesięcy temu kupiłem do MBP z 2011 r. 16 GB RAMu za niewiele ponad 300 zł - wymiana trwała minutę. Co do Air vs Pro - brałbym Pro choćby ze względu na wyświetlacz. Airy mają słabe ekrany.

Offline Page_Hamilton

• Pr0
No i w Airze właśnie RAMu nie dorzucę :) Chyba sprawa jest jasna...
Piszesz, że masz 2011 - jaki tam jest procek ? Używasz go do nagrań też?
Trochę mnie boli to, że raptem 2-3 lata młodszy lapek od mojego nadal kosztuje 3500-4000k... No ale tak to wygląda obecnie chyba.
wearehelp.bandcamp. com

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Tam jest i7 2.2 GHz, bodaj Radeon 6970M (który się przełącza z integrą w zależności od obciążenia). Wszystko na nim dobrze bangla, tylko bateria już dogorywa i dysk wymagał wymiany (no i grafika miała wadę fabryczną, którą naprawili w serwisie za darmo). Jedynie czasem wkurzają temperatury - potrafi się rozgrzać pod solidniejszym obciążeniem jak żelazko. Korzystam z niego dużo częściej niż z kupionej w tym roku stacjonarki na Windowsie, więc coś to mówi o jakości tych komputerów... Nie do zajechania. Brakuje głównie USB 3, dysk na Thunderbolcie kosztował mnie spory pieniądz.

Offline Page_Hamilton

• Pr0
Nie no nic na Windowsie to ja juz nie kupie. Myślałęm przez chwilę nawet o kupieniu zwykłego lapka i zainstalowaniu OSXa, ale to wszystko jest takie plastikowe i tandetnie wyglądające, że dramat.
wearehelp.bandcamp. com

Offline Mat

• Pr0
Odradzam hackintosha, wiecej z tym pieprzenia sie, niz faktycznego uzywania. Been there, done that.

Jak chcesz laptopa o jakosci wykonania Macbooka, to musisz zaplacic tyle, co za Macbooka. Czasem nawet wiecej.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
A nie wiem - mój kumpel ma Della XPS 13 i jest wykonany co najmniej równie dobrze, jak Macbooki. Podobnie Surface 4 od Microsoftu. Ale Makówki dużo lepiej trzymają wartość, więc tak czy siak Macintoshe wbrew pozorom to dobry zakup.

Co do Hackintosha - w przypadku laptopa, faktycznie. W przypadku stacjonarki to przede wszystkim kwestia dobrego dobrania części, by jak najwięcej funkcji działało i sterowniki były dobre.

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
Taktyczne podpięcie się do tematu!

Ja w sumie szukam specyfikacji gejbuka pro w budżecie do 6k. Do robienia muzyki i grania w grę. Jedną. Może kiedyś dwie.
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline Mat

• Pr0
@gizmi7 Ty patrzyles na ceny Surface 4? Kosztuje tyle samo, co macbook. Inna sprawa, ze to zajebisty sprzet jest.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Cena normalna jest wysoka, ale dotąd było sporo dobrych promocji - że nie dość, że niższa cena, to jeszcze gratis klawiatura i Xbox, więc wychodził w okolicach 3 tys. na i5’ce.

Jak masz 6k na wydanie, to bym wziął albo poprzednią generację w fajnej specce albo poczekał na Coffee Lake, bo są duuużo bardziej wydajne i wtedy ta nowa generacja będzie dużo bardziej sensowna niż obecnie. Szczególnie, że nie ma jeszcze interfejsów muzycznych na USB-C.

Offline Bjørn

• Pr0
Co to coffee lake? :)
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Nowa generacja procesorów Intela - ze względu na to, że pierwszy raz od lat poczuli na plecach oddech AMD, skok generacyjny jest wyjątkowo wysoki - nawet w okolicach 40-50% między równoległymi modelami.

Offline Page_Hamilton

• Pr0
A jaki interfejs doradzicie jesli chodzi o Macbooka Pro ? Obecnie uzywam starego Tone Porta DI. Nie wiem, czy to obecnie jest jeszcze dobry sprzet czy nie, ale moze warto zainwestowac w cos lepszego?

Moze taki, skoro chodzi pod Thunderboltem?
https://www.thomann.de/pl/zoom_tac_2.htm
« Ostatnia zmiana: 21 Lis, 2017, 11:16:09 wysłana przez Page_Hamilton »
wearehelp.bandcamp. com

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Mam tego Zooma - nie licząc sterowników, które nie lubiły się z niektórymi wersjami Mac OS, jest więcej niż super. Sam płaciłem więcej kasy za jego używkę niż obecna cena w Tumanie - musiał stanieć, więc tym bardziej polecam.

Offline Baszoo

• Prawie użytkownik
Ja używam produktów apogee z makówkami ... wcześniej one (first edition) teraz duet 2.
One można znaleźć używkę w okolicach 800zł.
Genialne urządzenia i nigdy nie miałem problemów z podłączeniem, pracą urządzenia, sterownikami itd. a sound jest mega dobry.

Na yt możesz znaleźć porównania z innymi interfejsami (np. z focusrite).

Dodatkowo jeżeli chodzi o ONE ma wbudowany mikrofon, który jest świetny.

I tu cały numer nagrany na internal mic:

Polecam.

Offline Page_Hamilton

• Pr0
Nawet na tym kijowym brzmieniu Apogee brzmi lepiej od Focusrite'a, no ale to jest jeden z tanszych interfejsow. Nie bralem go pod uwage.... Rozejrze sie za uzywka.

Jezu jakie paskudne to brzmienie :) Na Amplitube ENGL brzmi calkiem zacnie , a tu ktos to skaszanil ostro.
wearehelp.bandcamp. com

Offline Bjørn

• Pr0
Odkopuje temat.

MacBook Pro 15” do ~6kzł. Jaka konfiguracja? Zastosowania to głównie Logic, ale wiadomo, że czasem poskładać jakiś film, czasem pobawić się w edycję zdjęć.

Offline maślak

• Pr0
    • lowtide
Dołączam się do pytania. Ktoś coś?

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Na nowy rok będą na pewno wyprzedaże - polecam strony pepper.pl oraz mydealz.de czy hotukdeals.com, tam ludzie dzielą się na bieżąco różnymi okazjami. Jeśli chodzi o Apple, to najlepsze i najwiecej pojawia się na tej niemieckiej stronie. No i brać, co akurat będzie w promocji - do muzy ważny jest procek (można porównać w benchmarkach) i jak najwiecej RAMu.

Offline Bjørn

• Pr0
Dołączam się do pytania. Ktoś coś?

No cóż, ostatecznie zdecydowałem się na lekki overkill. i7, 16GB RAMu i 512GB SSD z pewnoscia pociagna kazdy projekt.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
^ Happy NMD! Mój 6-latek w sumie podobną ma speckę (tylko oczywiście dużo starszy i7, że jeszcze chyba w technologii 35 nm. no i waży cholerne kilka kilo, bo to 17-calowiec) i jak na razie wszystko uciąga, także ten pewnie ładnych parę latek też Ci pociągnie bez problemu. Ostatnio myślałem o wymianie na coś lżejszego, ale wszystko (o podobnej jakości wykonania i odpowiednio lepszej wydajności) jest takie drogie, że chyba jeszcze ze 3 lata go ponoszę. Wystarczyło wymienić RAM z 4 na 16 GB, dorzucić SSD i śmiga lepiej niż stacjonarka na Windowsie :D

Offline maślak

• Pr0
    • lowtide
Czy tylko ja mam wrażenie, że świat technologicznie stanął w miejscu i od ładnych paru lat wciskają nam to samo gunwo za ciężkie pieniądze?

Offline Mat

• Pr0
Tak ale z drugiej strony nawet starsze kompy dzialaja na tyle dobrze, ze nie trzeba co roku zmieniac. Ale przydalaby sie jakas rewolucja na miare intelowskich i5 i podobnych.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Jeśli chodzi o procesory, to akurat w tym roku w końcu się ruszyło, ale tak czy siak miniaturyzacja i energooszczędność wchodzi na pierwszy plan, bo faktycznie wydajność stoi już na wysokim poziomie do „zwykłych zastosowań”. Tylko jak coś ma Pro w nazwie, to nie jest tylko do zwykłych zastosowań :D